Trabzon’da 1 Mayıs’ta yaşanan olaylarla ilgili, düzenleme kurulu bugün Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde bir açıklama yaptı. Düzenleme kurulunda yer alan; KESK; Birleşik Kamu İş, CHP, ÖDP, Halkevli, HTKP, Emep, SYKP, HDP, Yeşil ve Sol Gelecek Partisi, Kaldıraç, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Trabzon Umut Tiyatrosu’nun katılımı ile yapılan açıklamada dikkat çeken ifadelere yer verildi. 

DAYANIŞMAYA BİR SALDIRI OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ

Düzünleme kurulu adına konuşan KEKS Dönem Sözcüsü Muhammet İkinci, “1 Mayıs Düşünce ve ifade özgürlüğü toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı en temel hak ve hürriyetlerdendir. Ülkemizde de bu hakların kullanımı anayasal düzenlemelerle güvence altına alınmıştır. 
1 Mayıs kortejinde yer alan HDP üyelerine yönelik saldırıyı işçi sınıfının birlik mücadele dayanışma gününe yönelik bir saldırı olarak değerlendiriyoruz. Yürürlükte bulunan yasalar uygun olarak gerekli izinler alınarak düzenlenen miting kortejine müdahale hiçbir şekilde kabul edilemez. 1 Mayıs günü yaşananlarla, halkımızın yaşlısı, genci, kadını, çocuğu ile katıldığı kutlamalara gölge düşürülmüş ülkemizin içinde bulunduğu seçim sürecinde toplumsal iklim zehirlenmek istenmiştir” dedi. 
GÜVENLİK ZAAFİYETİ VAR

Olaylarla ilgili güvenlik zafiyeti bulunduğunun altını çizen İkinci, “1 Mayıs günü yaşanan olumsuzluklardan valilik birincil derecede sorumludur. Valilik bilgi ve izni dahilinde düzenlenen bir mitingin barış, huzur ve güven içinde gerçekleşmesini sağlayamamıştır. Olayların gelişim sürecinde açık bir güvenlik zafiyeti yaşanmış, güvenlik güçlerince gerekli ve yeterli önlemler alınmamıştır. En temel demokratik haklarının kullanımına ilişkin yaratılmak istenen olumsuz iklim karşısında başta valilik olmak üzere tüm yetkililere düşen görev, şehirde yaratılmak istenen gerginliği düşürecek ve bu tür hadiselerin tekrar etmemesi için ivedilikle adımlar atılmasıdır. 

ŞEHRİMİZE, HALKIMIZA FAYDASI YOK

1 Mayıs günü yaşanan hadiselerin şehrimize, halkımıza ve ülkemize hiçbir faydası yoktur. Bizler hiçbir şekilde barış ve huzur ikliminin bozulmasına hizmet edecek gerginlik ikliminin parçası olmayacağız. Tüm halkımızı tarihine ve özgüven yaraşır bir biçimde sağ duyu içinde davranmaya ve şehrimizin demokratik yaşamını konusunda sorumluluk almaya davet ediyoruz” dedi. 
CHP İL BAŞKANI ŞİKAYETÇİ OLMAYACAK

Olayları yatıştırmak için bölgede bulunduğu sırada başına su şişesi isabet eden CHP İl Başkanı Güzide Uzun ise şikayetçi olmayacağını ifade etti. Uzun, “Kimin tarafından saldırıya uğradığımı bilmiyorum. Olayları yatıştırmak için bulunuyorduk. Çemberin içinde bulunuyorduk. O çemberin içinde benim başıma geldi su dolu şişe. Bu bir güvenlik zafiyetidir. Kimin attığına dair kameralarda bellidir. Şikayetçi olmadım. Düşünmüyorum olmayı. Çünkü şehrin iç barışı açısından bu olayı büyütmedim. Söylemedim hiç kimse. Salğık açısından bir şey olmadı. Olayların büyümesin diye şikayetçi olmadım” dedi. 
BM ASKERİNİ NATO’YU MU ÇAĞIRALIM

