ManpowerGroup, 2016 yılının dördüncü çeyreğinde istihdam pazarı faaliyetlerine ilişkin tahminlerde bulunmak üzere 43 ülke ve bölgede 59.000, Türkiye’de ise 1.000 işverenle görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmeler sonucunda elde edilen bölgesel verilere göre, Karadeniz Bölgesi’nde +%4 ile yavaş bir işe alım faaliyeti bekleniyor. Araştırma sonuçları
Karadeniz Bölgesi’ndeki işverenlerin +%4 net istihdam görünümü bildirmesiyle, önümüzdeki çeyrekte iş arayanların, araştırmanın başladığı altı yıl öncesine göre en zayıf istihdam piyasasıyla karşılaşabileceğini ortaya koyuyor. İşe alım eğilimleri önceki çeyreğe ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla sırasıyla yüzde 7 ve yüzde 13 puanlık düşüş gösteriyor.
 
Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’deki işverenler istihdam hızının ekim-aralık döneminde, önceki çeyreğe göre değişken ölçülerde artmasını bekliyor. Önümüzdeki üç ay boyunca Türkiye’deki istihdam hızının orta seviyede olacağı tahmin ediliyor. İşverenlerin yüzde 16’sı işe alımda artış, yüzde 10’u düşüş bekliyor; yüzde 70’i ise bir değişim öngörmüyor. Veriler mevsimsel değişimlere uyarlandığında görünüm +%10 olarak hesaplanıyor. Türkiye genelindeki işe alım beklentileri önceki çeyreğe göre yüzde 4 daha yüksek ancak geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5’lik bir düşüş söz konusu. Yeni görünüm üzerine yorumda bulunan Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu ”İş piyasalarındaki ertelenen istihdam artışları kendini 4. çeyrekte gösterecek gibi duruyor. Fakat bu artışlar iş arayanların beklentilerini karşılayamayacak kadar az” şeklinde konuştu.


Önümüzdeki üç aylık dönemde, beş bölgenin tamamında istihdam seviyesinde artış öngörülüyor. Önceki çeyrekle kıyaslandığında işverenler, araştırmanın gerçekleştirildiği beş bölgenin dördünde daha güçlü işe alım beklentileri bildiriyor. Karadeniz Bölgesi’nin net istihdam görünü %+4 olurken, İç Anadolu’da %+15 seviyesinde bir artış beklentisiyle işverenler, 2016 yılı son çeyreği için istikrarlı bir işe alım hızı tahmin ediyor.
 
Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında işe alım planları beş bölgenin hepsinde de daha zayıf. Karadeniz bölgesindeki işverenler yüzde 13’lük dikkate değer bir düşüş bildirirken İç Anadolu Bölgesi’ndeki işe alım planları, önceki çeyreğe göre yüzde 3 puan daha güçlü ancak 2015 yılı 4. çeyreği ile kıyaslandığında yüzde 2 puan düşüyor.
 
Önceki çeyrekle kıyaslandığında işverenler, beş bölgenin dördünde daha güçlü işe alım beklentileri bildiriyor. İç Anadolu’da görünüm yüzde 3 puan daha güçlü olurken, Karadeniz’deki işverenler yüzde 7 puanlık bir düşüş belirtiyor.
 
En güçlü istihdam piyasası, Net İstihdam Görünümü artı yüzde 15 seviyesinde olan İç Anadolu bölgesinde tahmin ediliyor. Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu İç Anadolu Bölgesi’ndeki bu durumu şöyle yorumladı: “Son yıllarda hızlı büyüyen gelişmekte olan ekonomilerin bu hızında bir duraklama olduğunu gözlemliyoruz ve Türkiye de bu ülkeler arasında yer alıyor. Öte yandan, üretim sektörünün Anadolu’daki şehirlerden ve bu bölgelerdeki şirketlerden gelen ivmeyle parlak iş imkanları sunduğu fark ediliyor ve İç Anadolu da bu özelliğiyle ve yüksek istihdam beklentisiyle öne çıkıyor. Anadolu Kaplanları olarak da nitelendirilen bu şirketlerdeki işverenlerin olumlu istihdam öngörüleriyle üretim sektörü, yılın son üç ayında aktif bir işe alım hızı bekliyor. Ayrıca yüksek kur etkisi ile rekabetçi durumu geçen ihracata yönelik üretim yapan şirketlerde de işe alımlar hız kaybetmeden devam ediyor.”
 
Sektörlere göre istihdam beklentileri
11 sektörün 10’unda işverenler, gelecek çeyrekte istihdam seviyelerinde artış öngörüyor. Önceki çeyreğe kıyasla 11 sektörün sekizinde işe alım beklentileri iyileşmiş durumda.

Araştırma sonuçları 2015 yılı 4. çeyreğiyle kıyaslandığında ise, görünümler 11 sektörün yedisinde düşüyor.
 
En güçlü işe alım beklentileri net istihdam görünümü artı yüzde 15 seviyesinde olan inşaat sektöründe ifade ediliyor. Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu inşaat sektöründe istihdam beklentisinin bu kadar yüksek olmasının nedeni hakkında şu yorumda bulundu: “Son birkaç yıldır, özellikle İstanbul olmak üzere pek çok büyük şehirde kentsel dönüşüm hız kazanmış durumda. Kentsel dönüşümün beraberinde yeni konut veya işyeri projeleri ve yeni inşaatlar getirmesi kaçınılmaz. Bu da Türkiye’deki inşaat sayısının artmasına neden oluyor. Ayrıca yine son dönemde kamu finansmanlı büyük inşaat projeleri de yükselişte. Bu projeler çok büyük çaplı olduğu için, bir tanesinde bile yüzlerce çalışana ihtiyaç duyulabiliyor. Kısacası gerek kentsel dönüşüm, gerekse büyük inşaat projelerinde son dönemde yaşanılan artış, buradaki istihdam ihtiyacını da artırıyor.”


Araştırma hakkında
Yenilikçi işgücü çözümleri şirketi ManpowerGroup, her çeyrekte Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması’nı yayınlayarak, işverenlerin bir sonraki çeyrekte istihdama dair öngörülerini ölçmeyi hedefliyor. Dünyadaki en kapsamlı ve ileriye dönük istihdam anketidir. Araştırma için gerçekleştirilen çalışmada 43 ülkeden,  59.000’in üzerinde işveren ile anket yapıldı. Anket işgücü piyasasındaki eğilimler ve faaliyetler konusunda önderdir. Bu rapor düzenli olarak Bank of England Enflasyon Raporlarında kaynak olarak yararlanılır. Aynı zamanda Avrupa Komisyonu, AB İstihdam Durumu ve Sosyal Görünüm raporu, Monthly Monitor raporu için bir veri kaynağı olarak faydalanır. ManpowerGroup’un bağımsız anket verileri işgücü piyasalarıyla ilgili öngörüler için dünyanın önde gelen finansal analistleri ve ekonomistleri tarafından da kaynak olarak kabul edilir.