RİZE’nin Yağlıtaş Mahallesi’nde 1.5 yıl önce kendiliğinden çöken 4 katlı kaçak binasının enkazı altında kalmaktan ailesi ile birlikte son anda kurtulan 65 yaşındaki İbrahim Kaplan, çöken binanın yerine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Rize Belediyesi’nden aldığı para yardımlarıyla bu kez 5 katlı bina yaptı. 
Rize Belediye Başkanı AK Partili Halil Bakırcı, akrabası olan Kaplan’ın 5 katlı binasının en üst katı için yıkım kararı çıkarttı.
Yağlıtaş Mahallesi’nde yaşayan İbrahim Kaplan, 2 katlı evinin üzerine ilave 2 kat daha ekledi. Temeli sağlam olmayan bina ilave katların eklenmesiyle ağırlığı taşıyamayınca geçen yıl 22 Haziran tarihinde çöktü. Evde 4 kişilik ailesi ile birlikte kalan Kaplan’da enkaz altında kalmaktan son anda kurtuldu. 
Olayın ardından Rize Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Rize Belediyesi ve hayırsever kişiler aileye yardımda bulundu. Kaplan’da aldığı yardımlarla çöken evinin yerine yeni bir bina yapmaya başladı. Rize Belediyesi’nden teknik destek alan Kaplan, 3 kat planlanan binayı 5 kat inşa etti. 
Olayı öğrenen Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, akrabası olan Kaplan’a ait binanın en üst katı için yıkım kararı çıkarttı. Karar, önümüzdeki günlerde uygulanacak.    

 GELİP BENİ DURDURSAYDILAR

İbrahim Kaplan, yıkılan 4 katlı binasının yerine 5 katlı bina inşa ettiğini belirterek “Yıkılan evim için bana yardımda bulundular. Bende kendime ve çocuklarıma yuva yaptım. Şimdi en üst katı için yıkım kararı çıkarılmış. Belediye Başkanı akrabamdır, beni mağdur etmez. Bana bina yapımında yardımcı da oldu. Bana kimse binayı yaparken bir şey demedi. Bunun bir gecede yapmadım. Gelip beni durdursaydılar. Şimdi binamı nasıl yıkarım. Yetkililerin beni mağdur edeceğini düşünmüyorum. Ben zevk için bina yapmıyorum, çocuklarıma yuva yapıyorum.” dedi.

 3 KAT DEDİK

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, dün 8 katlı kaçak ve temelsiz statik açıdan sağlam olmayan bir binanın yıkımına başladıklarını belirterek o binaya birinin oturmasına göz yummanın cinayete göz yummak olduğunu söyledi. Şimdi de o bölgede bir binanın en üst katı için yıkım kararı çıkardıklarını belirterek şunları söyledi:“1.5 yıl önce sakat yapılan 4 katlı bir bina kendiliğinden yıkılmıştı. Ekiplerimiz yıkılmasından önce müdahale etmeye çalıştı ancak bizi de pek dinlemedi. Sonrada binası yıkıldı. Binası yıkılan kişi benimde akrabam olur. Yıkılan binasının yerine 3 katlı bir ev yapması için ona müsaade ve yardım ettik. Baktık ki kendi bildiği gibi ilave katlar çıkmaya başladı. Kendisi ile görüştük ve fazla katlarını yıkmasını istedik. Ama ilave katları yıkmaya yanaşmayınca hakkında yasal işlem başlatarak en üst katı için yıkım kararı çıkardık. Önümüzdeki günlerde bu kaçak katı yıkacağız. Biz kendisine yardım ettik. Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ da kendisine para yardımında bulundu. Ancak bina sahibi ilada çirkin, fazlalık ve risk arz eden bina yapıyor. Bunu yapıyorsa bizde gereğini yapacağız. Kaçak ve kontrolsüz yapılara müdahalemiz geçmişe nazaran daha sert olacak”

 YASAYA UYGUN YAPIN

Bakırcı, Rize’de çok tedirgin olduğu bir konu bulunduğunu belirterek “Deprem bölgesinde değiliz ancak yoğun yağışlarla birlikte heyelan riski altında olan bir kentiz. Yağışlı bir dönmede Rize’ye yakın Erzurum ve Erzincan gibi kentlerde 6-7 şiddetindeki bir deprem olması halinde heyelanı ne boyutta tetikleyebileceğini ben tahmin edemiyorum. Ciddi hasar ve can kaybı yaşayabiliriz. Bu, tüm Karadeniz’de eğimi yüksek olan yerler için geçerlidir. Bir kat başlıyorlar, sonra 5-6 kat çıkıyorlar. O nedenle vatandaşlarımızı yasa ve yönetmenliklere uygun yapı yapmaya davet ediyorum.”