Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Düzköy Belediyesi ve Düzköy İlçe Müftülüğü’nün ortaklaşa düzenlediği 'Haçkalı Hoca’yı Anma Etkinliği’ Düzköy ilçesinin Haçka Yaylası'nda gerçekleştirildi. Bu yıl 21.’si düzenlenen etkinliklerde Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon milletvekilleri Muhammet Balta ve Adnan Günnar, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Akkaya,  Düzköy Kaymakamı Hüseyin Baş, Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik, Trabzon İl Müftüsü Keramettin Demir, kamu kurumları yöneticileri ve STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş hazır bulundu. Anma merasiminde programın ilk etabı Haçkalı Hoca Camisi’nde gerçekleştirildi. Cami içi programında Kur’an tilaveti ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Cami içi programın ardından camii dışı programa start verildi.

YAVUZ: MEYDANLAR BİZE MORAL VERİYOR 

Tasavvuf musikisi konseri ve mehteran gösterilerinin icra edildiği programda katılımcılara seslenen Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Türkiye’de yaşanan darbe kalkışımına dikkat çekerken, “Haçkalı Hoca Baba Efendi gibi ülkemizi, milletimizi ayakta tutan manevi önderler, Cumhurbaşkanımız Sayın recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız, bakanlarımız, milletvekillerimiz, kamu görevlilerimiz ve milletimiz sayesinde, bu tür saldırılara karşı dimdik ayaktayız” dedi. Konuşmasında vatandaşlara meydanları terk etmeme çağrısını yineleyen Vali Yavuz, “Eğer bizim dinimiz, inancımız, bayrak sevdamız, tarihimiz  olmasa 15 Temmuz akşamı bu millet 237 şehidini gözünü kırpmadan vermezdi. Şu anda buradaki etkinliği yapamıyor olacaktır. Asker üniforması giymiş bu vatan hainleri bu kahpeliği yaptılar. Ama bunları esas yaptıranlar daha amaçlarına ulaşamadıkları için biz diyoruz ki meydanları boşaltmak yok. Bakınız bu gece çıkan resmi gazetede vatan hainleri ile mücadele için çok güzel kararlar alındığı açıklandı. Bunları yapmak için güç lazım, kuvvet lazım, moral lazım. Bu moral meydanlarda var. Milletimizin bu tavrı hepimize büyük moral veriyor. Hepinizden Allah (c.c.) razı olsun” diye konuştu.  

BALTA: VATAN VE DİN DÜŞMANI OLARAK ANILACAKLAR 

Trabzon Milletvekili Muhammet Balta da konuşmasında 15 Temmuz gecesi darbe kalkışımında bulunanların tarih boyunca kahpe, hain, vatan ve din düşmanı olarak anılacağını kaydetti. Balta, “Çok anlamlı bir günde, çok anlamlı bir anma programındayız. Haçkalı Baba Hazretleri hayatını Hz. Peygamberimizin (S.A.V.) sünnetini yaşamak ve yaşatmak üzerine geçirdi. 15 Temmuz gecesi yaşadıklarımız ve küresel güçlerin maşası olan FETÖ terör örgütünün mensupları ve elebaşısı için İstanbul’da hainler mezarlığı hazırlandı. Bundan sonraki nesiller onları alçak, kahpe, hain ve din düşmanı olarak hatırlayacak. Burada bu muhterem zat için anma töreni var. Çünkü vatanına, milletine, dinine hizmet etmekle hayatını geçirmiş. Diğer tarafta ise fitne fesatlıkla, küresel güçlerle birlikte Türkiye’yi bölmek ve parçalamak isteyen hain bir grup var. Bizler bunlardan ders çıkarmalıyız. Bunları unutmamalıyız. Her şerde bir hayır vardır. Bu olaydan sonra bütün milletimiz siyasi görüş farklılıklarını bir araya bırakarak vatanına, milletine, milli iradeye sahip çıkmıştır. Herkesten Allah razı olsun” şeklinde konuştu. 

