'Kabuğumuza sığmıyor, rekorlara doymuyoruz' sloganı ile başlatılan etkinliğin ilk gününde düzenlenen panelde konuşan CHP Tr
abzon Milletvekili Av. Haluk Pekşen, fındığın Türkiye için olmazsa olmaz bir ürün olduğunu belirterek, tam teşvik kapsamına alınmasını gerektiğini söyledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM), Karadeniz İhracatçılar Birliği(KİM), Fındık Tanıtım Gurubu(FTG) ve İstanbul İhracatçılar Birliği(İİB)’nin organizasyonunda düzenlenen fındık paneline CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, CHP Düzce İl Başkanı Mustafa İzgin, İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) Türkiye Ofisi Kıdemli Program Yöneticisi Nejat Kocabay, Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar, Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu ve birçok işadamı katıldı.

Panelde konuşan CHP Trabzon Milletvekili Av. Haluk Pekşen, Türkiye’nin ihracatta en önemli girdilerinden birini oluşturan fındığın tam teşvik kapsamına alınması gerektiğini söyledi. Pekşen, “Türkiye turizmde, tekstilde, otomobil sektöründe, inşaat sektöründe bir planlama yaptı. Türkiye demek ki bir planlama yapmalı ve bu planlama doğrultusunda teşvik verilmeli. Fındık dünyanın en ü. önemli tarıma dayalı bir ihracat ürünü. Fındığa gelince, biz fındığı çeşitli evrelerden geçirerek katma değer kattık. Ama bu konuda bir çikolata dünya markası yaratamadık. Yaratmak da çok kolay bir iş değil. Bunun yolu da büyük markaları Türkiye’ye getirmek, Karadeniz’e getirmektir” dedi.

Fındıkta üreticiye ve sanayiye tam destek sağlanması, fındık üreticisini destekleyici bankasının kurulması, dünyada marka olan çikolata firmalarının Karadeniz’de üretim yapmalarının sağlanması ve devletin bu kapsamda bir proje geliştirerek bu proje üzerine çalışma yapması gerekir” dedi.

Pekşen’in panelde yaptığı konuşmada fındığın tam teşvik kapsamına alınması yönündeki konuşması ve fındık kalkınma bankasının kurulması açıklamaları panelde heyecan yarattı.

CHP Milletvekili Pekşen, devletin fındığa mutlaka teşvik ve finansman sağlaması gerektiğini kaydederek, çikolata markalarının özellikle Karadeniz bölgesinde kurulması yönünde teşvik edilmesi gerektiğine de değindi.

Akçakoca- 2015–2016 Türkiye Fındık Sezonu Akçakoca'da iki gün süreli etkinlikle açıldı. İlk gün düzenlenen fındık panelinde konuşan CHP Trabzon Milletvekili Av. Haluk Pekşen, fındığın ülke için olmazsa olmaz bir sanayi ürünü olduğunu belirterek, tam teşvik altına alınması gerektiğini söyledi.

Panele CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen ve CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) Türkiye Ofisi Kıdemli Program Yöneticisi Nejat Kocabay, Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar, Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu ve birçok iş adamı katıldı.

Panelde Fındık ihracat miktarları, kazanılan başarılar, iç piyasadaki durum, ülkedeki hedeflenen miktarlar, alan bazlı destek, fındıkta sürdürülebilirlik ve 2015 mahsulünün durumu konuşuldu.

Panele katılan konuşmacılara katılımlarından ötürü plaketler takdim edildi.