Kızılcık İran ile Trabzon arasındaki en önemli köprünün Trabzon limanı olduğunu belirterek, “Bildiğiniz gibi biz Trabzon'umuzun özellikle limanı olmak üzere tüm imkanlarının bölge ile entegreli olarak geliştirilmesi ve bu anlamda yöremizin ve Trabzon'umuzun kalkınması için çaba sarfediyoruz. Bu çerçevede İpekyolu İşadamları zirvesi organizasyonunu 2 yıl biz gerçekleştirdik. Bu yılda İran'ın Tebriz kenti koordinasyonunda yaklaşık 15 kentin katılımıyla güzel bir organizasyon geçekleşti. Tabiki burada bizim ana hedefimiz acaba özellikle Trabzon Limanını Doğu Azerbaycan dediğimiz İran'ın Tebriz bölgesi özellikle bu bölgenin etkin kullandırabiliriz bunun arayışı içersinde olduk. Doğu Azerbaycan Valisi ile de yaptığımız görüşmede bunları gündeme getirdik.





Tabi İranlılar son dönemde özellikle tatillerde Trabzon'umuzu tercih ediyorlar. Sağolsunlar Trabzonu çok beğendikleri için tatillerini burada geçirmeye çalışıyorlar. Özellikle bu bölgenin insanına bölgemizi daha iyi tanıtabilmek için turizm alanında da ciddi tanıtım faaliyetlrini yapılması gerekliliği ortaya çıktı. Bu anlamda hem  Trabzon Limanı'nın ki biliyorsunuz şu anda Zigana'dan tutun Kop Dağı geçişine kadar yollarda iyleştirme, duble, yol, tünel gibi iyileştirme çalışmaları devam ediyor. Bunlar tamamlandığında Trabzon İle Trabzon Limanı ile Tebriz arasındaki 900 km'lik mesafenin ben ileride çok ciddi bir bölgenin kalkınmasında etkin olacağını değerlendiriyorum. Bu anlamda Sayın Doğu Azerbaycan Valisi ile yatırım fırsatlarını da ki bikiyorsunuz ki yabancılara mülk satışını düzenleyen kanun çıktı. Ama onun uygulamasına yönelik Bakanlar kurulu kararının çıkmasını bekliyoruz. Burada da gördüğümüz kadarıyla Trabzon’dan mülk edinmek konusunda çok Arzulular, istekliler. İnşallah en kısa zamanda kanun yasallaştığında mülk satışı konusunda da İranlılar'ın bu anlamda bölgemizi tercih edeceğini düşünüyorum.

KAPASİTE MESELESİ

İran’daki zirvede isminin anons edilmesine ragmen, toplantı masasında ismi ve oturacak yer ayrılmadığından salonu terk eden Kızılcık bu konu ile ilgili üstü kapalı bir gönderme yaptı ve şunları söyledi, “İpekyolu İşadamları zirvesinin bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdik. 4. sünün Çin de yapılacağını onlar da teyit etti. Görüyoruz ki tarihi İpekyolu canlanmış oliyor. Tabi ki organizasyonlar ülkelerin ev sahipliği, onların yönetim kapasiteleri ile doğrudan doğrudan orantıdır. Ben 2 yıl Trabzon'umuz da profesyonelce gerçekleştirdiğimiz ev sahipliği ve organizasyonlar sayesinda çok taktir aldığımızı ve çok faydalı işler yapıldığını biliyorum. Burada da, bunlar da kendi kapasiteleri oranında ev sahipliği yapmaya çalıştılar. Ümid ediyorum 15 ülkenin katılımıyla geeçekleşen bu organizasyon İpekyolu İşadamları zirvesi amacına gündemine uygun olarak bu projeye katkı sağlamış olur.”




TRABZON TEBRİZ UÇAK SEFERLERİNİN BAŞLAMASINI İSTİYORUZ

Trabzon'dan başlaması beklenirken Erzurum'dan Türk Hava Yolları'nın başlattığı uçak seferleri ile ilgili ise Vali Kızılcık şunları soyledi, 
"Tabiki İran da bunu da konuştuk aslında bizden istedikleri bu. Özellikle buradan turizm anlamında ve karşılıklı ilişkinin gelişmesi anlamında doğrudan seferler istitlyorlar. Oysa ülkemizin her bir köşesi değerli. Her yere doğrudan seferler konsun. Ben bu anlamda Erzur'um da  veya buranın da karşılıklı seferden istifade efeceğini düşüyorum. Ama doğrudan seferin konulması için daha el birliği ile talepte bulunulması gerektiği ortaya çıkmıştır."