Hopa’nın Sugören Köyü İlköğretim Okulu 8’inci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Z. D. iddiaya göre, geçen yılın Aralık ayında Fen Bilgisi dersinde deney için kullanılan civayı izinsiz olarak laboratuvardan alarak evine götürdü, ailesinin yanında da civayla oynadı. Evde yere dökülen civa elektrik süpürgesiyle temizlendi. Geçen Şubat ayında evin diğer kız çocuğu 3 yaşındaki E. D., kulak iltihabı şikayeti ile önce Hopa Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı, ardından da Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’ne sevk edildi. 45 gün boyunca tedavi gören E.D., civa zehirlenmesi bulgusuna rastlanması üzerine ablası Z.D., babası Zekeriya, annesi Meryem ve diğer 3 kardeşi ile birlikte 14 Mayıs 2012 tarihinde Ankara’daki Keçiören Meslek Hastalıkları Hastanesi’ne sevk edildi. Burada, kontrolden geçirilen tüm aile fertlerinde civa etkilenmesi tespit edildi. Olayın ardından harekete geçen Artvin Sağlık Müdürlüğü ekipleri tedbir amacıyla okuldaki 207’si öğrenci olmak üzere 253 kişiden kan ve idrar örnekleri aldı.

PANİĞE GEREK YOK AÇIKLAMASI

Kan ve idrar örneklerinin yapılan incelemesinde 22 öğrenci ile 2 öğretmen ve 3 velinin vücutlarında normalin üzerindeki civa bulunduğu tespit edildi. Öğrenci, öğretmen ve veliler Hopa Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Sağlık Bakanlığı’nca ilçede görevlendirilen Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Hınç Yılmaz ve Gaziantep Devlet Hastanesi Çocuk Nörölojisi Uzmanı Dr. Kürşat Bora Çarman da Hopa Devlet Hastanesi’ne geldi. Dr. Yılmaz, civa zehirlenmesiyle ilgili paniğe gerek olmadığını belirterek durumun kontrol altında olduğunu açıkladı.

VELİDEN SUÇ DUYURUSU

Bu arada Hopa Sugören İlköğretim Okulu 8’inci sınıf öğrencisi Özlem Candemir’in babası Akın Candemir, Hopa Cumhuriyet Savcılığı’na başvurarak suç duyurusunda bulundu. Candemir’in kızının okulda deney sırasında cıva ile temas etmesi ve zehirlenmesinde, öğretmen ve okul müdürünün dikkatsizlik ve ihmalinin olduğunu öne sürdü.