Merkezi İhale Birimi ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı  M. Suat Hacısalihoğlu ve Genel Sekreten Hakan Gürhan tarafından imzalanan “Internatıonal Development Of Eastern Blacksea(Ideb) – Doğu Karadeniz Bölgesinin Uluslararası Gelişiminin Sağlanması “ projesinin uygulanmasına önümüzdeki ay içerisinde başlanılacak.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu Proje kapsamında, Trabzon ve Ordu TSO’ları üyelerinin dışa açılımına destek sağlayacak çalışmalar yürütülürken,  TTSO’da oluşturulacak bir uzman üssü ile de tüm Doğu Karadeniz’deki firmalara ihracat ve yeni pazarlar konusunda destek olunması sağlanması amaçlanıyor.

TTSO PROJE KOORDİNASYON OFİSİ HAZIRLADI

Projenin firmaların dış pazarlara açılımda Doğu Karadeniz Bölgesine önemli katkılar sağlayacağını belirten TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu,  AB Türkiye Odalar ve Forumu-II (ETC-II) programına sunulan projenin TTSO Proje Koordinasyon Ofisi tarafından hazırlandığını vurguladı.

Projenin ortaklarının Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası, Castellon Ticaret, Sanayi ve Gemicilik Odası, Barselona Ticaret ve Sanayi Odası – İspanya olduğunu söyledi.

BAŞKAN HACISALİHOĞLU: TRABZON VE ORDU TSO ÜYELERİ DIŞA AÇILIM İÇİN GÜÇLENDİRİLECEK

Projenin genel amacı altında bölgemizin 2 büyük odası olan Trabzon ve Ordu Ticaret ve Sanayi Odalarının, üyelerini uluslararası pazarlara açılımlarını desteklemek olduğunu dile getiren Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, şu bilgileri verdi.  “Bu anlamda sürdürülebilir hizmetler verebilecek uzmanların eğitilmesi, bilgi düzeylerinin yükseltilmesi ve bu uzmanların verecekleri hizmetlere yönelik Odaların alt yapılarının geliştirilmesi ve kapasitelerinin güçlendirilmesi sağlanacaktır. ”dedi.

“TÜM DOĞU KARADENİZE HİZMET VERECEK BİR BİRİM TTSO DA KURULACAK”

Proje kapsamında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde tüm Doğu Karadeniz Bölgesine Hizmet verebilecek yeni bir uluslararasılaşma birimi kurulacağını ifade eden Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, “ Bu Birimin ilk faaliyetleri arasında ise bölgenin öncü sektörleri arasından seçilen 15 tane KOBİ temsilcisi İspanya’da kendi sektörlerinde iş birliği yapabileceği firmalarla buluşturulacak ve firmaların karşılıklı işbirliği yapmalarına destek verilecektir.  Yapılacak olan tüm bu faaliyetlerle birlikte İspanya ve Karadeniz Bölgesi arasında güçlü bir ticari köprüsünün de temelleri atılacaktır.

Bölgemiz için önemli bir gelişim ortamı sağlayacak olan bu proje Aralık -2012 tarihinde başlayacaktır. Proje ile ilgili faaliyetleri ticaret gazetesinden, Odamız ve Proje Koordinasyon Ofisi web sitesinden takip edebilirsiniz.” diye konuştu.

PROJE KAPSAMI HAKKINDA

Bilindiği üzere Türkiye’nin AB’ye uyum sürecinde AB’deki ve Türkiye’deki Oda ve Borsaların önemli rol oynamaktadır. Bu anlamda son yıllarda AB ve Türk Oda / Borsaları arasında yürütülen projeler sayesinde Odalar arası işbirliğinin güçlenmesini sağlamıştır. Bu işbirliğine verilebilecek en  güzel örnek AB Türkiye Odalar Forumu Projesidir (ETCF). BU projenin ilk ayağı olarak 2007- 2009 yılları arasında Türkiye’nin her yerinden toplam 80 Oda/Borsanın ve 28 AB ve AB’ye aday ülke Odalarının işbirliğinde birçok AB projesine imza atılmıştı. Odamızın da o tarihlerde yürütmüş olduğu “ KOBİ’lerin Kilit Elemanlarının Güçlendirilmesi” Projesi de o dönem yürütülen başarılı projeler arasında yer almıştı.

ETCF projesinin ilk ayağının başarıyla tamamlanması sonucu olarak, projenin ikinci fazı olan AB-Türkiye Oda Formu-II’nin (ETCF-II)  projesi Haziran-2011 yılında Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde yürütülmeye başlanmıştır.

Bu büyük proje kapsamında Türk Oda/Borsaların kapasitesinin güçlendirilmesini ve Türk ve AB Oda/Borsalarının karşılıklı bilgi ve işbirliğinin arttırılmasını amaçlayan projeler içinde bir hibe programı açılmıştır. İşte bu programa Odamız tarafından sunulan “Internatıonal Development Of Eastern Blacksea(Ideb) – Doğu Karadeniz Bölgesinin Uluslararası Gelişiminin Sağlanması “ projesi en başarılı 20 proje arasına girerek kabul edilmiştir. 180.000,00 Avro’luk bütçesiyle bölgemizin uluslararasılaşma potansiyelinin arttırılması anlamında önemli alt yapılarının oluşturulmasına katkı sağlayacak olan projenin ortakları; Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası, Castellon Ticaret, Sanayi ve Gemicilik Odası, Barselona Ticaret ve Sanayi Odası – İspanya