İklim Değişikliğinin Etkileri ve İklim Değişimine Uyum Konusunda Farkındalığın Geliştirilmesi Projesi’nin üçüncü çalıştayı Trabzon’da gerçekleştirildi.

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı ile TÜBİTAK TÜSSİDE'nin birlikte yürüttüğü 'İklim Değişikliğinin Etkileri ve İklim Değişimine Uyum Konusunda Farkındalığın Geliştirilmesi Projesi'nin Trabzon çalıştayına yerel temsilciler, üniversiteler, çevre ve iklim konularında çalışma yapan enstitü, kurum ve kuruluş temsilcilerinin katıldığı bildirildi.

Çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinden yaklaşık 60 kişinin katıldığı çalıştayda, Karadeniz coğrafyasında hissedilen iklim değişiklikleri ve muhtemel bölgesel çözüm önceliklerinin, katılımcılara uygulanan ve patenti TÜBİTAK’a ait olan 'Fikir Tepsisi Metodu' ile belirlendiği belirtilen açıklamada, "Bu çalışmada 'Kavramlar Çalışması', 'Mevcut Durum Analizi ve Öneri Geliştirme' aşamaları izlenerek, katılımcıların projeye katkıda bulunmaları sağlandı. Ayrıca, Trabzon merkez ve Maçka ilçelerinde iki ayrı okulda 7. sınıf öğrencilerine iklim değişikliği konusunda farkındalık seviyesini ölçen bir anket yapıldı. Aralık 2013’te tamamlanması planlanan proje, Türkiye'nin dört coğrafi bölgesinde (Karadeniz, Ege, İç Anadolu ve Marmara) 8 ili (Trabzon, Samsun, İzmir, Muğla, Kayseri, Konya, Bursa, Edirne) kapsayacak şekilde tasarlandı. Bölgesel iklim değişikliğinin etkilerinin ve farkındalık düzeyinin tespit edilmesi için gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek çalıştayların ardından proje, öğretmenlere yönelik hizmet içi seminerler ve İklim Değişikliği Farkındalık Bilim Kampları ile devam edecek. Eğitimler ve kamplar aracılığıyla, iklim değişikliğinin etkileri ve uyum konusunda katılımcıların bilinçlenmesi ve tutum değişikliğine yol açarak konuyu içselleştirmeleri hedefleniyor." denildi.