Trabzon’da dün meydana gelen ve Merkez Üssü eski Katı Atık Merkezi ve Avrasya Pazar'ının hemen sahil kısmı olan depremle ilgili açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semih Peker, denizin 16 kilometre derinliğinde meydana gelen depremin olabileceğini önceden söylediklerini belirterek, “Bu tür depremler zaten sürekli Karadeniz’in içinde olmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar’ın katılımıyla 23 Mart 2012’de düzenlediğimiz Panel’de bu konular uzmanları tarafından enine boyuna tartışılmıştı. Kim duydu, kim anladı, nasıl önlem alacaklar burasını bilemem” dedi. Depremin ne zaman ve nerede olacağını söylemenin mümkün olmadığını belirten Peker, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bilim daha bunu çözememiştir. Ancak bu gibi sarsıntılar ve merkez üssünün Trabzon’da olması demek bu bölgenin de deprem yönünden riskli olduğunu gösterir. Ama biz daha depremlerle yaşamasını öğrenmiş bir toplum olamadık. Oysaki Türkiye’nin yüzde 96’sı deprem riskiyle karşı karşıyadır”.
Trabzon’da yaşanan deprem riskinin 3,2 şiddetinde olmasının sevindirici olacağına vurgu yapan Peker, şu ifadelere yer verdi: “ Depremlerde gevşek yani dolgu ile kazanılmış zeminlerin bina hasarlarını çok artırdığı bilindiği halde her nedense, bu tür zeminler üzerinde yapılaşmalar da olabildiğince hızlı bir şekilde sürmektedir. Bunun nedeni toplumda bu konularla ilgili yeterli bilgi eksikliği ve yerel yönetimlerin uygun tedbirleri önceden yeterince alamamasından kaynaklanmaktadır. Dolgu ile kazanılmış gevşek zeminler, içyapı özellikleri dolayısıyla deprem şiddetini artırıcı yönde rol oynamaktadırlar. Gevşek zeminlerin birçoğu, deprem esnasında, depremi oluşturan faydan daha tehlikeli olmakta, can kaybı ve hasar boyutunu birinci derecede belirleyici rol oynamaktadır. Yapay ve dolgu zeminler de gevşek zemin özelliği taşıdığından deprem şiddetini 2, 3 misli artırmaktadırlar. Bölgemizde bu deprem ya 5 şiddetinde olsaydı, ya da Trabzon kara kısımlarında olsaydı ne olacaktı? Trabzon ve Rize deki dolgu alanları üzerinde yapılmış olan eski binaların hali ne olacaktı bunu düşünmek lazımdır.
İnşaat yapılırken zemin etütlerinin titizlikle yapılması gerektiğine vurgu yapan Peker, “Bölgemizde inşaat yapan çoğu müteahhit masraftan kaçmak için zemin etüdüne önem vermiyorlar. Bu tür insanların aklına şaşmak lazım. Masraflarını başka kalemlerden kıssalar da zemin etüdüne önem verseler binalar daha sağlam olacak. Ben müteahhitlere sondajlı zemin etütlerinden kaçmayın masraftan kaçmayın diye sesleniyorum. Trabzon Belediyesinin de sondajlı zemin etütlerine önem veren bir kurum olması sevindiricidir. Belediye başkanımızın  doktorluk unvanının yanı sıra zemini iyi bilen bir Jeoloji Mühendisi olması da bizim için ayrı bir şanstır” diye konuştu.