Toplam 42 ülkenin katılacağı kurultay öncesi Trabzon'da bir otelde düzenlenen basın açıklamasına Çevre ve Şehircilik Bakan yardımcısı Muhammet Balta, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Türk Dünyası Mühendislik ve Mimarlık Birliği Genel Başkanı Dr. İlyas Demirci ile davetililer katıldı.

15-18 Ekim 2012 tarihleri arasında Trabzon’da yapılacak olan kurultayın geleceğin marka kimlikli ve kişilikli şehirlerini oluşturacağını söyleyen Türk Dünyası Mühendislik ve Mimarlar Birliği Genel Başkanı Dr. İlyas Demirci “Tarih geniş anlamda dünyamıza en büyük ticaret yolu olup halen güncelliğini koruyor. İpekyolunun kontrolü ve bu yollarda hakimiyet kurmuş medeniyetlerin mücadelesinin hikayesidir. İpekyolu’nu anlamadan tarihi doğru anlamak ve yazmak mümkün değildir" şeklinde konuştu.

Bu kurultayın Trabzon için çok önemli olduğunu vurgulayan Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise "15-18 Ekim 2012 tarihinde Trabzon'umuzda şuana kadar 42 ülkenin katılacağını ifade ettiği Türk DÜnyası Mühendislik, Mimarlar Birliği'nin Genel Başkanı İlker Demirci'nin kurutay başkanlığı ve yürütme kurulu başkanlığı yapacak olduğu çok büyük bir mesleki olimpiyata ev sahipliği yapacak" diye konuştu.
Trabzon'un başarı halkasına bu kurultay ile bir yenisini daha ekleyeceğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ise “Trabzon da yapılan bu etkinlik Türk dünyası ve dünya için özgürlüğü simge ediyor. Böyle önemli bir organizasyonu bize vermeleri bizim için çok önemlidir” ifadelerini kullandı.