"Her yıl Akçaabat kadar insanı misafir ediyoruz"

"Her ay Trabzon'a 600 bin lira katkımız var"

"Bu yıl Trabzon turizmde geri gitmiştir"

"Özel sektör devletten daha çok turizme yatırım yaptı"

Röportaj: Levent USTABAŞI




Adı Ali Şahin…

1964 yılında doğdu.

Hakiki Trabzonlu…

Yomra eşrafından…

Mutlu bir yuvası ve 3 çocuğu var…

Trabzon'da turizmin ordinaryusu…

Çünkü o 35 yıldır bu sektörde ter akıtmış biri…

Trabzon'un ve bölgenin 15 yıldır tek 5 yıldızlı oteli olan Zorlu Grand Otel'in İşletme Müdürü..!

140 personeli ve aylık kente 600 bin lira para sirkülasyonu ile büyük bir bacasız fabrikayı yıllardır hiç bir çatlak ses çıkarmadan yönetmeyi başardı.

Otelde her yıl Akçaabat ve Yomra nüfusu kadar insan ağırlıyor.

2010 yılında 45 bin, 2011 yılında ise 48 bin kişiyi misafir etti.

2012 yılı ise 2010 yılını aratmayacak derecede… Bu yıl turizm sezonu neredeyse kapandı ve durum değerlendirmesini yapmak için doğru adreslerden biri Ali beydi…

Sorularımdan aldığım cevapların tek bir cümlesini beğenmedi.

O da Trabzon'un tek kalkınma kalemi olarak turizmi göstermesiydi…

Kendisine teşekkür ediyorum.

Güzel dolu dolu bir röportaj yaptığıma inanıyorum…

Buyrun okuyup siz karar verin…




TRABZON TURİZMDE GERİ GİTTİ…


Trabzon bu yıl ki turizm sezonunu sizce geçen yıla oranla nasıl bitirmiştir?

Yüzde 10-15 civarında eksi de bitirmiş geçen yılın potansiyelini yakalamamamıştır...


Bunun nedeni nedir?


Trabzon'da yapılan geçen yıl ki olimpiyat oyunları turizm açısından önemli bir olaydı. Bu yıl böyle bir organizasyon yoktu. Ramazanın her sezon biraz daha yaza gelmesi, Avurpa'daki kriz de buna bağlı bir etken olmuştur.

DEVLET TARİHİ KORUMALIDIR


Trabzon'da turizm adına yeterli yatırımlar yapılıyor mu?

Turizm adına özel sektör tarafından gerekli yatırımlar yapılıyor. Tarihi eserlerin gün ışığına çıkmasında ve korunmasında devlet geriden gidiyor. Turizmcilerin görevi tarihi eserleri korumak değildir. Devlet yetkilileri bu konuda önümüzdeki yıllarda hasssiyetini daha güçlendirirse güzel olur diye düşünüyorum.

Mesela…

Sümela Manastrı ve Ayasofya Müzesi'ni korumakla ben hükümlü değilim.



DEPOYKEN NEDEN DÜŞÜNMEDİNİZ?

Peki Ayasof'ya sizce cami olarak kullanılmalımdır?

İhtiyaç varsa yapalım. Ama şu anda orası müze olarak bilinip ün yapmıştır. Bir çok kitlenin dikkatini çekmiştir.  Her yıl "Trabzon'u turizm kenti yapacağız" derken Ayasofya'yı cami yapmak çelişkili olur. Depo olarak kullanılırken kimsenin aklına cami yapmak gelmemişti. Bugün müze olmuş cami yapılması akla geliyor.

Cami olursa Trabzon kaybeder mi?

Tabiki… Burası cami olursa turizm açısından büyük kayıp olur. Trabzon'un neyi varda neyini pazarlayacaksınız? Karadeniz'e insanlar sadece yağmuru yeşili görmeye mi gelecek? Sanmıyorum…

Sizce önümüzdeki yıllarda Trabzon'a öncelikle turizm adına ne yapılmalıdır?

Trabzon'u yıllardır kongre merkezi yapmak istiyoruz ama ivedilikle kongre merkezi yapılmalıdır. Çok amaçlı kongre salonu Trabzon'a kurulmalıdır. KTÜ bu noktada kongre merkezi planlanıp pazarlanamıyor…. Kongre merkezleri çok fonksliyonel olması lazım. DTM bu amaçla kuruldu fakat şu anda yerine otel düşünülüyor. Demek ki amacına ulaşmadı.



TURİZME TRABZONSPOR'UN KATKISI

Trabzonsporun turizme olan katkısınıı küçümseyecek halimiz yok. Trabzonspor vizyonu geniş kimselerle yönetildiği sürece turizme katkısı her geçen gün artar. Trabzonspor'un katkısı ne özel sektörle nede devletle ne de parayla ölçülemez. Çok büyük katkısı var.

Herkes turizm diyor ama denildiği kadar yatırım geliyor mu?

Evet yıllardır önüne gelen 'turizm' diyor. İş adamı, siyasetçisi, valisi, başkanı 'turizm' diyor… Ama işin gerçeğine baktınızda ortada ne bir icraat ne de birşey yok. Ben 1975 yılında Trabzon'da turizme girdim. Hala aynı şeyler konuşuluyor. Bugüne kadar sadece özel sektörün yenilikleri var. "Ayin yapılırsa olay olursa" dendi ama hiçbirşey olmadı.. Sümela yıllar önce Trabzon'da açılsaydı daha fazla katkısı olacaktı. Biz gittiğimiz ülkelerde nasıl ibadet yapmak istiyok onlarda bizim ülkemizde öyle olmak istiyor.



Sizce Trabzon'un önünün açılması ve kurtuluşu turimzde mi?

Bu şehirde tarım ve sanayi yok. Trabzon'da da ancak yatırımlar turizm ile yapılabilir ve kent böyle gelişebilir. Orta Doğu'dan gelen müthiş bir turim potansiyeli var. Bunun doğru kullanıp sarp kapısı açıldığında yapılan hataların yapılmayıp önümüzdeki süreçte bunları doğru hizmet ve zamanında değerlendirip öne taşımalıyız.

BUNLAR TRABZON'U BALTALIYOR

"Yabancılar topraklarımızı alıyor","Ayin yapıp Trabzon'u tarihteki gibi elimizden almak istiyorlar" gibi iddialar turizm konusunda Trabzon'a zarar veriyor mu?

Bu cümleler turizmi Trabzon'u baltalıyor. Bugüne kadar milyonlarca Alman, Fransız, İngiliz ve hatta İsrailli geldi. Elimizden mi aldılar Trabzon'u? Herkese misafir olarak bakmalıyız ve güler yüzlü uğuramalıyız.