Gürcistan ve Azerbaycan ile karşılıklı ticari ilişkilerin daha üst seviyelere çıkartılması için harekete geçen ticaret heyeti bu ülkelerde çeşitli temaslarda bulundu.

 DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan her iki ülkeyle 1990'lı yılardan bugüne kadar sorunsuz bir şekilde, kazan kazan prensibi içinde yürütülen ticari ilişkilerin artış kaydetmesine rağmen yakınlık ve komşuluk ilişkilerinin sunmuş olduğu fırsatlar düzeyine ulaşamadığını vurguladı.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ihracatında bu ülkelerden alınan payın var olan potansiyellerin çok altında kaldığına işaret eden Gürdoğan, "2016 Yılında ülkemizden Gürcistan’a yapılan toplam ihracat içinde Doğu Karadeniz Bölgemizin payı yüzde 13, Azerbaycan’a yapılan ihracattaki bölgemizin payı ise yüzde 1,7'ler seviyesinde bulunmaktadır. Oysa gerçek ölçeğinde sınır komşusu bölgeler, en büyük ticareti kendi aralarında yapmaktadırlar" diye konuştu.

 Ahmet Hamdi Gürdoğan şunları söyledi: "Gürcistan ve Azerbaycan ile ticari ilişkilerimizin başladığı 1990'lı yıllardan günümüze kadar Doğu Karadeniz Bölgemiz iş adamları çok başarılı projelere ve ticari birlikteliklere imza atmalarına rağmen, bölgemizin bu ülkelerin ithalatından aldığı pay en az yüzde 50’ler seviyesine olması gerekirken,  bugünkü hacmiyle çok düşük düzeylerde kalmıştır.


Bu amaçla, bölgemize komşu, 1 günlük karayolu ulaşım mesafesine sahip olan Gürcistan ve Azerbaycan’a yönelik karşılıklı ticari ilişkilerin üst noktalara ulaştırılması amacıyla iş adamlarımızdan oluşan bir heyetle bu ülkelere  ticaret heyeti programı düzenleme kararı aldık.
 
Ekonomi Bakanlığı'mız koordinasyonunda ve birliğimiz organizasyonunda 2-6 Mayıs 2017 tarihleri arasında düzenleyeceğimiz sektörel ticaret heyeti ilk etapta Tiflis’te ve sonrasında Bakü’de sektörlerindeki iş adamlarıyla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirecek. İnşaat, yapı malzemeleri ve tüketim ürünleri sektörlerini kapsayacak ticaret heyeti programımızda iş adamlarımız ticari partnerleriyle görüşme yanında piyasalarda inceleme yapma imkanı da bulacaktır.

 Benzer kültürel ve tüketim alışkanlıklarımızın olduğu Gürcistan ile Azerbaycan piyasalarının yerinde, organize resmi heyetlerle incelenmesi, bu ülkelerde önümüzdeki dönemlerde açılması muhtemel ihale ve altyapı yatırımları hakkında yetkililerden bilgi alınması, yatırım imkanlarının öğrenilmesinin iş adamlarımızın bu piyasalara açılmasına büyük katkı sağlayacağına inanmaktayız. Programın düzenlenmesi amacıyla gerekli ön hazırlıkları yapmak üzere Mart 2017 ayı ilk haftasında Tiflis ve Bakü’de yaptığımız ön inceleme gezisi programında bunu açıkça gördük. 2-6 Mayıs 2017 tarihleri arasında Gürcistan/Tiflis ve Azerbaycan/Bakü’ye yönelik düzenleyeceğimiz programın seyahat giderlerinin yüzde 60’ı Ekonomi Bakanlığı’nca destek kapsamında karşılanacaktır. Sektörel ticaret heyeti programına iş adamalarımızı katılmaya davet ediyoruz"