Güvenlik zafiyeti olduğunu kaydeden İkinci, “1 Mayıs kutlamaları ilgili yasaya göre valilik izniyle ve bu kutlamaların hazırlıkları aşamasında koordinasyonun düzenleme kurulunun diyaloğu içinde gerçekleşir. Valiliğin izninin olduğu bir kutlamaların güvenliliği sorumluluğu valiliğe aittir. Biz dışardan BM gücü davet edecek, NATO çağıracak değiliz. Biz kendi ülkemizin valilik makamından güvenliği sağlamasını bekleyeceğiz. Ortada bir problem varsa valiliği göreve davet etmek kadar doğal bir durum olmaz. İl başkanımızın da başına bir cisim isabet etmesi bir güvenlik zafiyeti” dedi. 

HDP BAYRAKLARI İLE KATILACAĞI BİLİNİYOR MUYDU?

HDP’nin 1 Mayıs yürüyüşünde flama ve bayrakları ile katılıp katılmayacağının bilinip bilinmediği şeklinde ki soruya İkinci, “1 Mayıs birlik ve mücadele dayanışma günüdür. Dolayısı ile kendisini işçilerin emekçilerin yanında gören tüm halkın 1 Mayıs kutlamalarının doğal katılımcısıdır. Bizim halkımıza rezerv koymamız mümkün değil. Valilik ve emniyet birimleri bilgi sahibi. Oldu bittiye getirilip korsan gösteri yapılmadı. Takdir edersiniz ki 1 Mayıs’ın özüne yaraşır şekilde herkesin sendikaların bayraklarıyla dövizleriyle gelmesi en doğal haktır. Bir düzenleme kurulu nasıl olurda ülkesinin insanına 1 mayıs kutlamaların rezerv koyabilir” ifadelerini kullandı. 
HDP PROVOKASYON YAPTIM MI?

Olaylarda HDP’nin bir provokasyona imza atıp atmadığı şeklinde ki soruya da HDP’nin Trabzon 1. Sıra adayı Hüseyin Taka cevap verdi. Taka, “Basında yapılan tartışmalardan anlıyoruz ki HDP üzerinden bir siyasi rant çalışması var. Vur abalıya anlayışı ile üzerimize geliniyor. Milliyetçi genç arkadaşların bizi protesto etmesi doğaldır normaldir. Bizim burada itirazımız şudur. Cana ve mala kast edilen saldırılar normal değil. Bu konuda önlem konusunda yetersiz kaldığı için valilik ve emniyet güçlerini eleştiriyoruz. Provokasyon meselesine. Belki bir daha huzurunuza çıkmaya bilirim. HDP Buraya provokasyon yapmaya gelmedi. Buraya demokratik siyasi zemininde kendi düşüncelerini topluma sunarak onlara anlatarak bir siyasi faaliyet sürdürmek istiyor. Biz kısa bir süre önce içişleri bakanını geldiği toplantıda burada altını çizilen şeyi tuttuk. Bütün siyasi partiler barış içinde yarışsınlar. Biz barış içinde yarışmaya geldik. Bildiri dağıtmıyoruz. Ses kirliliği olmasın diye araç gezdirmiyoruz. Sert bir üslup kullanmadık. O günde miting alanında bizim miting kortejinde ki yerimizi tertip korteji belirledi. Biz “ortada bir yerde olabilir” dedik. Biz disipline uyduk. MHP İl Başkanı Provokasyonu yaratan en arkada yürümeleridir ifadesini kullandı. Bu yanlış bilgidir. İspatlasın ben Trabzon’da adaylıktan geri çekileceğim. Biz Türkiye’de ve Trabzon’da barış gerçekleşsin, partimiz barajın altında kalsın... Tabi ki protesto edileceğiz. Emniyetin önlem alarak bizi 1 mayıs alanına sokmaması ciddi şekilde önledi” dedi.