TÜRK SAĞLIK-SEN Trabzon Şubesi Başkanı Mustafa Serdar yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
" Kaşüstünde yeni açılan hastane nedeniyle ilimizde son aylarda özellikle bu hastaneyle bütünleştirilen hastanelerin çalışanlarında ve sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızda mutsuzluk, umutsuzluk ve huzursuzluklar yaşanmaktadır.

Gereksiz yere Sağlık Bakanlığı üçe bölünerek İllerde Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kamu Hastane Birliği şeklinde taşrada örgütlenmiştir.

Akabinde,önce eski adıyla Numune Eğt.ve Arş.Hst kapatılarak Kanuni Eğt.ve Arş.Hastanesine bağlanmış, sonar ise A.E.G.Kalp Damar Hastanesi mali yönden, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ise hem idari hem de mali yönden Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlanmıştı.

Oysa, hatırlanacağı üzere Sağlık Bakanlığı ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de genel hastane yerine dal hastaneleri açmaktaydı. Bu uygulamayla trilyonlarca masraf edilerek,yeni hastanelere yapılmış veya tadil edilmiş çalışanların da yerleri değiştirilerek ekonomik mağduriyetle yaşatılmıştı.

Ne değişti ki şimdi aynı Sağlık Bakanlığı açtığı dal hastanelerini birer birer kapatarak eğitim ve araştırma hastanelerine entegre etmektedir. Anlaşılıyor ki Hükümet ve Sağlık Bakanlığı sağlık planlamalarını artık günü birlik yapar hale gelmiştir.

KALİTELİ VE TECRÜBELİ PERSONEL MAĞDUR EDİLİYOR

İlimizde Numune Hastanesiyle başlatılan süreç şimdi de Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile devam etmektedir. Devlet memuru ve firma elemanı olmak üzere toplamda 550 civarında personelin çalıştığı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ilimizin ve bölgemizin en kaliteli sağlık hizmeti veren tecrübeli, birikimli ve yetenekli personele sahip bir hastaneyken şimdi kapatılarak gerek şehir ve bölge insanı ve gerekse hastane çalışanları mağdur edilmektedir.

Bakanlığın siyasi ve anlamsız kararlarıyla hastanenin işleyişi ve idari bütünlüğü sürekli bozulmuş, hekimsiz bırakılmış, ancak buna rağmen son bir yıldan beri eski potansiyeline tekrar kavuşan bölgenin ve ilimizin hasta yükünü çeken ve yıllarca da çekmesi beklenen bu hastane ne yazık ki Sağlık Bakanlığının kuru inadı yüzünden kapatılıyor.

Bu birleşme ve kapatılma sürecinde hastanede çalışanlara yeni yerlerinde yetenekli oldukları servislerde çalışma hakları verilmiyor, Sağlık Bakanlığının hemşirelerde branşlaşmaya gittiği ve kurs açarak sertifika verdiği hemşirelerin sertifikaları tanınmıyor. Yetişmiş insangücü kullanımından ziyade benim adamım olsun mantığı yerleşmeye devam ediyor.


İDARECİLER ÇALIŞANLARI AŞAĞILIYOR


Birleşme sürecinde çalışanlar yine aynı onlar gibi devlet memuru olan diğer çalışan idareciler tarafından aşağılandı, hor görüldü, mesleklerine hakaret edilerek rencide oldular. Görüşlerinin değer verilmedi, emeklerine saygı duyulmadı. Tayin hakkı yok, harcırah hakkı yok, mehil izni müddeti yok? Onyıllardan beri bu hastanede çalışan personeller geleceklerinden endişeli.

Hastane çalışanlarına karşı yapılan bu uygulamayı kabullenmek mümkün değildir. Oysa burada bu hastanede daha birkaç ay önce kurulu bir düzen, işleyen bir sağlık sistemi vardı. Çalışan da mutlu sağlık hizmeti alan halk da mutluydu.

