MHP İl Başkanı Nihat Birinci yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler yer verildi: “ Sayın basın mensupları 10.Büyük Kurultay Hazırlıkları Çerçevesinde Genel Merkezimiz Tarafından 04.12.2011 Tarihinde Tüm Türkiye Genelinde Başlatılan Kongre Süreci Dâhilinde İl Ve İlçe Kongrelerimizi Partimizi, Birlik Ve Bir bütünlük İçerisinde Çıkartmamız Tabiidir ki,  En Büyük Amacımızdı. Bu Nedenle Bizde İl Kongremizi İlçe Kongrelerinden Sonra Daha Geniş Bir Sürece Yaydık, Zira Kongre Süreci 14 Ekim’e Kadar Devam Eden Bir Süreçtir. Hassasiyetimizde Haklı Olduğumuz Milletvekilimiz Sayın Koray Aydın Ve Arkadaşlarının Trabzon’da Bu Süreçte Başlattıkları Huzursuzluğa, Birlik Ve Bütünlüğümüzü Ayrıştırmaya Yönelik Hareketleriyle Haklılık Kazanmış Oldu. Tüm Mensuplarımızın Şahit Olduğu Gibi İl Kongresini, Sadece Genel Başkanlık Yarışı Alanına Sıkıştırma Çalışmalarından Dolayı, Camiamızda İnkâr Edilemeyecek Bir Gruplaşma Meydana Gelmiştir. Oluşan Huzursuzluğu Bu Süreçte Giderebilmek İçin 15 Temmuz 2012 Pazar Günü Yapmamız Gereken İl Kongresini, İleri Bir Tarihe Erteledik.
Bu Düşüncelerimizi O Zaman Siz Basın Mensupları Aracılığı İle Trabzon Kamuoyu İle Paylaşmıştık. Erteleme Tarihinden İtibaren Sizlerle Yaptığımız Basın Toplantılarında, Bu Kongre İptali Değildir, Bu Bir Ertelemedir, Kongre Süreci Ekim Ayının On Dördüne Kadar Devam Ediyor, Diye Defalarca İl Yönetimi Olarak Söylememize Rağmen, Niyetlerinin Halis Olmadığını Düşündüğümüz Bazı İnsanların, Basın Üzerinden Bu Bir Kongre İptalidir Suçlaması İle İl Yönetimine, Şahsıma Ve Genel Başkanımız Sayın Dr. Devlet Bahçeli’ye Saldırmaları, Bu Saldırı Kervanına Milletvekilimiz Sayın Koray Aydın’ın da Katılması Düşündürücü, Bir 0 Kadarda Üzüntü Vericidir.
Uzun yıllardan beridir hareketimize büyük hizmetleri olan  camiamıza hizmet veren bu samimi il yönetim kadrosunun, hareketin geleceğine  herhangi bir zarar vermesi ve ya haksızlık yapması mümkün olabilir mi, Sayın Milletvekilimiz Koray Aydın Bey ne milletvekiliyken ne de 2011 tarihinden itibaren yani içimize dahil olduğundan beri bu kadro görevinin başında dimdik ayakta milletimizin hizmetinde liderinin yanında hareketimizin emrinde olan samimi kararlı ve inançlı kadrolardı. Diyelim ki biz böyle bir gaflet içine düştük, Genel Başkanımızın böyle bir haksızlığa geçit vermesi düşünülebilir mi, bunu da en iyi bilmesi gereken isim Sayın Milletvekilimiz Koray aydın bey değil midir?
Sayın basın mensupları
Süreç içerisinde camiamızda yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı oluşmuş olan sıkıntıları gidermek üzerine, İl Yönetimimizin yapmış olduğu çalışmalardan da olumlu bir sonuç almadığımız ortadadır. Maalesef birlik, beraberlik ve bütünlük sağlama adına bizim gösterdiğimiz çabayı, Koray Bey ve arkadaşları göstermemiştir. Yine de bu sıkıntılarımıza rağmen partimizde sağ duyunun hakim olacağı kanaatini taşıyoruz. İl kongresinin en son yapılma tarihi 14 Ekim 2012’dir, süre daralmıştır. Bu durumu göz önünde bulundurarak İl Yönetim Kurulumuz toplanarak 25 Eylül 2012 Salı günü saat 10.00’da Uzun Sokak Park Restaurant’ta Milliyetçi Hareket Partisi Trabzon İl Başkanlığı 11. Olağan Kongresini yapma kararını almıştır. Tüm kamuoyuna saygı ile duyurulur.