Vatandaşları yakından ilgilendiren icra işlemleri ile ilgili olarak oluşturulan uluslararası özel bir çalışma grubu, AB destekli proje için Ankara’da bir araya geldikten sonra ilk olarak çalışmalarına Trabzon’dan başladı. Trabzon’daki çalışmalar sırasında Yunan adli uzman Gerassimos Fourlanos icra dairelerinde çalışacak, muameleyi yerinde görmek için bugünlerde haciz uygulamalarında yerinde tespitler yapacak.

Avrupa Birliği adli adaptasyon uyarlamaları çerçevesinde Adalet Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü vatandaşı çok yakından ilgilendiren bir projede, daha hızlı ve etkin bir adli sistem oluşturabilmek için yaklaşık 150 bin dosyaya sahip bulunan Trabzon İcra Dairelerinde Avrupai eğitim; inceleme ve anket çalışmaları yürütülecek. Bu faaliyetler nezdinde uzmanlar, icra müdürleri ile birlikte hacze de çıkacak ve vatandaşların ne istediğini, tarafların ne beklediğini, dosyaların doğru ve hızlı şekilde icra edilip edilemediğini takip edecek. AB Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi Mehmet Çakmak ve Personel Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi İbrahim Cansız’ın projenin ilk gününde adli çalışanlarla buluşarak tanıttığı projenin daha hızlı ve daha sağlıklı icra işlemlerini öngördüğü belirtildi.

Çalışmaya katılan Yunan Adli Uzman Gerassimos Fourlanos, verilen kararların icrası hızlıca gerçekleşmezse adalet gerçekleşmeyeceğini ifade ederek “Her şeyin başı adalettir. Adalet ise sağlıklı ortamlarda, hızlı şekilde tecelli etmek zorundadır. Biz Türkiye’yi seçtik; çünkü Avrupa Birliği Türkiye’den çok şeyler bekliyor, Türkiye’yi güçlü bir aday olarak görüyor. İcra konusu çok önemlidir çünkü icra edilmeyen kararlar varsa adalet gerçekleşmez. Gecikmeler adaleti yok edebilir. Bu anlayışla Avrupa Birliği’nden 1 milyon 800 bin Euro destekli olarak yürütülen proje ile Türkiye genelinde faaliyet gösteren icra dairelerinde biriken 14 milyon dosyanın eritilmesi, personele daha rahat, güvenli ve pratik çalışabilecek ortam sağlanabilmesi, bu hususta hem durum tespiti hem de görüş ve önerilerin derlenerek değerlendirilmesini yapacağız” dedi. Yunan uzman, “Türkiye’nin birçok yerinde icra dairelerinin yetersiz ve küçük, bazı makamların ise tek kişilik ve çok büyük olduğuna şahit olduk, umarım burada durum farklıdır” şeklinde konuşunca dinleyiciler arasından gülümsemeler eşliğinde ‘Ne yazık ki burada da durum aynı’ sesleri yükseldi.

Projenin tanıtım konuşmasını yapan AB Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi Mehmet Çakmak ve Personel Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi İbrahim Cansız Çalışmanın iki yıl süreceğini belirterek “Görüşlerini aldığımız birçok arkadaşımız bu sürenin bile uzun olduğunu savunuyor. Demek ki icra dairelerinin modernize edilmesi konusunda üst düzey bir aciliyet var. Yunanistan ve İspanya’nın da bazı hususlarda bizden farklı çalıştıklarını görüyoruz, biz kendimize en uygun olan yenilenmiş sistemi belirlemek için bu yola girdik” dedi.
Avukatların ve icra çalışanlarının programa yoğun ilgi gösterdiği tanıtımda Hakim Mehmet Çakmak, “Beş pilot icra dairesinde yoğun çalışma yapıyoruz. Bu yolda İspanya ve Yunanistan ile birlikte çalışacağız. Önce icra dairelerinde çalışan personelle görüşeceğiz. Mutlaka avukatlarımızın ve vatandaşlarımızın da görüşlerini alacağız. Neler bekleniyor, şikayetler nelerdir, öğreneceğiz. Herkes beklentisini bize açık açık söylesin. İlerleyen aşamalarda Almanya, Fransa, Yunanistan ve İspanya ziyaretlerimiz olacak. Elde edeceğimiz tür verilerle icra işlemlerinin daha hızlı, modern ve sağlıklı yürütülebilmesi için gerekli adımları atmaya başlamış olacağız. İnşallah bu sayede bugünlerde Meclis’ten geçme aşamasında olan yenilenmiş adli sistemimize büyük bir katkı sağlamış olacağız. Elbette çalışmamızın sonunda belirleyeceğimiz hususların kanunlaşması da Meclisimize bağlı” ifadelerini kullandı.

Öte yandan seminer, anket ve uygulama çalışmalarının tamamına katılan Trabzon Baro Başkanı Av. Mehmet Şentürk, kalan programlara tüm arkadaşları ile birlikte iştirak edeceklerini belirtirken projeye büyük önem verdiklerini dile getirdi.