Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizden gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında 422 milyon 676 bin 132 dolar tutarında ihracatla fındık ve mamulleri birinci sırayı, 198 milyon 159 bin 992 dolar tutarındaki ihracatla da yaş meyve sebze ürünleri ikinci sırayı ve 184 milyon 180 bin 728 dolar tutarındaki ihracatla madencilik ürünleri üçüncü sırayı aldı.

Konuya ilişkin bir değerlendirme yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Bölgemizden 2012 yılı Ocak-Temmuz döneminde 102 değişik ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracatın yapıldığı 10 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, Gürcistan, İtalya, Fransa, Almanya, Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, Polonya, Kanada ve Belçika olmuştur. Doğu Karadeniz Bölgesinden yapılan ihracatta ülke çeşitliliği her geçen gün artmakta ve bu artışta da Uzakdoğu ülkeleri ile Afrika ülkeleri ön plana çıkmaktadır” dedi.

Yılın ilk 7 ayında Doğu Karadeniz bölgesindeki ihracata değinen Gürdoğan, "Rusya Federasyonu dışında yakın komşu ülkelere yapılan ihracatta artış görülmesine rağmen, Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatta yüzde 10 düzeyinde bir azalış yaşanmıştır. Bunun da ana nedeni her defasında değindiğimiz gibi, Doğu Karadeniz Bölgemizden Rusya Federasyonu’na çıkış kapılarımızın hala kapalı olmasından kaynaklanmaktadır. Şu anda dünyanın en önde gelen potansiyel pazarlarından olan Rusya Federasyonu, Bölgemize deniz ve karayolu ulaşımı ile 4-5 saat mesafede olmasına rağmen, bu ulaşım yollarının Bölgemiz ihracatçılarına kapalı olmasından dolayı Bölge ihracatçıları anılan Ülkeye yönelik ihracatta ihracatlarını gerçek potansiyel ölçeğinde artırmada sıkıntılar yaşamaktadır. Bundan dolayı yine çok değerli yetkililerimize seslenerek, Trabzon ilimizden Rusya Federasyonu’nun en yakın limanı olan Adler (İmeretinsky) Limanı'na tarifeli gemi seferlerinin başlatılmasının sağlanması ve yine Rusya Federasyonu’na en kısa mesafede Gürcistan üzerinden sorunsuz olarak transit geçişimizi sağlayacak Kazbegi-Lars-Verhni kapısına işlerlik kazandırılması konusunda ilgili ülkelerle gerekli protokollerin bir an önce yapılmasını talep etmekteyiz” diye konuştu.

Gürdoğan, Trabzon'un Sürmene ilçesindeki Lojistik Merkezi'nin de bir an önce faaliyete geçirilmesini isteyerek “Bunun yanında, uluslararası ticaretin en önemli ana enstrümanını oluşturan lojistik alanında da, 2023 yılı ihracat stratejimize uygun alt yapı yatırımlarının ve ulaşım hinterlandlarının oluşturulması da büyük önem ihtiva etmektedir. Bu kapsamda, Doğu Karadeniz Bölgemiz için önerdiğimiz ve projelendirdiğimiz; Bölgeyi yeniden tarihi ipekyolu misyonuna taşıyarak, Asya ile Avrupa arasında köprü görevi işlevi görecek, Bölgenin orta merkezinde Sürmene-Çamburnu Tersane Dolgu sahasında bir Lojistik Merkez kurulması ve bu lojistik merkezinde deniz, karayolu ve demiryolu hatları ile cazip hale getirilerek, Avrupa - Asya ve Çin arasındaki yük trafiğini yönlendirecek bir konuma getirilmesi diğer sektörler yanında ihracatımıza da büyük katkı sağlayacağına inanmaktayız. Dolayısıyla bu proje ile ilgili faaliyetlere de bir an önce başlanması noktasında İhracatçılar olarak yetkililerimizin yardımlarını istirham etmekteyiz” şeklinde konuştu.