61SAAT HABER SERVİSİ - SERKAN KILINÇ - Trabzon’da kanalizasyon olmayan yerlerden ‘Atıksu’ ücreti alınması tartışmaları da beraberinde getirdi. Her fatura döneminde, birimi 30 kuruş olarak faturalara yansıtılan bu ücretle ilgili vatandaşlar, “Bizim kanalizasyonumuz yok. Neden bu ücret alınıyor?” sorusunu soruyor. Ancak bu ücretin neden alındığı TİSKİ Genel Müdürü Recep Köksal’ın açıklamasıyla ortaya çıktı.

Kanalizasyon olmayan yerlerde vatandaşın yükümlüğünün Foseptik yapmak olduğunu belirten Köksal, “Kanalizasyon olmayan yerlerde her vatandaşın, yola en çok 9 m. uzaklıkta fosseptik yapması zorunludur.
Vatandaşlarımız kanalizasyondan gelen evsel nitelikte atık sularını bu fosseptiğin dışında bir yere bağlama yetkileri yoktur. Foseptiğe bağlayacaktır. Su kanalizasyon idaresinin de görevi bu fosseptikleri yani abonelerine ait fosseptikleri ücretsiz olarak boşaltmaktır” dedi.

Sistemin bu şekilde kurulduğunu kendilerinin yaptığı bir düzenleme olmadığını belirten Köksal, Ankara’nın düzenlediği mevzuat çerçevesinde işlemlerin yürütüldüğünü belirtti. Köksal, “Sistem bu şekilde kuruldu. Vatandaş, “benim fosseptiğim yok. Dolayısı ile siz benden atık su parası alamazsınız” derse o zaman bir çevre suçu işlemiş oluyor. Atık suyunu farz edelim bir dereye bağlamış ya da başka birini rahatsız edecek şekilde açık alana salı vermiş olabilir. Burada ki zorunluluk fosseptik yapma zorunluluğudur. Biz de fosseptiği yani abone olan vatandaşın fosseptiğini ücretsiz olarak boşaltmak görevimizdir. Mevzuatta buna göre düzenledi. Ankara’nın düzenlediği mevzuat çerçevesinde bu işlemleri yürütmekteyiz” dedi.

Vatandaşların dolan fosseptiği, Alo 185 hattını arayarak boşalttırabileceğini kaydetti. Köksal, “ Ücretsiz boşaltıyoruz. Atık su bedeli aldığımız için abonelerimizden ücretsiz boşaltıyoruz” ifadelerini kullandı.