Doğal SİT alanı ilan edilen Rize'nin İkizdere Vadisi'nde 50 yıl önce inşa edilen İkizdere hidroelektrik santrali (HES) için yapılacak kapasite artırımı nedeniyle enerji şirketinin hazırlattığı kamuoyu araştırma raporu tepkilere neden oldu. Raporda gerçeği yansıtmayan bilgiler olduğunu belirten İkizdere Derneği, "Yöre halkının HES projelerine karşı takındığı tutum yumuşatılmış ve sanki kapasite artırımı talep edilen projeye karşı halk ve STK'lar tarafından karşı bir duruş sergilenmediği izlenimi verilmeye çalışılmış" denildi.

Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 22 Ekim 2010 tarihinde doğal SİT alanı ilan edilen İkizdere Vadisi'nde 1961 yılında yapılan ve daha sonra özelleştirilen İkizdere HES'in 18 megavat olan kurulu gücünün kapasite artırımı ile 78 megavata çıkarılması için çalışma başlatıldı, bu kapsamda bir de rapor hazırlatıldı.

'İKİZDERELİLER BU KAPASİTE ARTIRIMI OYUNUNA GELMEYECEKTİR'

Konuyla ilgili olarak İkizdere Derneği Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada, 2008 yılından bu yana hükümetin HES projelerinin önünü açması ve neredeyse gördüğü her damla suya HES yapımı için lisans vermesi ile başlayan akımın, Türkiye'nin incisi ve endemik türlerin yatağı olan İkizdere'yi de sardığı hatırlatıldı. Enerji üretimine ilişkin politikaların desteklendiği ancak doğanın, ekosistemin, yeşilin ve geleceğin korunmasının da öncelikli koşul ve şart olduğu belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Tüm bu gelişmeler sonunda, mahkeme kararlarının tümü lehimize sonuçlanmış ve ülkemizin göz bebeği İkizdere bu zulümden kendini kurtarmayı başarmıştır. Bölgemizin SİT alanı ilan edilmesi ve bu kararı takiben alınan mahkeme kararları ile ilçemiz idari alanları içinde tüm projeler durdurulmuştur. Bugün gelinen noktada, İkizdere'de devlet tarafından 1961 yılında işletmeye alınan ve şu an Zorlu Enejri'nin Özelleştirme sonucu satın aldığı İkizdere HES de kapasite artırım talebi ve süreci devam etmektedir. Zorlu Enerji'nin, kamuoyunun fikirlerini almaya yönelik hazırlattığı raporda gerçeği yansıtmayan bilgiler olmasının yanı sıra ilçede yapılması planlanan HES projelerine karşı takınılan tutum da yumuşatılmış, sanki İkizdere'de Zorlu Enerji'nin işlettiği ve kapasite artırımı talep edilen projeye karşı halk ve STK'ların karşı bir duruş sergilemediği izlenimi verilmeye çalışılmıştır. İlçemizin geleceğini sahiplenen ve önemseyen ülkemizin birçok yerinde yaşamını devam ettiren tüm İkizdereliler bu kapasite artırımı oyununa gelmeyecektir."

'İKİZDERE YENİDEN BİR HANÇER VURMA GİRİŞİMİNİ ASLA KABUL ETMEYECEKTİR'

Açıklamada, "İkizdere, mahkeme kararları sonucunda kazanılan haklara yeniden bir hançer vurma girişimini asla kabul etmeyecektir" denildi. Açıklama şu sözlerle sona erdi:

"İkizdere, nesiller boyunca adını turizmle, festivalle, yeşille, sağlıkla, kültürle yaşatmaya devam etmekte azimli ve kararlıdır. İkizdere'nin sakinleşen deresini yeniden coşturacak ve azdıracak yanlış uygulamalara asla başlanmaması gerektiğini, bunun ilçemize hayır getirmeyeceğini tüm enerji sektörü yetkililerinin bilmelidir. Cennet vadimize, bu yönde bir yatırımı mantıklı ve kabul edilebilir görmediğimizi, turizm, eğitim, sağlık ve hayvancılık alanlarında yapılacak yatırımları ise memnuniyetle karşılayacağımızı tüm İkizdereliler adına kamuoyumuzun bilmesini isteriz."