Karaman Ermenek'teki maden ocağında su baskını sonucu mahsur kalan 18 işçiye henüz ulaşılamadı. Çalışmalar aralıksız sürüyor. Bakanlar son bilgileri paylaştı.
 
İÇERİDEN GÖRÜNTÜLER ALINDI
 
İşte Bakanların o açıklamalarından satırbaşları:
 
Bakan Taner Yıldız  şöyle konuştu: İçeriden tüm  görüntüler alındı, sizlere verildi. Bunları sizler de kamuoyuna  paylaşabilirsiniz. Oradaki çalışmalar, o malzemeler nasıl çıkarılıyor, vagonlar nasıl dolduruluyor, orada tahkimat nasıl yapılıyor, ağaçlar nasıl naklediliyor,  tüm ayrıntılarıyla detaylarıyla birebir onları da kamuoyuyla paylaşma imkanımız  olacak.
 
ARTIK ÖNCELİK SU DEĞİL
 
Şu anda bir önceki gün  gibi önceliğimizin su olmadığını, bundan sonra tahkimat ve malzemenin dışarı çıkartılmasının önceliğimiz olduğunu bir kez daha söylemek isterim. İlk amacımız  770'ler 780'ler koduna gelmek. Eğer orada herhangi bir tahkimat bozulması,  malzeme kayması gibi bir konu yoksa daha hızlı ilerleyeceğimiz kanaatindeyiz"  dedi.
 
 Su engel teşkil ediyor tabi. 170 metre aşağı inilecek. Aşğıda ne varsa oradaki malzemeler çıkartılacak. Biz işçi kardeşlerimiz çıkarılana kadar gündemimiz budur. İhmallerle ilgili herhangi bir atlama olmayacak" diye konuştu.
 
İŞVERENLERİN UYGULAMALARI KABUL EDİLEMEZ
 
Bakan Faruk Çelik, "Göçük alanına indik. Vardiya sistemiyle çalışıyoruz. Tahkimat için tüm imkanlar seferber olmuş durumda.Göçüklerin bir an önce kalkması için çalışıyoruz. Burada çalışan 180 kişi ve hepsi de sigortalı. Önemli olan bu kazaların olmaması ama devletimiz güçlüdür kamu üzerine düşeni yapacaktır. Torba yasada olan madencilerin çalışma saatleri ve emeklilik süresidir. İşletme sahipleri yeni yasaya uymadan işçi haklarını teslim etmiyor. işverenlerin uygulamaları kabul edilebilir değil.
 
"AĞIRLIĞIMIZ MOLOZLARIN TEMİZLENMESİ"
 
Bakan Elvan ise şunları söyledi: Su tahliye sistemi hızlanmış durumda.Bugün sabah aşağı indiğimizde 15 metre bir mesafe var. Molozların temizlenmesi çalışması devam ediyor. Ancak ağırlık olarak tahkimat ve molozların atılması işlemi sürüyor.
 
12:00 İTİBARİYLE AFAD'TAN AÇIKLAMA

 
Ermenek'te maden faciasının 4. gününde kurtarma çalışmaları sürüyor. Su tahliye çalışmalarında öncelik takhimat ile atık malzemenin dışarı çıkartılmasına verildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın açıklamasına göre saat 12.00 itibariyle durum şöyle:

"Su tahliye çalışmalarının hızla ilerlediği Ermenek’te öncelik aşamalı bir şekilde tahkimat çalışmalarına ve atık malzemelerin dışarı çıkarılmasına verildi. AFAD koordinasyonunda 4. gününe giren kurtarma çalışmaları için Türkiye’nin ilgili tüm kurum ve kuruluşları 616 kişilik bir ekip ve 133 araçla seferber oldu.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner YILDIZ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi ELVAN, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK ve Karaman Valisi Murat KOCA’nın takip ettiği arama-kurtarma çalışmalarını AFAD Başkanı Dr. Fuat OKTAY ilk günden beri olay yerinden koordine ediyor.
 
Alanda bir tahlisiye, bir de destek ekibi olmak üzere yaklaşık 269 kişilik bir arama kurtarma ekibi görev yapıyor. Ayrıca ikinci bir kazaya sebebiyet vermemek ve alanın güvenli bir hale dönüştürülmesi için, su çekildikten sonra alanda çamur boyutunda olan malzeme dışarı çekiliyor; basıncın etkisiyle tavanda ve yan duvarda oluşan malzeme dolguları tahliye ediliyor. Alan temizlendikçe pompalar aşamalı bir şekilde daha aşağıya indiriliyor.
 
Arama-kurtarma operasyonu, toplam 616 kişilik bir ekip ile 2 uçak, 3 helikopter, 23 ambulans ve 19’u AFAD Arama – Kurtarma Aracı olmak üzere 133 araçla aralıksız sürüyor. Alana çok sayıda motopomp, jeneratör, seyyar aydınlatma cihazı, çadır, battaniye ve uyku tulumu, seyyar mutfak, mobil yatakhaneler, kumanya ve içecek sevk edildi; 8 mobil baz istasyonu kuruldu. Çalışmalar ilk gün alanda kurulan AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi’nden yönetiliyor."