Alemdaroğlu, “Geçtiğimiz yıl Türkiye’ye 250 bin kaçak silah tabanca girişi oldu. Bir yandan valiler de silah ruhsatı imzalamamak için direniyor. Bu kaçak silahlar nereye gitti? Biz yılda 15 bin tabanca satıyoruz. Bu 250 bin tabancayı biz ancak 15 yılda satabiliriz. Kaçak silah her alanda olduğu gibi ülke ticaretinin belini büküyor” dedi.

Trabzon Silah Sanayi A.Ş (TİSAŞ) yönetim kurulu başkanı Ahmet Alemdaroğlu ihracatta yaşadıkları bazı sıkıntılara karşın en büyük sorunun yurt dışından gelen kaçak silahlar olduğunu belirterek, geçtiğimiz yıl Türkiye’ye 250 bin kaçak silah girişinin olduğunu ifade etti.

Türkiye’ye milyonlarca kaçak silah girdiğini söyleyen Alemdaroğlu, “Türkiye’yi kaçak silah cenneti diyebiliriz. Daha geçtiğimiz yıl Türkiye’ye 250 bin kaçak silah tabanca girişi oldu. Bir yandan valiler de silah ruhsatı imzalamamak için direniyor. Bu kaçak silahlar nereye gitti. Biz yılda 15 bin tabanca satıyoruz. Bu 250 bin tabancayı biz ancak 15 yılda satabiliriz. Bunlar 6 ayda Türkiye’ye girdi. İçerde beni kısıtlarken bir yandan da kaçak silah girişinin bu kadar rahat yapılabilmesi anlaşılır değil. Sonuçta bu silahlar Türkiye’ye giriyor. Bize darbe vuran da yurt dışından gelen bu kaçak silahlar ” diye konuştu.  Arsin Organize Sanayi Bölges’nde faaliyet gösteren TİSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Alemdaroğlu, yıllık tabanca üretim kapasitelerinin yıllık 45 bin adet olduğunu  belirterek, “Hedeflerimizde şaşma olmasaydı kapasitemizin bu yıl kapasitemizin yüzde 90’ını kullanacaktık. Ancak yine de yüzde 70-75’ini kullanacağız” dedi.

Uzun yıllardan beri ABD’ye ihracat yaptıklarını bunun yanında Afrika, Pakistan ve Azerbaycan’a yönelik pazarlarının olduğuna işaret eden Alemdaroğlu, “Şu anda Amerika’ya 1911 model bir tabanca yapıp satıyoruz. Bu yılki hedefimiz ABD’ye 30 bin silah satmaktı ancak bazı nedenlerden ötürü sanıyorum 25 binde kalırız. İç piyasada aşağı-yukarı serbest piyasada 15-17 bin adet tabanca satıyoruz. O da 6 firma arasında dağılır. TSK’nın alacağı ve Emniyet’in alacağı bunun haricinde” dedi. Alemdaroğlu şöyle konuştu: “ABD’ye yıllık 7-8 bin satarken bu yıl hedefi 4 katına çıkardık bu yüzden biraz sapma olur diye düşünüyoruz. Pakistan satışa açıldı ancak parayla ilgili sıkıntıları var, bu da bizim hedefimize olumsuz olarak yansıyor. Burada çözüm arayışı devam ediyor. Azerbaycan’da devlet çalışana çok düşük maaş verdiği için o Pazar henüz hazır değil. Çok çalışan yok yada çalışanlar çok kısa süreli çalışıp bırakıp gidiyor ve onların yapması gerekeni biz yapmak zorunda kalıyoruz. Şimdilik oraya satışımız 1500 civarında. Ve bu pazara yönelik düşüncelerimiz devam ediyor. Yanı başımızda Irak, Libya ve Suriye pazarı var. Suriye bir karmaşanın içinde, Libya yavaş yavaş duruluyor. Libya’da izinler açılırsa orası iyi bir Pazar. Bizim en önemli kriterimiz Milli Savunma Bakanlığı’ndan izin gerekliliği, eğer izin yoksa o ihracat gerçekleşemez.  Karadeniz Bölge insanının silaha olan merakıyla tanındığını ancak bunun dışarıdan görüldüğü kadar olmadığını ileri süren Alemdaroğlu, “Eskiden de öyle idi. Karadeniz’de Ordu, Girsesun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon’un bir kısım bölgesinde kaçak üretimler vardı. Dededen kalma malzemelerle bir şeyler yapılmaya çalışılıyor ve üretilen silahlar şehir dışına gönderiliyordu. Ağırlıklı olarak silah fabrikaları Karadeniz’de. Bir fabrika Rize Ardeşen’de, Trabzon’da, Giresun ve Samsun’da. Gümüşhane ile Ordu’daki fabrikalar kapandı. Şu anda üç ildeki ihracat yaklaşık 30-40 milyon dolar civarında. Türkiye’de silah fabrikası olarak 4 tane bulunuyor” dedi. 150 civarında personel istihdam ettiklerini söyleyen Alemdaroğlu, “İhracat potansiyelinin yanı sıra izinlere tabi olan bir sektör olması herhangi bir sıkıntı yaşanmasında kapatmayı gerektiriyor” ifadelerini kullandı.  Uluslar arası Savunma Sanayi Fuarları’nın her ülkede iki yılda bir olduğunu hatırlatan Alemdaroğlu, söz konusu fuarın 2015 yılında Türkiye’de yapılacağını kaydetti.