61saat haber servisi Serkan Kılınç

Trabzon Sivil İnsiyatif grubu, İskenderpaşa Cami avlusunda Cuma namazı sonrası, Halep’te ölenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Hem kadınlar hem de erkekler için ayrı kılınan namaza Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Akkaya, Yol-iş Şube Başkanı Hasan Basri Hatipoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Namaz sonrası grup adına basın açıklamasını okuyan Abdülkadir Yılmaz, Suriye’deki iç savaşın beşinci yılını geride bıraktığını belirterek, 1833 kişi şehit oldu bunların 502'si çocuk... 12 Cami 11 hastane 8 Pazar alanı 5 fırın 2 bin 300’den fazla ev hedef alındı. Ayrıca 4 kimyasal saldırı yapıldı. Halep içerisinde şu anda Elektrik yok hastaneler de işlemez hale geldi, ameliyatlar yapılamıyor. Yaşanan kıyım son bulmaz ve dünya buna dur demezse

Bu yangın tüm dünyayı saracaktır

Bu yangın tüm dünyayı saracaktır. STK'lar olarak her zaman mazlumların sesi olduğumuz gibi şimdi de Suriyelilerin sesi olmak  dedi. Öncelikli yapılması gerekenleri de sıralayan Yılmaz, “İsanların şu an için en acil ihtiyacı can güvenliğinin sağlanması, yani saldırıların durdurulmasıdır. Suriye’deki katliam göç ve tahribin sorumluluğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve İnsan Hakları Örgütü ile Arap Ligi üzerindedir. Küresel ve bölgesel kuruluşlardan Birleşmiş Milletler’e baskı uygulamalarını talep ediyoruz.
Fırat Kalkanı operasyonuyla özellikle Cerablus bölgesindeki halka nefes alınması sağlanmış oldu. Binlerce Suriyeli temizlik yapılan bu bölgeye ana vatanlarına rahatça dönmüş  oldu” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından grup sessiz bir şekilde dağıldı. Basın açıklamasını Trabzon Sivil İnisiyatif adına 28 Dernek ve sendika katıldı.