1 milyon 395 bin m2 alan üzerine kurulacak ve Türkiye’nin 2013 yılı itibariyle en büyük lojistik merkezi hüviyeti kazanacak olan Karadeniz Lojistiğin altyapısıyla birlikte 1 milyar dolara mal olması bekleniyor. İddia edildiği gibi İran eksenli değil, Orta Asya ve Kafkasya ile Rusya eksenli hayata geçmesi beklenen lojistik, çağın yeni ticaret yöntemi olarak nitelendiriliyor.

Lojistikle Liman ve Havaalanı Birlikte

DOĞU Karadeniz Bölgesi’nin en büyük yatırımı niteliği taşıyacak olan Karadeniz Lojistik Merkezi’nin altyapısı için Derepazarı’na lojistik merkeze cevap verecek ve bölgenin en büyük deniz limanı yapılacak. Yine Rize’ye lojistiğin altyapısı çerçevesinde kargo uçaklarının inip kalkacağı uluslararası havalimanı yapılacak. günebakış  Gazetesi İyidere lojistiğin biran evvel yapımına başlanmasını ve bu yapım süresi çerçevesinde tüm altyapısı hazır olan Çamburnu’nun hayata geçirilmesini savunuyor.

Çamburnu’nu ile İyidere’yi Savunmak

günebakış Gazetesi en başından beri İyidere lojistiğe destek olurken, Çamburnu’nun da hayata geçirilmesini savunurken ya da Çamburnu’nun iptal edilmesini eleştirirken, Rize kamuoyunda farklı algıların oluştuğunu gözlemledi. Savunduğu fikri yeterince anlatamayan gazetemiz, “Rize ile Lojistik Hasbihali ya da Kendimizi Rize’ye Anlatmak” başlıklı deklarasyonla ve “Çamburnu’nu savunmak İyidere’ye karşı çıkmak değildir” düsturuyla kendisini anlattı.      

***

Rize ile Lojistik Hasbihali
ya da Kendimizi Rize’ye Anlatmak

Lojistik Merkezi ile ilgili bir süredir haber ve yorumlar yapıyoruz. günebakış Gazetesi olarak 2 buçuk yıldır Trabzon’a kurulması için uğraşılan Trabzon-Çamburnu Lojistik Projesi’nin iptal edilmesinin Trabzon’a büyük bir haksızlık olduğunu dillendiriyoruz. Bu yayınları yaparken Of-İyidere Vadisi’nde kurulması planlanan ‘Karadeniz Lojistik Merkezi’ konusunda asla aleyhte yayın yapmıyor ve bu yatırıma karşı çıkmıyoruz. Bilakis ‘İyidere Lojistik, Rize için anasının ak sütü kadar helaldir’ diyor ve bu ifadelerimize defalarca yer veriyoruz. Üzülerek ifade etmek isteriz ki, böylesi bir yayın politikasına rağmen gerek şahsımıza gerekse bölgenin ‘vicdanı ve vizyonu’ iddiasındaki günebakış’ın menfi anlamda hedef alındığını öğreniyoruz. Demek ki ne istediğimizi anlatamamışız. Üzerine basa basa altını çizerek tekrar ifade etmeliyiz ki; Kastettiğimiz tek başına Lojistik Merkezi değildir. Her Lojistik Merkez gibi İyidere Lojistik de 4 ayaktan oluşacaktır.


İYİDERE LOJİSTİK, BÖLGEYE
GELECEK TARİHİ BİR YATIRIMDIR
İyidere Lojistik Merkezi (Karadeniz Lojistik) 1 milyar doları bulacak büyük bir projedir. Bu projenin hayat bulması halinde yeli bile Trabzon için bir artıdır.


a) Derepazarı’na 1 milyon 400 bin metre karelik alanı kapsayan bir lojistiğin ilk ayağını oluşturacak deniz limanı… Belki 300 milyar dolar.
b) Rize’ye uluslararası kargo taşımaya müsait hava limanı… Belki 400 milyar dolar.
c) Ovit tamamlanacak
d) Lojistik Merkez için belki 300 milyar dolarlık bir yatırım. Yani İyidere Lojistik sadece istimlaklar ve dolgulardan oluşacak bir proje değildir. Bu projeye hangi Karadenizli karşı çıkabilir? Hangi vicdan, “Rize’ye 1 milyar dolarlık yatırım yapılmasın” diyebilir? Rize neresidir? Rizeli bu bölgenin bu ülkenin insanı değil midir? Buna karşı çıkmak ve engelleme niyeti taşımak için bir insanın yüreğinde Allah korkusu olmaması gerekir. Biz Allah’tan korkarız. Rize’ye, bölgeye hakkı verilmelidir.


***

ANLAŞILAMAYAN NEDİR?

Kendimizi ve yayınlarımızı anlatamamamız gerçekten gariptir. Biz, İyidere’ye Türkiye’nin en büyük lojistik merkezlerinden birisi kurulurken 2 buçuk yıl üzerine çalışan Çamburnu’nun da hayata geçirilmesini istiyoruz. Çamburnu asla ve kat-a İyidere’nin alternatifi değildir. İyidere Lojistik alanı 1 milyon 400 bin metre karedir. Çamburnu ise 600 bin metre kare… İyidere Lojistik için 1 milyar dolarlık yatırım ve asgari 3-4 yıl süre gerekecektir. Çamburnu ise hazırdır. Devlet tek kuruş yatırım yapmayacak yalnızca bir Bakanlar Kurulu kararı çıkaracaktır. Yatırımcılar hazır. Yerleri belli. Dağistan da Rusya da, Gürcistan da aktarma istasyonları için devlet yetkilileri sözleşme bile imzaladı. İyidere yapılırken Çamburnu’nun hayata geçmesini istemek, İyidere Lojistik’e karşı olmak mıdır?

Rize’nin insanı… Allah peygamber dostları neyden endişe ediyorlar? “Çamburnu 3yıl önce hayata geçerse işlemez ve İyidere’den de vazgeçilir” gibi saçma ve kötü bir niyeti mi besleniyor? Böyle olduğuna inanmıyoruz. Trabzon’daki hiçbir siyasi parti ve STK’nın İyidere Lojistik’e karşı çıkmadığı ve “olmasın” demediği gibi Rize insanın da Çamburnu’na karşı çıkmayacağını düşünüyoruz. Tekrar ediyoruz ki, iki alan birbirinin alternatifi değildir. Bilakis Çamburnu, İyidere için basamak oluşturacak niteliktedir. Önceden tüm altyapıyı hazırlayacak, ticaret kendi kuralını kendisi koyacaktır. 600 dönümlük bir alan elbette tam bir lojistik değildir. İyidere bir büyük eksiği tamamlayacak niteliktedir. Neden böyle bakmıyoruz? Neden niyetleri yargılıyoruz?

***

Kim nasıl bakarsa baksın. Kim neyin hesabını yaparsa yapsın. Biz, Çamburnu Lojistik kadar İyidere Lojistik Merkezi’nin de yapılmasından yanayız. İyidere için zaten karar verilmiştir. Desteğe ihtiyacı yok. Amacımız Çamburnu Lojistik’i hayata geçirebilmek. Bu algıyı çarpıtmak kötü niyetliliktir. İki kenti karşı karşıya getirmektir. Allah biliyor ki tertemiz ve iyi niyetli bir vicdanla yürüyoruz. Çamburnu’nda Lojistik Merkez istemenin İyidere’de lojistik istememek olmadığını tekrar tekrar kaydediyoruz.