61SAAT HABER SERVİSİ - SERKAN KILINÇ - Trabzon’da yapılan Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği 2016 Yılı İkinci Olağan Meclis Toplantısında konuşan Rize Güneysu Belediye Başkanı Halil Turan, bütçe konusunda Doğu Karadeniz’de ki belediyelere ayrılan payın azlığına dikkat çekti. Bütçelerden ayrılan paylarda ki kriterlerin yüzde 80’i nüfusa, yüzde 20’sini gelişmişlik kriterine göre belirlendiğini kaydeden Turan, Güneysu’dan örnek verdi. Turan, “Ben somut bir örnek vereyim. Güneysu Belediyesinin 5 bin nüfusu ve 100 km’lik yol ağı var. Aynı kriterlere göre İç Anadolu’da veya Trakya Belediyesinin belki de  5 km yol ağına sahip. Aynı şekilde 80-90 km su şebekesine, aynı şekilde kanalizasyon hattına...
En fazla yağış alan bölgede yaşıyoruz. Dağınık yerleşim olan bölgede, heyelan riskinin en yoğun olduğu bölgede yaşıyoruz” dedi.
 
Doğu Karadeniz’in zor bir coğrafya olduğunu ve her coğrafyanın kendine özgü öncelikleri olduğunu ifade eden Turan, “Her coğrafyanın kendine göre öncelikleri vardır. Bazı coğrafyalarda kuraklık vardır, sula göletleri  yapılmalı.  Karadeniz’in de bu yönden ele alınması için,  bana göre bu bütçeden dağıtılan paylarda nüfusun yanında yol ağı kaldı ki yol ağı bir bakıma kanalizasyon ve su ağını da içermektedir. Yağış ortalaması, heyelan riski...  Aslında en başta heyelan riski geliyor. Bir heyelan olacak, bir afet olacak.. İlçemizde meydana gelen en son afette 1 milyon 270 bin TL tespit yapıldı. Tespiti yapan memur arkadaşlara, vatandaş soruyor. “Bu paralar veri mi?”. Diyorlar ki “siyasiler takip ederse yapılır” Haliyle biz hedef haline geliyoruz. 1 milyon 270 bin AFAT Genel Müdürlüğü Başkanlığına gidince düşüyor, Mali Bakanlığında artık 300 bin mi 500 bin mi gönderilecek. O insanlara ne diyeceğiz?” ifadelerini kullandı.
 
Bu tür konularla ilgili çalıştay yapmaları gerektiğini ifade eden Turan, “Komisyon oluşturmamız lazım. O komisyon, İçişleri Bakanlığından, Maliye Bakanlığından, AFAT Başkanlığından, Başbakana ve Cumhurbaşkanına bu işi götürmesi lazım. Ben bireysel olarak bunu istediğimde “Güneysu Para istiyor deniyor da onun için yapıyor” deniyor. Bunun haksızlık olduğunu söylememiz lazım. Maliye Bakanımızı Güneysu’da misafir etmiştim. Rapor hazırlayıp ona verdim. Ama bana “doğru haklısın ama bunu uygulamaya soktuğumuzda Türkiye’nin diğer illeri ayağa kalkar” dedi. Bana göre çok iyi çalışma yapmamız lazım. Bu bölgelerin en önemli sorunu Türkiye ortalamalarında pay ayrılması. Çünkü biz Türkiye ortalamalarına göre bir bölgede yaşamıyoruz. Heyelanlar olduktan sonra duvar yapmaktansa, duvar yapmadan önce heyelanları önlemek lazım. Aslında heyelanlar olmadan önce alacağımız ufak çapta ve maliyeti az olan tedbirlerle o heyelanları önleyebiliriz. Bana göre bu konularda ciddi adım atılmadı” dedi.

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ise, birliğin bu konuda bir çalıştay veya panel düzenlemek için karar aldığını ifade ederek, “Maliyet, personel sorunların,  tartışılacağı merkezi yönetimde ki insanların da davet edilerek hem bizleri dinleyerek hem de onların önerilerini alarak bir üst düzey toplantı yapacağız. Bu toplantıdan ortaya çıkan sonuçları hükümetimize ileteceğiz.
Bu bölgenin il belediye başkanları, büyükşehir belediye başkanımız olsun Ankara’da başbakanımızın genel başkanlığında yapılan toplantılarda gündeme getiriliyor. Her bölgenin kendine göre sıkıntıları var. Doğu Karadeniz Bölgesinin afete maruz kalma noktasında ki durumunu aslında güneydoğuda ki terör olayları nedeniyle o bölgeye yapılan pozitif ayrımcılığı noktasında ki yapıdan bir farkı yok... Bu adımların atılmasını bekliyoruz” diye konuştu.