Adeta korsan hizmet veren bu yerler, Turizm Bakanlığı’na kayıtlı, otelcileri ve turizmcilerin tepkilerine neden oldu. KATİD Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Toktaş, Orta ve Doğu Karadeniz’de turizm belgesi olan, kayıtlı yaklaşık 140 tesisin bulunduğu ve bu tesislerin toplam yatak kapasitesinin de 17 bin civarında olduğunu ifade etti. Ancak rezidans, apart gibi kayıt dışı tesis sayısının 600'ün üzerinde olduğunu ve bunların yatak kapasitesinin de yaklaşık olarak 35 bin civarında olduğunu ifade etti. Bu rakamın çok ciddi boyutlara ulaştığını ve hiçbir denetime tabi tutulmadıklarını kaydeden Toktaş, "Bizler, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Tarım ve Gıda Bakanlığı, Turizm Bakanlığı’ndan düzenli olarak denetleniyoruz. Standartlarımızın her geçen gün yükseltilmesi için bizi denetliyorlar. Gerekli olduğu durumlarda bizlere ceza bile kesiliyor. Ama bu tür yerler, sayıların bizim neredeyse iki katımızı aşan kaçak işletmeler herhangi bir denetime tabi bile tutulmuyor" diye konuştu.

KAYIT DIŞI TESİSLERİN ÜÇ ÖNEMLİ SORUNU
Kayıt dışı tesislerin 3 önemli sorun teşkil ettiğini ve bunların bir an önce denetim altına alınması gerektiği konusunda uyarılarda bulunan KATİD Başkanı Murat Toktaş, "Birincisi güvenlik açıdan büyük tehlike oluşturuyor. Biz tesislerimizde kalan her bir kişinin kimlik bilgilerini bilgisayar sistemi üzerinden emniyete bildiriyoruz. Aranan, suçlu olan kim varsa buradan tespit ediliyor. Ama kayıt dışı olan yerlerde böyle bir durum söz konusu değil. Herhangi bir kontrol yapılmıyor. Dolayısıyla da aranan suçlular, hırsızlar, katiller, teröristler buraları tercih edebiliyorlar. Bu ciddi bir güvenlik zafiyeti oluşturuyor. İkinci sorun ise mali. Çok büyük cirolar yapıyorlar. Ve hiçbir vergi ödemiyorlar. Sigortasız işçi çalıştırıp, yılda 10 milyonları aşan rakamlara ulaşıyorlar. Üçüncü sorun ise haksız rekabet. Bizler bakanlıklar tarafından denetlenip, vergimizi öderken, istihdam yaratıp ülke ekonomisine katkı sağlarken, onlar çok rahat bir şekilde ‘turizm hizmeti veriyoruz’ diyerek insanlara kalitesiz hizmet veriyorlar" dedi.

"BU TESİSLER BİZLERE BÜYÜK ZARAR VERİYOR"

Bu korsan tesislerin hiçbir şekilde gizli olmadığını söyleyen Murat Toktaş, "İnternet üzerinden satış yapıyorlar. İnternet sitelerinde yüzlerce reklamları var. Biz bu rakamları internetten temin ediyoruz. Mesela internete Samsun’da oteller diye yazdığınızda bu kayıt dışı tesislerin isimlerini görebilirsiniz, sokağa çıktığınızda tabelalarını görebiliyorsunuz. Yani adamlar bu noktada da çok pişkin ve rahatlar. Denetlenmedikleri için de rahat hareket edip, internetlere reklam dahi verebiliyorlar. Bize gelen şikayetlerin yüzde 90'ının üzerindeki tesisler bu korsan tesisler. İnsanlar iyi hizmet alamadıkları için şikayetlerde bulunuyor. Ama bizim bu tesislere karşı hiçbir yaptırımımız yok. Bu kalitesiz hizmet ve kayıt dışı tesisler bizlere de büyük zarar veriyor." ifadelerini kullandı.