GÜNNAR: HAÇKALI BABA GİBİ OLMAYANLARI DIŞLAYIN 

Konuşmasında okumanın, Yüce dinimiz İslamı okuyarak öğrenmenin önemine dikkat çeken Trabzon Milletvekili Adnan Günnar ise, “Birlik beraberliğimiz örnek teşkil edecek şekilde Haçka Yaylası’nda da devam ediyor. Haçkalı Hoca Baba Hazretleri ilim ehli olup insanlarımızın, dinimizin emri üzerine okuyarak ilim yapmalarını istemiş ve amellerini gerçekleştirdikten sonrada seyri sülükle beraber Allah’ı zikretmeyi öğretmiş, vatana, ,illete devlete faydalı nesiller yetiştirerek bugüne kadar bu dergâhın yaşanmasına vesile olmuştur. Ülkemizde ve dünyamızda güzel dinimiz İslam’ı kendi emellerine alet ederek, dünyanın ve ülkemizin huzurunu kaçırmak isteyen din düşmanlarının taşeronu ve ta kendileri olanlar bütün dünyada İslam düşmanlığını sergiliyorlar. Başta Türk milleti olmak üzere hepimize uyanık olmak vazifesi düşmektedir. Hepimiz önce dinimizi diyanetimiz gibi temel eserlerden okuyarak öğrenmemiz lazım. Kardeşiniz olarak hepinizden istirhamım şudur ki ticari faaliyetlerle birlikte makam ve mevki peşinde koşanlardan ve din istismarı yapanlardan uzak duralım. Bu nasıl bir iştir ki bir cemaatin bankası olacak, medyası olacak, tüm alanlarda ticareti olacak? Haçkalı Hoca Baba Hazretleri gibi Allah rızası peşinde olmayanları büyütmememiz, dışlamamız gerekir” ifadelerini kullandı.  

AKKAYA: MİLLETE MEYDAN OKUYANLARIN, MİLLETİN MEYDANLARINDA CANINA OKUNSUN 

Haçkalı Hoca Baba Hazretleri’ni anma programında katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Akkaya, vatan hainleri için idam cezasının uygulanmasını talep etti. Sözlerine, “Bu yıl 21.’sini tertip etmiş olduğumuz Haçkalı Hoca Baba’yı anma etkinliklerine çok önemli bir sürecin atlatılmasıyla ulaşmış bulunmaktayız. Tabiri caizse ikinci istiklal mücadelesini başarıyla vererek burada bir aradayız” diyerek başlayan Akkaya, “Bedeli çok ağır olan bir coğrafyadayız. Sadece Müslümanlara değil bütün mazlumlara hamilik yapmış olan bir ecdadın varisleri olarak huzur içinde yaşmaya devam ediyoruz. Paralel dediğimiz vatan hainleri milletimizin birliğine, dirliğine, bağımsızlığına kast ettiler. Bizim ülkemizi yaşanmaz kılmak isteyenlerin, bizi birbirimize düşürmek isteyenlerin kim olduğu ortadadır. Millete meydan okuyanların, Milletin Meclisinde alınacak kararla, milletin meydanlarında canının okunmasını ben herkes adına büyüklerimizden talep ediyorum” şeklinde konuştu.  

ÇELİK: KÖTÜLÜK YAPMAYALIM VE SAMİMİ GEÇİNELİM

Konuşmasında birlik ve beraberliğin önemine dikkat çeken Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik ise, “Bizim dinimiz barış ve kardeşlik dinidir. Allah Teala (c.c.) Kur’an-ı Kerim’de, “Allah resulüne itaat edin. Birbirinizle çekişmeyin. Şüphesiz Müslümanlar kardeştir” diyor. Dolayısıyla birbirimizle iyi ve hoşnut geçinmeliyiz. Birbirimize kötülük yapmayalım ve samimi geçinelim” ifadelerini kullandı. 

Protokol konuşmalarıyla son bulan anma etkinliklerinde Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından katılımcılara pilav-ayran ikramı yapıldı. Büyükşehir Belediyesi ayrıca vatandaşları Haçka Yaylası’na ücretsiz olarak taşıdı.