61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon’da bir dönemin etkin gazetecilerinden Musa Alioğlu’nun Trabzon ile ilgili hassasiyetleri her zaman devam ediyor. Alioğlu, İstanbul’da ama Trabzon için yüreği atan kalemlerden.
Trabzon’un gündemini de iyi takip eden Alioğlu, Kalepark’ın halka açılması ile ilgili gündemi değerlendirdi ve şunları söyledi..

“Benim çocukluğum Erzurum'da geçti. Erzurum, bir dönem 3.Ordu Komutanlığı'nın merkezi idi. 

Daha sonra Erzincan ekonomik açıdan kalkısın diye 3.Ordu Karargahı'nı Erzincan'a taşıdılar. Ama, 9.Kolordu Komutanlığı yine Erzurum'daydı. Bu nedenle Erzurum'da çok subay ailesi yaşardı. Cumhuriyet Caddesi'nde de 5 katlı o zamana göre çok modern bir binada Orduevi vardı. 


Orduevleri subaylara ve ailelerine aitti. Astsubaylar da giremezdi, çünkü her şehirde olduğu gibi Erzurum'da da Yukarı Mumcu Caddesi'nde de astsubay orduevi vardı. 
Bu tesisler sivil halka kapalıydı ve doğrusu orayı çok merak ederdik. Oralar da balolar, müzikli geceler yapılıdı.

Aradan yıllar geçip de Trabzon'a geldiğimde, kentin en güzel yerinin de askeri bir tesis yani, orduevi olduğunu görünce çok şaşırmıştım. Denize doğru bir yüksek burun ve en uç kısımda deniz feneri gibi güzel bir restoran vardı. 
Geniş ağaçlı bir bahçe üç tarafınız denizle çevrili yazın püfür püfür esen bir yer. Ama sadece askerlere aitti. Çünkü tam girişinde komutan lojmanı ve düğün salonu vardı. 12 Eylül'ün darbe liderli Kenan Evren de 11.Kolordu Komutanı olarak ailesiyle o lojmanda kalırmış. Biz öğrencilik yıllarında oraya gidip, ders çalışma bahanesiyle hava atmayı çok severdik. Torpili olan, adamını bulan cüz'i bir fiyata kart alıp buraya girebilirdi.


Şimdilerde  Günebakış "Kalepark halka açılsın" diye bir kampanya açmış. 
Yani, açılsın açılmasına da bir tek bu mu kaldı diye soran olabilir.
 Bu kalede bir gedik açmak mıdır bilemem. 
Askerin yetkilerinin budandığı bir dönem de olsa da olur olmasa da. Ama ben komutanın yerine olsam, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na yılda bir kez 100 lira yardım yapan herkese bu tesisi açarım.istiyormusun ver parayı gel derim. 
Parasız olsun derseniz tadı kaçar, Meydan Parkı'ndan farkı kalmaz. Öyle değil mi Ali Savaş…”