Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve Trabzon Forum AVM’nin işbirliğinde düzenlenen “13-19. yüzyıl Trabzon’dan Tarihi Eserler” adlı serginin açılış törenine Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Osman Gökhan Bali, TTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman, Trabzon Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız ve davetliler katıldı.



Açılışta konuşan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, bu değerlerin Trabzon için çok önemli olduğunu söyledi. Bu serginin geleceğe katkı sağlayacağını belirten Kızılcık, “Bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen ve şunda bir rahatsızlığı nedeniyle buraya katılamayan TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu'na hem teşekkür ediyorum hem de Allah’tan acil şifalar diliyorum. Bu etkinlik kökü 4 bin yıl öncesine dayanıyor. Bir o kadar geleceğe ışık ve ümit saçan çok değerli Trabzonlular’ın, Trabzon'un, Karadeniz bölgemizin tarihi ve kültürel miraslarını hep beraber görme ve böylece geleceğe daha ümitli, daha güçlü bakabilmenin imkanına yaşayacağız” dedi.
Bu eserleri ilk kez Trabzonlular’a açtıklarını ifade eden TTSO Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman ise “Burada ilk kez Trabzonlular’la buluşturduğumuz; her biri Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kayıtlı, geri kazanılması mümkün olmayan, Trabzon’un ihtişamlı ve muhteşem zengin kültürünün birer örneğini simgeleyen tarihi eserlerimizdir. Her zaman gururla söylediğimiz dünyanın yaşayan en eski kentlerinden biri olan Trabzon, 4 bin yıllık bilinen tarihi sürecinde Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinden birçok tarihi, anıtsal ve kültürel izler taşımaktadır. Trabzon Ticaret ve sanayi Odası olarak ilimizin tarihine kanıtlık yapan bu zengin kültürel değerlerimizin koruma altına alınması gayreti ve çabamız sonucunda bu çok müstesna eserleri bir arada özel bir koleksiyonda topladık. bu atmosferi ilk kez Trabzonlulara açtık” diye konuştu.
Öte yandan, toplam 79 parçanın bulunduğu sergide Trabzon Eyalet meclisi Gümüş Mührü (1867), Altın varaklı orijinal el yazmalı Kuran-ı Kerim (18. yy), Altın tezhipli, orijinal ciltli minyatür dua kitabı (18.yy), Fatih Sultan Mehmet’in Hocası Molla Hüsrev tarafından 15. yüzyılda yazılan Dürer isimli kitap, Selçuklu dönemine ait ejder saplı akik mühür (13.yy), İmzalı Gümüş divit (18. yy), Yıldız Porselen yapımı Tuğralı Hokka gibi birçok önemli eser yer alıyor.