61SAAT HABER MERKEZİ 
Duygu dünyasından Yansıyanlar, Evren ve İnsan Gizemleri ve Doğru mu, doğrular mı? Adlı eserlerine 4.’sünü ekleyen Eğitimci Yazar Enver Tiryaki’nin Huzur Koridorundan mutluluğa isimli yeni eserini 1.5 yılda geniş bir araştırma ile tamamladı. 
İnternetten hiç faydalanmadan,  100’e yakın kaynaktan derlediği bilgiler ve 1000’in üzerinde farklı kesimlerden, meslek gruplarından kişilerle görüşerek yayımladığı kitabında Tiryaki, huzur ve mutluluğa giden yolu anlattı. 

1000 DENEK 100 KAYNAK İLE 
Kitabı ile ilgili söyleşide bulunduğumuz Tiryaki, insanın hayatındaki olmazsa olmaz 1. Faktörün sağlık olduğunu herkesin bildiğini belirterek ‘Bende ikinci faktör nedir ve buna nasıl ulaşılabiliri araştırdım. 
Türkiye’nin farklı illerindeki, farklı meslek dallarından 1000’in üzerindeki kişi ile görüştüm. Yüzde 98’i ‘Huzur ve mutluluk’ dedi. 
Bende bunun üzerine insanların hayatındaki ikinci olmazsa olmazı araştırmaya koyuldum. 1000 deneğin huzur ve mutluluk dendiğinde anlattıklarından, tecrübe edinmiş insanların hikayelerine, 100’e yakın kaynak okuyarak 1.5 yıllık bir çalışma sonucu ‘Huzur Koridorundan Mutluluğa’ isimli eseri tamamladım
İnternetten hiç faydalanmadım. Basılı eserler ve bire bir diyaloglardan yola çıktım. 
Bu güne kadar mutluluk istemiyorum, mutsuzluk istiyorum diyen tek bir kişiye rastlamadım, ama rastladım diyene de rastlamadım. 
Demek ki Huzur ve mutluluk yaşamın tek ve biricik gerçeği. Ama huzurunda olmazsa olmazı, yaşanan nefes alınan, soluklanan ‘An ve anlardır’. 
İşte Huzur budur’ ifadelerini kullandı. 

HUZUR VE MUTLULUK İLE İLGİLİ İLGİNÇ TESPİTLER 
Kitabı ile ilgili bilgiler verirken ’22. Sayfada şu, 45. Sayfada bu, 111. Sayfada şu şeklinde bilgiler aktararak kitabını adeta beynine kazıdığı anlaşılan Tiryaki gerçek mutluluğunun tarifini yaparken şunları söylüyor: 

Zaman gerçekten 3 boyutlu bir kavramdır. Bu an yaşadığımız nokta. Önü geçmiş, ilerisi de henüz daha olmayan buna gelecek diyoruz. Gelecek de şu anda yok. Geçmiş te yok, ne var ortada an, zaman. İşte bu olguyu yaşamaya an diyoruz. 
Anı yakalayıp yaşamak. 
Mutlulukta bu anın genişletilmiş bir kombinasyonu, bir sentezidir. Mutluluğun insanın bir hedefe bir amaca, bir sonuca katkı sağlayacak sonuca ulaşmak için yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen haz ve en güzel duygulardır. 
Yani bir üretim bir kaktı, bir davranış sonucunda birine yardım ediyorsunuz., bir insan hayatını kurtarıyorsunuz. Sizin yaptığınız katkı onu kurtarıyorsa o yaşanan güzel duygulara mutluluk diyoruz. 
-Mutlu olabilmek için önce insanın kendi iç dünyası ile barışık olması gerekir. 
İç dünyası ile barışık değilse orada temel olarak bir eksiklik var demektir. ----------Özgüven çok önemlidir. Ben bunu yapabilir miyim, bu bana göre değil, diyerek bir işe başlanırsa sonuç elde edilemez edilse bile mutluluk duyulması imkansız olur. 
-Olaya hep pozitif bakabilmek. Enerji ile bakabilmek. Bu da mutluluk için çok önemlidir.  Nasıl telefonumuzun şarjı bitince hiçbir işe yaşamıyor, şarjı olduğunda birçok iş görüyorsa işte bizde de böyle, İşe pozitif enerji ile başlamamız gerekiyor. 
Bir insan kendi mutlu olabilme isteği ile ilgili sonuca ulaşabilme, tamamen kendi isteğiyle olur. Güçlü irade, özgüven, pozitif enerji ve olguya konsantre olma. 

İnsanları mutsuzluğa sürükleyen iki önemli nedenlerden de bahsedersek;

1-Önyargı
Önyargılar ile başlanılan sürecin devamı asla sağlıklı olmaz. Bilim adamı Albirt Einstein’nin dediği gidi insanlardaki ön yargıyı parçalamak atomu parçalamaktan daha zordur. İşte biz bunu başaramaz isek, mutsuzluk kaçınılmaz olur. 

2-Sabır sürecini iyi kullanabilme. 
Herşeyin bir başlama, gelişme, büyüme ve oluşma süreci vardır. Bunu yaparken bize gerekli olan olgulardan en önemliside sabırdır. Eğer sabırlı olamaz isek, başarı ve mutluluk imkansız olur. Bir tohumu düşünün dikiyorsunuz, o toprağa bağlanıyor, kök salıyor, sonra filizleniyor, fidan oluyor. Siz fidandan meyve vermesini bekleyemezsiniz. O olgunlaşacak, belli aşamalardan geçecek, tam oluşacak ki meyve verir. 
İşte böyle sabretmesini bilmez isek, mutluluğu yakalamak da imkansız olur. 
Mutluluk ahlakı, insanın kendi iradesiyle iyiyi ve güzelleri yakalayıp toplum olarak iyi güzel ve doğruları yaşayabilmedir. 

Eğitimci Yazar Enver Tiryaki’nin 4. Kitabında özete mutluluğun formülünü, mutluluğa giden yolları, mutlu olmanın şartlarını tüm sadeliği ile okuyabilir, kendinize bir yaşam kılavuzu yapabilirsiniz. 

Huzur Koridorundan Mutluluğa isimli kitabı Trabzon’da Akoluk Kitapevi
Aksakal kitapevlerinde bulabilirsiniz.