Trabzon'un Sürmene ilçesinde çıkan orman yangını söndürüldü.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığından alınan bilgiye göre, Çamburnu mevkisinde henüz belirlenemeyen nedenle çıkan ve sabaha karşı kontrol altına alınan orman yangını, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve çevre ilçe belediyeleri itfaiye ekipleri ile Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince tamamen söndürüldü.

Yangının çıkış nedeni araştırılıyor
Yangının çıkış nedenine ilişkin adli ve idari işlemlerin başlatıldığı bildirildi.



"Denetimsiz piknik yapılıyor"
Of ilçesinin Yazlık Mahallesi sakinlerinden Muhammet Bayram, gazetecilere yaptığı açıklamada, yangını gördükten sonra alana geldiğini anlatarak, "Yangının nasıl çıktığına dair bir fikrim yok ama burada piknik yapılıyor. Önlemsiz, denetimsiz piknik yapılıyor buralarda. Nasıl çıktığı belli değil ama çok yazık. Bu kadar orman kayboldu." dedi.

Oflu Ümit Arslan ise avlanma belgeli avcı olduğunu ifade ederek, "Gece saat 03.00'e kadar buradaydım. Üzüldük, bu ormanlar bizim, vatan ormanları." diye konuştu.

Trabzon Valisi Yavuz: 15-20 hektarlık alanda etkili oldu
Trabzon Valisi Yücel Yavuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, yangının 15-20 hektarlık alanda etkili olduğunu söyledi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesine bağlı itfaiye birimlerinin, orman teşkilatına bağlı yangın söndürme arazözlerinin, Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) İl Müdürlüğüne bağlı tüm birimlerin olay yerine intikal ettiklerini aktaran Yavuz, "Alan tabiat harikası bir alan, çok güzel bir bölge. Dik bir arazi yapısı olması nedeniyle belki müdahalede zorlanılıyor ama alana tamamen hakim olduk. Endişe edecek hiçbir durum kalmadı." dedi.



"İtibar edilmemesi gereken haberler"
Yavuz, sosyal medyada "yangının yerleşim alanlarına intikal ettiği, yerleşim alanlarının yanmaya başladığı" gibi gerçekle alakası olmayan haberlerin yayılmaya başladığına dikkati çekerek, "Ama bunun müdahalesini sosyal medya üzerinden yaptık. Bir fotoğraf yayınlanmış, o fotoğraf bu akşam Düzköy ilçemizin Gürgendağ Mahallesinde meydana gelen ve benim de bizzat gittiğim, anında söndürdüğümüz bir yangına ait. Herhangi bir can ve mal kaybının olmadığı yangına ait bir fotoğraftır. Bunların kesinlikle itibar edilmemesi gereken asparagas haberler olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum." diye konuştu. 

BAKAN EROĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Sürmene'de çıkan yangınla ilgili, "Bu alanların kesinlikle başka bir maksatla kullandırılması söz konusu olamaz. Zaten böyle bir şey kanunen de yasak. Yangının gerçekleştiği alanları en kısa sürede ağaçlandırma için hazırlayacağız ve ağaçlandırma mevsiminde buralarda fidanlar toprakla buluşacak" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Trabzon'un Sürmene ilçesi Çamburnu mevkiinde çıkan orman yangını ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çamburnu mevkiinde çıkan orman yangınının bu sabah saat 05.00'de tamamen söndürüldüğü ve 40'ı itfaiye personeli olmak üzere 120 personelin yangın söndürme çalışmalarına katıldığı belirtildi. Konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle: 

"Dün gece saat 23.15'te başlayan orman yangınına ilk müdahale saat 23.35'te yapılmıştır. Yangına çevre illerden gelen arazözlerle birlikte 13 arazöz müdahale etmiştir. Bu arazözlerin 5'i Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü'nden 4 adedi Amasya, 4 adedi ise Giresun Orman Bölge Müdürlüğü'nden gelmiştir. Ayrıca orman yangını söndürme çalışmalarına 8 adet hizmet aracı ve 6 adedi Trabzon Büyükşehir Belediyesi, 3 adedi ise Rize Belediyesinden olmak üzere 9 itfaiye aracı destek vermiştir. 25 hektar örtü yangını çıkmıştır. Boylu ağaçlar canlılığını kaybetmemiş olup, alt tabakadaki çalı çırpı maki formasyonu zarar görmüştür."

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Sürmene Çamburnu yangınının çok büyük alanlara yayılmadan söndürüldüğünü belirterek, şunları söyledi: 

"Trabzon Büyükşehir ve Rize belediyelerimize de verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Bu alanların kesinlikle başka bir maksatla kullandırılması söz konusu olamaz. Zaten böyle bir şey kanunen de yasak. Yangının gerçekleştiği alanları en kısa sürede ağaçlandırma için hazırlayacağız ve ağaçlandırma mevsiminde buralarda fidanlar toprakla buluşacak. Yani yanan alanlar aynı yıl tekrar ağaçlandırılacak. Başka maksatlarla kullanılmayacak."