Trabzon’un Tonya ilçesinde, az sayıdaki tarihi camilerden biri olan Karşular Mahallesi Camii Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak restore edilecek. 1888 yılında yapılan caminin restorasyonu için 350 bin lira ödenek sağlandı.

Daha önce mahalle halkı tarafından onarılmak istenen cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü envanterine kayıtlı olduğundan herhangi bir çalışma yapılamamıştı.
Yapılan girişimler sonucu Vakıflar Genel Müdürlüğü, caminin aslına uygun bir biçimde restorasyonuna karar verdi.
Karşular Mahallesi Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği aracılığı ile yaptırılan proje teklifi, Tonya Müftülüğü'nün uygun görüşü, Hafız Fikret Latifoğlu’nun katkılarıyla ilgili kuruma iletilmişti.

HSYK Üyesi Hakim Ömer Köroğlu ve Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Grup Başkanı Salih Altuntaş’ın özel girişimleri ile caminin restorasyonu için 350 bin lira ödenek sağlandı.
Sanat Tarihçisi Erdal Tomar, Mimar Mukaddes Ataman ve inşaat mühendislerinden oluşan bir ekip tarafından restorasyon için proje hazırlanıyor. Proje tamamlandığında 2013 yılı içinde ihale edilerek çalışma başlatılacak.
Edinilen bilgiye göre 1980 yılında yapılan minare de caminin mimarisine uygun hale getirilecek.

Restorasyon çalışmaları sırasında ihtiyacı karşılaması için Karşular Mahallesi Kur’an Kursu binasının zemin katında bir mescit düzenlenecek. Karşular Mahallesi Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği mescit düzenlenmesi için çalışmaya başladı. Mahalle halkıyla yapılan toplantıda Kur’an Kursu binasında mescidin yapılmasına karar verildi. Toplantıya İlçe Müftüsü Abdurrahman Şahin de katıldı.
Mahalle halkıyla yapılan toplantıda dernek yönetimi adına konuşan Hasan Kalyoncu, “Restorasyon işi yaklaşık altı ay devam edecek. Bu süre içinde ihtiyacı karşılamak için Kur’an Kursu binasında bir düzenleme yapmak istiyoruz. Cami yeniden hizmete girdiğinde de bu mescidin ihtiyaç halinde kullanılması mümkündür.” dedi.