Şalpazarı Dernekler Federasyonu tarafından, Şalpazarı’nın ekonomik, eğitim sorunları ile turizm potansiyelinin geliştirilmesi ve kültürel hayat konulu Atatürk İlköğretim Okul salonunda yapıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Şalpazarı Dernekler Federasyon Başkanı Köksal Durmuş katılımcılara teşekkür ederek, “Şalpazarı Belediye başkanımız ve Milli Eğitim Müdürümüzün desteğiyle düzenlediğimiz panelimizin Şalpazarı’mızın bugünlerde yaşadığı sıkıntılar münasebetiyle çok daha önem kazanmıştır. Şalpazarı Dernekler Federasyonu olarak panelimizi ilçemizde yaparak ilçemizin siyasi, bürokrasi, sivil toplum örgütleri, muhtarlarımız ve esnaflarımızla bir araya gelerek bu sıkıntılarımızı aşma konusunda çok daha kolay ve faydalı olacağına inancımız tamdır. Federasyon olarak buradan çıkacak düşüncelere göre her yıl ilçemiz veya ilçemiz dışında paneller düzenleyeceğiz. Federasyonumuz adına bütün katılımcılara teşekkür ediyoruz” dedi.
Karadeniz Konfederasyon Başkanı Tahsin Usta;'da “Düzenlenen bu panelin Şalpazarı ilçemize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum. Şalpazarı’nın sorunları, bölgemizin, Trabzon’umuzun, Ülkemizin sorunlarından ayrı değildir. Büyükliman havzasında bulunan Vakfıkebir, Beşikdüzü, Çarşıbaşı, Şalpazarı ve Tonya’daki insanlarının daha çok dayanışma içerisinde olmasını gerektiğini düşünüyorum. Buradaki geleneklerimizi İstanbul’da çok güzel yaşatan Şalpazarlıları kutluyorum” dedi.

Geyikli Belediye Başkanı Muzaffer Türkmen ise Şalpazarı’nda birlik ve beraberliği derhal tesis edilmesi gertiğini belirterek " Şalpazar’lılar olarak şenliklerde olan birlikteliğimiz sorunlarımızın çözümünde gösterdiğimiz takdirde aşamayacağımız hiçbir engel yoktur. İnşallah bu toplantılar birlikteliğimize vesile olur. 5 Haziran 2011 tarihinde Sisdağı Yaylasını turizm alanı ilan ettirdik. Sisdağı Yaylamız, bölgemizin, Trabzon’umuz ve Türkiye turizmine katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. Sisdağı Yaylamızı turizme kazandırmak için herkesin desteğine ihtiyacımız var. Sisdağı Yaylamızı herkese, turizme ve yatırımcılara açacağız” dedi.

Şalpazarı Belediye Başkanı Fehmi Cengiz de Şalpazarı’nda en büyük sorunun göç sorunu olduğunu belirterek " Bu göç sorununu çözmek lazım. Bizim isteğiz yazın ilçemize gelen veya emekli olanların nüfus müdürlüğüne giderek kayıtlarını Şalpazarı’na aldırarak nüfus artmasını sağlamalarını istiyoruz. Türkiye batıdan gelişiyor ama Trabzon doğudan gelişiyor. Büyükliman Bölgesi’nde siyasi olarak ağırlığımız yok. Bu panelin düzenlemesinde emeği geçen herkese ilçem adına teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından panele geçildi. Rize Recep Tayip Üniversitesi Dekan Yardımcısı Hüseyin Karaman yönettiği panelde ilk olarak İlçe Milli Eğitim Müdürü Hayrettin Özdemir ilçenin eğitim konusunu masaya yatırdı.
Panelde ikinci olarak söz alan KTÜ Öğretim Görevlisi Veysel Usta, Şalpazarı'nın ikinci muhacirliğini yaşadığı belirterek, Şalpazarı’nın tarihi konusunda önemli konulara parmak bastı.

Usta, Şalpazarı ikinci muhacirliğini yaşadığı ve Çepnilerin Oğuz Türkmen boyu olduğunu, ağasar kelimesinin Akhisar Nahiyesinden gelme olduğun ifade etti.

Panelde son konuşmayı Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Avukat Hilmi Türkmen yaptı. Türkmen, “Hastalığı doğru teşhis etmek ve ona göre tedavi etmek lazım. İlçemiz en düşük nüfusa sahip olan ilçelerden biridir. Şalpazarı ilçemizin tek kurtuluşu eğitim ve turizmdir. Eğitim fakirin sermayesi zenginin faizidir. Çocuğunuz mutlaka okutun. Bir yıl Kadırga Otçu şenlikleri gitmeyin, silah atmayın, arabanızı yenilemeyin ve çocuklarınızın eğitim için harcayın. Şalpazar’lının okumaktan başka hiçbir çözüm yoktur. Şalpazar’lı akıllı ve zekidir. Zaman insanın en önemli sermayesidir. Şenliklerin içi boşaltıldı. Gençlere geleceğimizi sevdirmek için kemençe şart değildir dedi.