Bir ay sonra hizmete girmesi planlanan merkezde, 750 görme ve işitme engelliye eğitim verilmesi planlanıyor. Trabzonlu iş adamı Hamit Özdağ, Japonya seyahati sırasında gördüğü ve çok beğendiği işitme ve görme engellilere yönelik zanaat merkezinin benzerini, Trabzon Valiliği ile imzaladığı protokol çerçevesinde Araklı ilçesinde yaptırdı. Hayırsever iş adamı Özdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 86 yaşında olduğunu ve ömrünün büyük bölümünü memleketinden uzakta çalışarak geçirdiğini belirterek, "Artık memleketimde yaşıyorum ve doğduğum topraklara eğitim alanında tesis yapmak istiyorum. Bu düşünceden yola çıkarak, çeşitli yatırımlar gerçekleştirmeye çalışıyorum" dedi.

Japonya’ya gerçekleştirdiği bir seyahat sırasında zanaat öğrendikleri bir okulu gezme fırsatı bulduğunu ifade eden Özdağ, "İçine girdiğimde baktım ki normal bir okul değil, işitme ve görme engelliler için bir zanaat merkezi. Merkez çok hoşuma gitti ve ben de aynısını memleketimde yapmaya karar verdim" diye konuştu. Özdağ, merkezin kendisini cezbettiğini dile getirerek, "Kimi tişört, kimi gelinlik dikiyor kimi de çiçek yapıyordu. Bu sayede hem iyi bir eğitim alıyorlar hem de kendilerine sağlanan iş imkanı dolayısıyla para kazanıyorlar. Beylece engelli bireylerin yaşam standartları artmış oluyor" dedi.

'ENGELLİLERİMİZ BURADA ZANAAT ÖĞRENECEK'


Trabzon Valiliği ile Eğitime Yüzde Yüz Destek Kampanyası kapsamında imzaladığı protokol çerçevesinde okulun bir benzerini Araklı’da yaptırdığını anlatan Özdağ, şöyle devam etti: "Okulun taslağını önce kendim çizdim. Daha sonra alanında profesyonel kişilerce projelendirildi. Bina, başlangıçta 4 kat olarak tasarlandı ancak ben 6 kata çıkardım ve Japonya’da olduğu gibi ortadan ikiye böldüm. Görmeyenlerin yeri ayrı, işitmeyenlerin yeri ayrı. Atölyeleri, yemekhaneleri, dinlenme yerleri, derslikleri, giriş çıkış yerleri dahil olmak üzere her alanları ayrı. Japonya’da olduğu gibi burada da engellilerimiz çok güzel imkanlardan yararlanacak. Onlara her türlü teknik donanımı sağlayacağım."

AYNI PROJE İZMİT'TE


Merkezde alacakları eğitim sayesinde engellilerin kimseye muhtaç olmadan yaşayabileceğini vurgulayan Özdağ, "Engellilerimiz burada zanaat öğrenecekler. Daha sonra öğrendikleri zanaati icra edecekler ve bu sayede para kazanacaklar. Bu projeyi Türkiye’ye ben getirdim. Bu tarz projelerin yaygınlaşmasını istiyorum. Aynı projeyi İzmit’te de yaptırıyorum. Türkiye’de bu çok yaygınlaşacak" diye konuştu. Türk milletinin yardımsever olduğunu dile getiren Özdağ, "Öyle büyük hayırseverlerimiz var ki benim yardımların onların yanında karınca kadar. Türkiye’de milyonlarca engelli var. Bu konuya eğilip onları kalkındıralım. İnşallah arkadaşlarımız bana bakarak destek olur ve bu projeleri çoğaltırız" dedi. Hamit Özdağ, 750 kişinin eğitim alacağı merkezin inşaatının tamamlandığını, tefrişatın yapılması ve makinelerin gelmesini beklediklerini ifade ederek, merkezin kasım ayında eğitime başlamasını planladıklarını kaydetti.