Dezavantajlı bireyler için Trabzon’da gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Akkaya, Büyükşehir Belediyesi’nin dezavantajlı bireyler için her türlü projeye katkı koymaya hazır olduğunu ifade ederken, Türkiye Cumhuriyeti’nin artık her vatandaşının sesine kulak veren bir devlet haline geldiğini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen; Trabzon, Bursa,  Diyarbakır, Kahramanmaraş, Kayseri, Şanlıurfa ve Van büyükşehir belediyeleri ile Kars il belediyesinin; Altındağ, Yıldırımlar, Sur ve Toroslar ilçe belediyelerinin katıldığı “Dezavantajlı Bireylerin Entegrasyonuna Yönelik İstihdam ve Sosyal Destek Hizmetleri Koordinasyon ve Uygulama Modeli Operasyonu Teknik Desteği Projesi’nin toplum yararına program çalıştayı Trabzon’da gerçekleştirildi.

HERKESE HİZMET GÖTÜREMEYEN
BELEDİYE BAŞARISIZDIR
İŞKUR, Milli Eğitim, Halk Eğitim, Kent Konseyi ve ilgili STK’ların yoğun ilgi gösterdiği çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Akkaya, belediyelerin bireylerin ve toplumun ihtiyaçlarına hizmet için pek çok hayati görevi yerine getirdiğini hatırlatırken, “Bizim düşüncemize göre; toplumdaki bireylerin her birinin ihtiyaçlarını tespit edip onlara çözüm üretemeyen, tüm bireylerin sosyal hayatta yer almalarını sağlayamayan bir Belediye görevini tam olarak yerine getirmiş sayılmaz. Dahası, toplumdaki tüm bireyleri kapsayamayan bir politika ve hizmet anlayışının geleceğe ümitle bakması da mümkün değildir. Bu nedenle, tüm toplum kesimleri gibi, dezavantajlı bireyler bizim doğrudan ve de en öncelikli hedef kitlemiz durumundadır” diye konuştu.

DEZAVANTAJLI BİREYLER TOPLUMUN
GENİŞ BİR KESİMİNİ OLUŞTURUYOR
Genel Sekreter Yardımcısı Akkaya konuşmasında şunları kaydetti: Dezavantajlı kişiler denildiğinde ilk bakışta, pek çok kimsenin aklına engelli yurttaşlarımız geliyor. Kanunlarımızda bu ifade yer almadığı için, dezavantajlı birey ya da gruplara ait hukuki bir tanıma da sahip değiliz. Ancak kavram olarak dezavantajlı kişiler, engelli bireyleri de kapsayan ve fakat engelli vatandaşlarımızın çok daha ötesinde, daha geniş bir anlamı ifade ediyor. Yoksul ve yoksulluk riski altında bulunan kişilerden, evsiz-barksız insanlara, yerinden olmuş kişilere, geçmişte aldığı bir mahkûmiyetinden ötürü iş bulmakta sorun yaşayan bir gence kadar uzayan, aslında her an her yerde karşılaştığımız, iç içe yaşadığımız geniş bir toplum kesiminden bahsediyoruz.

BEN DE ŞUAN DEZAVANTAJLI BİREYİM
Biliyorsunuz bu tür açılış konuşmalarında anekdotlar, kişisel yaşanmışlık ve hatıralar önemli bir yer tutar. Fark ettiyseniz bugün buraya yakın zamanda geçirdiğim ameliyat dolayısıyla koltuk değnekleri ile katıldım. Yani bir anda 6 haftalığına dezavantajlı bir bireyle yer değiştirmiş oldum. Buradan şuna gelmek istiyorum. Dezavantajlı bireyler bizim hiç de uzağımızda olmadığımız gibi, dezavantajlı birey olmak da hiç uzağımızda değil. Her birimiz bir anda onlardan biri olabiliriz.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HİZMET İÇİN
ZİHNİYET DÖNÜŞÜMÜ YAŞADI
Bu şekilde bakınca, yani dezavantajlı kardeşlerimizin aslında geniş bir toplum kesimi olduğunu ve bizlerin de her an onlardan biri olduğunun bilincinde olarak bakınca, konunun önemi de daha iyi anlaşılıyor. Ne mutlu ki, Türkiye geçtiğimiz 10 yıllık dönemde, tüm vatandaşlarını kucaklayan ve daha önceki dönemlerde sesini dahi ulaştıramayan her bir vatandaşın sesine kulak veren, her bir vatandaşına hizmet götürmeyi kendine dert edinmiş bir zihniyet dönüşümü yaşadı. Bu zihniyet dönüşümü ile birlikte, her alanda olduğu gibi, bu alanda da büyük ilerlemeler kat edildi. Hiç şüphe yok ki, milletimizin her bir ferdi, en iyi hizmetleri hak ediyor. Bu nedenle hiç şüphesiz daha yapılacak çok hizmetler, çok projeler var. İnşallah hep birlikte her gün bunların, yeni hizmetlerin, yeni projelerin hayata geçtiğini görmenin mutluluğu yaşayacağız.

DEZAVANTAJLI BİREYLER İÇİN GENİŞ
BİR İŞBİRLİĞİNE İHTİYAÇ VAR
Dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonu ve/veya istihdam edilebilirliğinin arttırılması, işgücü piyasasına erişimlerinin kolaylaştırılması ve işgücü piyasasına girişlerinin önünde yer alan engellerin ortadan kaldırılması için çok geniş anlamda, pek çok resmi ve sivil kurumun işbirliğine ihtiyaç var. Ancak şu da bir gerçek ki; hepsinden önce, toplumu oluşturan bireyler olarak her birimizin önyargılardan arınma ile toplum yararına olan bu süreci desteklememiz, katkı sağlamamız gerekiyor. Ben şahsım ve Trabzon Büyükşehir Belediyemiz adına, dezavantajlı bireyler için ve toplum yararına her türlü projede her türlü desteği ve katkıyı yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum.”

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Akkaya’nın konuşmasıyla başlayan programda İŞKUR İl Müdürü Mustafa Sezgin’in sunumuyla devam edildi. Dana sonra çalıştay geniş kapsamlı olarak icra edildi. Çalıştayda Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin proje kapsamında dezavantajlı gruplardan yoksul vatandaşlar, engelli bireyler ve şiddete maruz kalmış kadınlara yönelik çalışmalar yapmasına karar verildi.