Rize'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 94'üncü yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Kurtuluş törenleri, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törene, Vali Seyfullah Hacımüftüoğlu, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, İl Garnizon Komutanı Albay Turhan Talu, Cumhuriyet Başsavcısı Atilla Aslan, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Törende daha sonra Rize'nin düşman işgalinden kurtuluşu canlandırıldı. Daha sonra kurtuluş gösterisinde yer alan Oyuncular, Türk bayrağını Vali Hacımüftüoğlu'na teslim etti.

Belediye Başkanı Halil Bakırcı, törende yaptığı konuşmada, tarihin şanlı sayfalarında olağanüstü mücadele verilen ve zaferlerle süslenen birçok olay olduğunu hatırlatarak, kentte Ruslar'a karşı verilen şanlı mücadelenin Ordu ve milis kuvvetlerinin zaferi ile sonuçlanmasının da bunlardan birisi olduğunu söyledi.

Kurtuluş günlerinin belirli protokol törenlerinin yapıldığı, şiir ve gösteri yapılan günler olmadığını, bambaşka ruhu olduğunu dile getiren Bakırcı, "Ülkenin coğrafi haritasını kağıt üzerine çizmek zordur. Çünkü o harita, anlaşma masasında cetvelle çizilmedi. Her karışında dedelerimizin şehit kanı vardır." dedi.

Dünyaya medeniyet dersi vermiş bir imparatorluğun küllerinden doğan genç cumhuriyetin tarih boyunca her türlü badireyi atlatarak, güçlenerek büyüdüğünü ifade eden Bakırcı, şöyle konuştu: "Bu, bugün bazı uzak Parlamento sömürgecilerini mutsuz etmektedir. Onların bir takım politik ayak Oyunları ve oylamaları ile tezgahlar kurmuş olmaları, seni mahzun etmesin. Çünkü senin deden bu emsalsiz vatanı, o sömürgeci bedbahtların dedelerinin kanlı çizmelerinin altından, bedelini kanı ve canı ile ödeyerek çekti aldı. İşte bu kurtuluş günleri bu ruhu hatırlamak demektir. Kurtuluş günleri 'sen şehit oğlusun, incitme yazıktır atanı' diyen İstiklal Şairi merhum Mehmet Akif'i anlamak demektir. Senin ecdadın olan neslin tarihinde değil leke, asıl sömürgeci olanlara insanlık dersi verdiğini bilmek ve bu şuurla büyümek demektir."

Kurtuluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verildiği tören, halk Oyunu gösterileri ve resmigeçidin ardından sona erdi