Japonya adına (JICA) ile Türkiye adına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasındaki protokol çerçevesinde yürütülen (DOKAP) Projesi kapsamında Giresun’un Çanakçı İlçesine bağlı Deregözü Köyü’nde kurulan 25 dekar kapama kivi bahçesi sahibi çiftçilere Kivi’de budamanın nasıl yapılacağı gösterildi.

Çanakçı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Teknik Personelince düzenlenen Demonstrasyon çalışması sırasında Çanakçı Kaymakamı Faysal Yılmaz, demonstrasyon alanına giderek bahçedeki çalışmayı izledi.

Kaymakam Yılmaz, yaptığı açıklama da; “Bu proje ile Deregözü Köyünde 70 dekar Kapama Ceviz Bahçesi, 25 dekar Kapama Kivi Bahçesi, 5,8 dekar Malçlı Çilek Bahçesi, 5 dekar Kapama Bodur Elma Bahçesi ve 5 adet Paiphaus sera kurulmuştur. Köyde bu proje kapsamında yapılan yatırımlar meyvelerini vermeye başlamış olup bu yıl ilk defa kivi hasadı yapıldığını söyleyen Kaymakam Yılmaz, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Teknik Personelince çiftçilerimize eğitimler verilmeye devam edilmektedir dedi. Çiftçilere 5 Kivi Fidanı, 5 Kivi direği veya nakdi yardım vermektense bu şekilde kapama bahçeler kurulmasının daha başarılı sonuçlar vereceği ortadadır” dedi.



Yörede hayvancılık amatör olarak ev altlarındaki ahırlarda yapıldığını belirten Kaymakam Yılmaz, “Hayvan refahının artmasını sağlayacak Ahır Rehabilitasyon Projeleri geliştirilmelidir. Çiftçilere sağlanan yardımların çiftçinin cebine giren parayı kısa ve uzun vadede arttıracak şekilde birlikte planlanması gerekmektedir. Bu proje ile köyde kurulan kivi ve ceviz bahçelerinin 3–4 yıl meyve vereceği düşünülmüş ve alternatif zamanlarda gelir sağlanması için Çilek Bahçeleri ve Paiphaus Sera’lar tesis edilmiştir. Projenin yüzde 90’ı hibe olarak uygulanmıştır” diye konuştu.

Halkın köyde projeye sahip çıkarak geniş bir katılım sağladığını, kendisinin de bundan sonra bu tür projelere desteğinin süreceğini söyledi.