Menisküs yırtıklarının nasıl olduğunu anlatan Kıran, şöyle konuştu: "Kadınların çok çalıştığı ,eğimli arazide yük kaldırırken sabit dizin üzerine dizin dönmesiyle menisküslerin yırtıldığı tespit edilmiş olup dizin üzerine çömelerek yer silme hareketi dizde menisküslerin yırtılmasına ve ezilmesine neden olmaktadır. 40 yaş üzeri kadınlarda araçlardan özellikle minibüslerden inerken binerken sabit dizin üzerine dönmesi ve vücut ağırlığının verilmesi üzerine oluşan yırtıklar da bunlardan bazılarıdır."

Menisküsün vücudumuzdaki görevi ve yırtığın nasıl tespit edilmesi hakkında bilgi veren Kıran, şunları söyledi: "Dize gelen kuvvetleri absör ve ederek süspansiyon görevi görür, tıpkı bir arabanın amortisörleri gibidir. Diz hareketlerinde kıkırdağı koruyan özelliği vardır. Menisküs yırtığı tanısının konulduğu ise hastanın şikayeti ve öyküsü dinlenir. Genç sporcuların yırtıklarında ciddi travma söz konusudur. Dizde şişkinlik, ağrı, kısıtlılık şikayetleri olur. İleri yaşlarda ise basit travmalar ve diz üzerinde vücudun dönme hikayesi vardır."

DEVAMI...

Menisküs yırtığı tedavisinin nasıl yapıldığını belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.Uğur Kıran, sözlerini şöyle sürdürdü: "Menisküs yırtıkları büyük oranda artroskopik ameliyat yöntemiyle tedavi edilir. Küçük horizantal basit yırtıklar ve egzersiz ilaçlarla tedavi edilir. Artroskopik ameliyatta yırtığın şekline, boyutuna yerine ve hastanın yaşına göre tedavi planlanır. Genç hastalarda yırtık uygun yerdeyse tamiri yapılabilir veya yırtığın şekline göre parsiyel olarak çıkarılır. Yaşlı hastalarda menisküs yırtığında kıkırdak lezyonlarında eşlik ediyorsa aynı seansta tedavileri yapılır. Menisküs yırtıkları tedavi edilmezse eklem arasında kıkırdağı koruyucu etkisi olmayacağından yaşlı hastalarda kısa sürede kıkırdak aşınmalarına sebep olacaktır. Genç hastalarda ise aynı şekilde erken yaşlarda kıkırdak bozukluklarına sebep olur. Tedavi sonrası rehabilitasyon önemlidir. Hastalar ameliyatın ertesi günü yürüyebilirler. Egzersiz programı verilir. Pasif iş yapanlar 1 hafta sonra işlerini yapabilir olup, sporcular 4'cü haftadan sonra spora dönebilir."