Önceki basın açıklamamızda; “bugün bu hastane Kaşüsüne birleştirilmiş yarın ise hiç şüpheniz olmasın taşınacaktır”, demiştik. Halkımıza, çalışanlara, ve özellikle de mahalle halkına hastanelerine sahip çıkmaları hususunda hastane önünde 4 Nisan günü basın açıklaması yapmış, bu konuyu halkın gündemine de taşımıştık.

HASTANELER VATANDAŞLARDAN UZAKLAŞTIRILIYOR


Amacımız, Hükümetin,Sağlık Bakanlığının ilimizdeki siyasi partilerin,sivil toplum örgütlerinin,kent konseyinin de bu konuya sahip çıkması çalışanların ve halkın sesini duyması idi. Ancak, görülüyor ki, hiçbir faydası yok halk olarak tepkisiz, sessiz, duyarsız olmaya devam ediyoruz. Nasıl ki sağlık hizmetini 20 km uzaktan, ulaşımı ve sosyal alanları olmayan bir yerden almaya alışmış isek diğer hizmetleri de pekala şehrimizin güzide yerlerinin kalkınması adına pekala alabiliriz. Kadın Doğum Hastanesini kapatanlara ve poliklinikleri işlevsizleştirilen bir süre sonra Numune Hastanesini de yıkacak olanlara tavsiyem ve önerim odur ki Trabzon Belediye Binasını Yeşilova Köyü’ne, Valilik Binasını Çağlayan,Esiroğlu veya Dolaylı’ya, bu yetmez Nüfus Müdürlüğünü Çamoba Köyüne,Emniyet Müdürlüğünü Dolaylıya, Diğer İl Müdürlüklerini Kireçhane’ye taşısınlar?

Sağlık Bakanlığını ana sloganı etkin,verimli,hızlı sağlık hizmeti sunumuydu. O halde şehrin hafızalarında birisi olan doğum hastanesini 20 km şehir dışına taşırsanız bu tarif edilen hizmet nasıl verilecek. Yaşayan nüfus şehir merkezinde, sağlık hizmeti alınacak kuruluş ise şehir dışında, bu nasıl mantık böyle? Hastaneleri taşıma ve yıkma gerekçesi ise hastane binalarının eski olmasıymış. O halde Ankara’da, İstanbul’daki 60 yıllık hastaneler ne güne duruyor. Oysa, hasta binanın yeniliği için değil sağlık bakanlığının ona sunduğu hekim seçme hakkını kullanmak için kendisne en yakın bellediği hekime gidiyor?

Bu kapatılma kararı Numune Hastanesinin kapatıldığı süreçte olduğu gibi bu süreçte de özel sağlık kuruluşlarına yarayacaktır. Zira bizler halk olarak en hızlı ve en yakın sürede ulaşacağımız sağlık kuruluşuna gideriz. Bunu bilmezlermi?

Hani kararlar alınırken sivil toplum örgütlerinin görüşlerini dikkate alacaktınız. Nerede paylaşımcılık ve katımcılık? Peki halkın görüşü ve kent konseyini görüşünü aldınız mı? Burada çalışan insanların görüşlerinin önemi yok mu?

Numune Hastanesinde taşına sürecinde yaşananların sonuçları itibariyle bu hastanenin de taşınma süreci neticesi önce hastalar sonra çalışanlar mağdur edilecektir. Çalışanlar almış oldukları aylık döner sermayelerinin neredeyse yarısını kaybettiler.

Yirmi yıldan beri bu şehirde hizmet veren sivil toplum örgütü yöneticileri olarak Sağlık Bakanlığına tekrar seslenmek istiyoruz ve diyoruz ki bu hatalı karardan geri dönün bu hastanenin bütünlüğünü bozmayın, sağlık hizmetini sekteye uğratmayın. Nakildeki uzaklık nedeniyle yolda veya Ambulanslarda yaşanacak ölüm vakalarının ve yaşanacak aksaklıkların sebebi olmayın.

Yomra’ya bağlı Kaşüstü Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesine tayin olanların da özlük ve mali haklarını yani yolluklarını ödeyiniz, mehil iznini kullandırınız, görev yerlerini seçme ve başka hastanelere tayin hakkı tanıyınız."