Merkezi İstanbul’da bulunan “Peygamber Yolu Derneği” ile Trabzon’daki Toplumsal Uzlaşı ve Kültür Sanat Derneği'nin (TUKSANDER) ortaklaşa organize ettiği yarışmanın Trabzon etabı sonuçlandı. Trabzon genelinde yaklaşık 18 bin kişinin müracaat ettiği yarışmada İlköğretim okulu öğrencileri Rahime Kaya’nın ‘Efendiler Efendisi Hz. Muhammed’, liseler Reşit Haylamaz’ın ‘Efendimiz’ ve yetişkinler de Fethullah Gülen’in kaleminden ‘Sonsuz Nur’ kitaplarını okuyarak yarışmaya katıldı.

Herkes O’nu Okuyor sloganıyla düzenlenen yarışmada dereceye girenler için Akçaabat Ahmet-Asiye Cinemre Yurdu’nun Konferans Salonu’nda program düzenlendi.

Burada ilk olarak konuşan İstanbul merkez vaizlerinden Hasan Şahin, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin kaleme aldığı Sonsuz Nur isimli eserin artık bütün dünya tarafından okunduğuna dikkat çekti. Şahin, "Sonsuz Nur, 160 ülkede 50 farklı dile çevrilmiş durumda. Mısır’ın Ezher Üniversitesi’nin Dirasat-ul İslami dersleri profesörü, siyer dersleri veren hocası, Arapça’ya Ennur’un Halide ismiyle çevrilen Sonsuz Nur’u 7-8 senedir siyer felsefesi olarak okutuyor. Çünkü, bu eser kronolojik bir siyer kitabı değil. Peygamberimizin yaşadığı dönemden günümüze ışık tutuyor. Nasıl yaşanması gerektiğini anlatıyor. Allah Resulü (SAV)’in hayatını alıp, günümüze getiriyor. Bize diyor ki, ‘Allah Resulü (SAV) böyle yaşadı, hadiseler karşısında böyle tavır takında, sen de böyle yapabilirsin.’ diyor. Biz de Peygamberimiz (SAV)’in hayatını Allah’ın emri olduğu için okumalıyız. Çünkü Allah, Allah’a ve ahirete iman edenlerin en güzel örneğinin Hz. Muhammed (SAV) olduğunu söylüyor. Efendimiz en büyük meselelerden, en küçük meselelere kadar bize örnek olmuş, yaşayarak ve anlatarak öğretmiş. Biz de O’nun güzel ahlakı ile ahlaklanmak için onun hayatını okuyacağız.”şeklinde konuştu.

 

Efendimiz (SV)’in hayatında unutulmaması gereken bazı hadiseler olduğuna değinen Şahin, bu olaylardan birisi olarak Uhud Savaşı’nı örnek olarak verdi: “Kıyamete kadar gelecek olan bütün insanların yaşayacağı problemlerin çözümü Uhud’da. O gün yaşanan hadiselere ve Peygamberimiz (SAV)’in davranışlarına bir bakalım. O, o gün Uhud’da meydan savaşı yapmayı düşünmüyordu. Medine’de savunma savaşı planlarken, ashabının çoğunluğunun görüşüne uydu ve meydana çıktı. Ardından savaşa bin kişi hazırlandı, Medine’den çıktıktan 2 kilometre kadar yürüdükten sonra 300 kişi ‘Biz geri dönüyoruz, düşman bizden kalabalık, bunlarla savaşamayız’ dediler. Allah Resulu (SAV) hiç sarsılmadı, yoluna devam etti. Uhud’a varınca Ayneyn Tepesi’ne 50 okçu yerleştirdi ve onlara yerlerini galip de olunsa, mağlup da olunsa yerlerini terk etmemelerini tembih etti. Ardından iki zırhı üst üste giyindi ashabını olabildiğince silahlandırdı ve ardından üzerindeki ridası yere düşecek kadar ellerini açarak Allah’a dua etti. Zor bir savaş oldu; 70 şehit verildi, 300 ağır yaralı vardı.



Kendisinin de yüzüne zırh battı ve dişi kırıldı. Şehitleri defnetti, yaralıları Medine’ye götürdü. Ardından Cebrail (AS) müşrikler ile ilgili isteğini sorunca bütün olumsuzluklara rağmen onların iman lezzetini tatmaları için helak edilmemelerini istedi. Ardından zaferini ilan eden düşmanı takip etti. Hamra-ül Esed’de düşmana yetişti. Ashabına gece yakabildikleri kadar çok ateş yakmalarını söyledi. Müşrikler bu kadar çok ateşi görünce paniğe kapılıp kaçtılar. Uhud’da olan biten bütün olumsuzluklara rağmen Efendimiz savrulmadı, inkisar-ı hayale uğramadı ve ‘Her şey Allah’ın takdiridir’ dedi. Bunları Allah’a iman, tevekkül ve teslimiyet ile yaptı. Günümüz Müslümanı da bundan ders almalı. Hadiseler karşısında aynı tavrı takınmaya çalışmalı.”



Trabzon’da ortaokul, lise ve yetişkinler olmak üzere 3 kategoride dereceye giren toplam 189 kişi umre, ultrabook, tablet bilgisayar, bisiklet, hediye çeki gibi hediyelerle ödüllendirildi. Birinciler, Türkiye genelinde gerçekleştirilecek olan 2. ve 3. etap merkezi sınavlara katılma hakkını elde etti. 2. etap sınavı Erzurum’da, 3. etap ise İstanbul’da yapılacak.