Darbe girişiminin ardından kamu kurumlarında temizlik başlatıldı.Başbakanlık, Diyanet, Enerji Bakanlığı gibi birçok kurumda çalışanlar görevden uzaklaştırılıyor.

Başbakanlık’ta 257, Diyanet’te 492, Enerji Bakanlığı’nda 300, Aile Bakanlığı’nda 393, MEB’de 15 bin 200, MİT’te 150, Borsa’da 51, BDDK’da 86 ve EPDK’da 25 personel görevden uzaklaştırıldı. YÖK, 1577 dekanın istifa etti.

17 bin 138 personel açığa alındı

FETÖ'cü darbe girişiminin ardından kamu kurumlarındaki temizlik operasyonu dün de Başbakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, MİT, Diyanet İşleri Başkanlığı, YÖK ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nda (EPDK) devam etti. Çankaya'daki Başbakanlık ek binasında görevli 257 personel görevden uzaklaştırıldı ve kimliklerine el konuldu. Görevden uzaklaştırılan personelden 230'unun raportör, 19'unun uzman, 6'sının müşavir, 2'sinin hukuk müşaviri olduğu belirtildi. Milli İstihbarat Teşkilatı'nda da 150'ye yakın ismin açığa alındığı kaydedildi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatında her kademede görev yapan aralarında 3 il müftüsü, 1 daire başkanı ve 1 başkanlık müşavirinin bulunduğu 492 kişi görevden uzaklaştırıldı.

Diyanet'ten yapılan açıklamada, FETÖ/PDY ile ilişkili 492 görevlinin "din hizmetlerinin toplumsal hassasiyeti dikkate alınarak haklarında inceleme ve soruşturma yapılmak üzere görevlerinden uzaklaştırıldığı" ifade edildi. Başkanlığın bu konuda oluşturduğu komisyonların kapsamlı bir çalışma sürdürdüğü belirtildi. Borsa İstanbul'da 51 personel, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan (BDDK) ise 86 personel görevden uzaklaştırıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nda 176, Rekabet Kurumu'nda da 8 kişi açığa alındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda 300 kişi açığa alınarak haklarında soruşturma başlatıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan da aralarında grup başkanı ve enerji uzmanlarının olduğ 25 personel görevinden uzaklaştırıldı. EPDK, FETÖ ile işbirliği içinde olanşirketlerle ilgili olarak da gerekli adımları atacak.

MEB'de rakam 15 bin 200

En büyük temizlik 1 milyon personel çalıştıran MEB'de yaşandı. MEB, darbeci terör örgütü ile bağlantısı bulunan öğretmen ve okul yöneticilerinden 15 bin 200'ü açığa aldı. Bunun yanında MEB, özel eğitim kurumlarında görev yapan 21 bin öğretmenin lisansını da iptal etti. Emekli olmaya çalışan ya da MEBBİS üzerinden isimlerini sildirmeye çalışanlar tespit edildi. Soruşturma açıldı. YÖK ise tüm üniversitelerde görev yapan bin 577 dekanın istifasıyla ile ilgili rektörlüklere yazı gönderdi. Rektörler tüm dekanlardan zorunlu olarak istifa yazısı alarak YÖK'e gönderecek.

Personel rejimine neşter

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Paralel Yapı'nın istihbarattan bakanlıklara kadar devletin her bir birimine sızdığına dikkat çekerek, "Her şeyden önce 657 değiştirilmediği süreci bu iş çözülmez" çağrısının ardından gerekli adımlar atılıyor. Açığa alınan, işten el çektirilen ancak devletten maaş almaya devam eden FETÖ'cülerin memuriyetten atılmasının önü açılıyor, yargı yoluyla dönüş kapısı da kapanıyor. Personel rejimini düzenleyen 5 yasaya birden neşter vuruluyor. Kamu çalışanlarının hak ve sorumluluklarını düzenleyen 657 sayılı yasa ile birlikte TSK Personel Kanunu, Hâkim Savcılar Kanunu, YÖK Personel Kanunu, KİT Personel Kanunu'na neşter vurulacak. Bu yasaların tek yasa altında toplanması öngörülüyor. Böylece illegal yapılarla bağlantılı personelin soruşturma ve kovuşturma sürecinin de tek merkezden yönetilmesi sağlanacak.

Adalet ve İçişleri Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü çalışma ile kamu çalışanlarına yönelik yargı güvencesi zırhı da kaldırılıyor. Yasada Paralel bağlantılı kişilerin devlet memuru olamayacağı açıkça ortaya konulacak. Terör örgütüne yardım, yataklık eden, maddi ve insan yardımında bulunan, Türkiye aleyhine faaliyet gösteren kamu çalışanları terör örgütü üyesi olarak yargılanacak. Devlet memurluğu şartlarını düzenleyen 48. madde tamamen değiştirilecek. Memurluk şartlarını düzenleyen madde ile disiplin hukukuna ilişkin maddenin yeniden düzenlenmesi öngörülüyor. Buna göre paralel yapı gibi illegal yapılarla ilişkisi olan kişiler kamuda hiçbir görevde yer alamayacak. İçişleri Bakanlığı'nca terör bağlantıları tespit edilen anında ihraç edilecek. Sadece adli sicil kağıdı yeterli olmayacak, özel güvenlik soruşturması yapılacak.

Harp akademileri mercek altında

Püskürtülen darbe girişimi FETÖ'nün son 30-40 yıl içinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sinsice sızıp ciddi bir güç haline geldiğini de ortaya koydu. FETÖ'nün, TSK'ya militanlarını yerleştirme merkezi olarak kullandığı askeri liseler ile akademiler mercek altına alındı. Devletin önünde bulunan istihbarat raporlarına göre askeri okullarda büyük bir FETÖ ağırlığı bulunuyor. Önümüzdeki dönem bunu kırmak için önemli adımlar atılması planlanıyor.