Türk Psikologlar Derneği Ulusal Psikoterapi Uzmanlığı Değerlendirme Komitesi Üyesi, Madalyon Psikiyatri Merkezi Aile ve Çocuk Ruh Sağlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yalın, ev dışında çalışmak zorunda bırakıldığı müddetçe kadına fiziksel ve cinsel şiddetin hiçbir zaman bitmeyeceğini söyledi.

Ordu Kültür Derneği tarafından düzenlenen 'Toplumda Şiddet' konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Ayşe Yalın, günümüz kadınının ev dışında en kötü şartlarda çalışmak zorunda bırakıldığını söyledi. 21. yüzyılın kadını adeta 'bitirdiğini' belirten Yalın, "21. yüzyılda eğer kadın, yoksullukla yaşayan en fakir 1.2 milyar insanın yüzde 70'ini oluşturuyorsa, gelecek 10 yıl içerisinde sanayileşmiş ülkelerdeki kadınların yüzde 80'i ve tüm dünyadaki kadınların yüzde 70'i ev dışında çalışmak zorunda
kalacaksa, haftada 60-90 saat en kötü koşulda ve en çok çalışan ise, dünyadaki 900 milyon okuma yazma bilmeyen arasında kadınların oranı iki kat fazlaysa ve ülkemizde her 10 kadından 4'ü fiziksel şiddet görmekteyse, her 5 dakikada bir kadın cinsel veya fiziksel şiddete maruz kalmaktaysa bu şiddet bitmez" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü WHO'nun raporuna göre Türkiye'de her 3 kadından birinin yaşamının bir döneminde fiziksel, cinsel ya da başka bir biçimde tacize uğradığını belirten Prof. Dr. Yalın, "Türkiye Tabipler Odası'nın belirlemelerine göre kadınların yüzde 58'i kocalarından, nişanlılarından, erkek kardeşlerinden veya akrabaları dahil kocalarının ailelerinden fiziksel şiddet görmektedir. Yüzde 80'i de yapacak bir şey olmadığını düşünmekte ve çaresizlikten durumu kabul etmektedir" diye konuştu.

KADININ BİR BAŞKA YÜZÜ
Prof. Dr. Ayşe Yalın, "Dünyada birbirinden çok farklı kadınlar vardır. Sevginin gücüyle yaşayanlar, merhamet duygusuyla dünyayı güzelleştirenler, güzel sesleriyle rüyalarda yaşatanlar, yazılarıyla kağıtlara hayat verenler, bizleri güldürüp yokluklarında ağlatanlar. Ancak dünyada hiç tanınmamış kadınlar da vardır. Her şeyleri elinden alınıp hatıralarından koparılanlar, kendilerini her gün yeni bir savaşın içerisinde bulanlar, haksızlıklar karşısında acı çekenler, anlatılamayacak acıları yaşayan kadınlar, tüm yokluklarına rağmen çocuklarının yanında gülümseyen analar, katı kurallara boyun eğmek zorunda kalanlar, kaderinin ne olacağını bilmeyenler, yaşamının her günü yüzüne yazılmış olan kadınlar. Hepsi çok özel kadınlar, hepsi yıldızlardan güzel kadınlardır. Çünkü onlar tüm güçleriyle dünyayı güzelleştirmeye çalışan kocaman kalpli meleklerdir" dedi.

Konferansı Ordu Valisi Orhan Düzgün ve eşi Psikolog Gül Düzgün, Belediye Başkanı Seyit Torun, Jandarma Komutanı Albay İsmail Güzey başta olmak üzere kalabalık bir topluluk takip etti.