TTSO’nun Ekim ayı meclis toplantısında, 6736 sayılı kanunla ilgili gözden kaçan hususlara ilişkin bir konuşma yapan meclis üyesi ve Trabzon Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Veysel Zekai Bak, şunları söyledi:
 
“Maliye Bakanlığı’nın ‘Gelin borcunuzu yapılandıralım’ diye devletle barışma kanunu çıktı. Piyasada gördüğüm kadarıyla bu kanun sadece devlete borcu olanların yararlanacağı, başka bir yönü olmayan kanun gibi algılandı. Hâlbuki iş dünyası için çok önemli olan ikinci perdesi var bu kanunun. Özellikle işletmelerin mali tablolarını düzeltecek olan kasa, stok ve ortak cari afları en önemli maddeleri. Kamuoyunda bilinen kısım borcun düşük faizle taksitlendirilmesi. Bu durum iş dünyası için çok önemli bir olay değil. Sadece vergi idaresine borcu olanlar için ödeme kolaylığı. Kanunun görünmeyen perde arkası iş dünyasının bilançolarının düzeltilme hakkıdır. Gelir İdaresi Başkanlığı bu yöndeki tanıtımı yapamadı. Toplantıları çok zayıf geçti. Reklamlarda da sadece borcu olanları ilgilendiren bir kanun olarak lanse edildi.”
 
“ELİNİZDE FIRSAT VARKEN YARARLANIN”
Veysel Zekai Bak, “Matrah artırımları ve kayıtların düzeltilmesi dediğimiz fırsatlar kolay kolay çıkmıyor. Belirli olaylardan sonra çıkıyor. Özellikle iş dünyasına seslenmek istiyorum; elinizde bu fırsat varken muhasebecinizle görüşün. Bilançoların üzerinde çalışın. Hayali alacaklar ne kadar, kasadaki para ne kadar, stok görünen emtia ile mağazadaki stok arasında ne fark var gibi konularda çalışma yapın. Nasıl ödeyeceğiniz konusunda bir takvim oluşturun. Son günlere sıkıştırmayın. Büyük bir zayiatla karşı karşıya kalmamanız adına matrah artırımına, kasa affına dikkat edin. Elinizdeki stok emtianın sıfırlanmasına veya düzeltilmesine dikkat edin. Bu üç konuya dikkat etmediğiniz sürece 2017’de sıkıntı yaşarsınız. Bundan sonra Gelir İdaresi etkin bir yapılanmaya girdi. 3 yıla kadar zaman aşımı koyulacağı için hızlı bir inceleme politikası da başlayacak. ‘Bana bir şey olmaz’ demeyin. Trabzon’daki firmalar ayakta zar zor duruyorlar. 2017’de kemer sıkıp, lüks tüketimlerden, fuzuli harcamalardan kaçının. Likit kalmaya çalışın. Matrah artırımları, kasa ve stok düzeltmeleri için son tarih 30 Kasım’dır. Geç kalmayın. Bütçenize göre ne kadarından yararlanabilirseniz yararlanın” diye konuştu.