61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’da tarihi Kemeraltı Çarşısı, ‘Suk-i Sultani Projesi kapsamında yenileniyor. Hazırlanan proje kapsamında Kemeraltı Çarşısının görümü, eski tarihi görünümüne yeniden kavuşturulacak. Burada ki binalar, tek tip eski tarihi şekilde yeniden görselleşecek. 
Ancak bölgede yer alan kaçak ve ruhsatsız yapılan belediye meclisinde tartışmaları da beraberinde getirdi. Projeyle  ilgili çekincelerini dile getiren MHP’li Belediye Meclis Üyesi Ayşe Kabadayı, “Projenin uygulama aşamasında bir takım sıkıntılar doğacağı konusunda endişem var. Burada ruhsatsız, kaçak kat yapmış binalar var. Bunlarla ilgili uygulama yapılırken bütününü esas aldığınızda sıkıntı yok. Ancak ruhsatsız olan kaçak kaç olan binalarla ilgili uygulama nasıl yapılacak. Bunlara maddi kaynak sağlanamaz. Yasal olarak kaçak yapılmış, mevzuata aykırı yapıyla ilgili tasarruf olamaz. Onun ya yasal hale getirilmesi ya da yıkılması gerek. Ne yapılacak bu konuyla ilgili uygulama nasıl yürüyecek?” dedi. 

HUKUKİLEŞME İMKANI VARSA…
Bunun üzerine İmar Komisyonu Başkanı Ufuk Hoş, “Bu çekinceyi biz de tartıştık. Vatandaş başvurduğunda imar hukuken aykırılığı gidereceğiz. Revizyon planı ile imara aykırı yapılar bizim bu tadilatımızla ruhsatlı hale gelmez.” diye yanıt verdi. 
Başkan Genç ise, “Bunun yüzde yüz cevabı yok. Hukukileşme imkanı varsa hukukileşecek. Endişenizde haklısınız. Doğru söylüyorsunuz. Ama yüzde yüz bunları hukukileştireceğiz dememiz de doğru cevap olmaz. Bütün binalarda bu inceleme yapmamız lazım” diye konuştu. 

KAÇAK VE İMARA AYKIRI OLAN DURUM ÜZERİNE PROJE YAPILDI
MHP Grup Başkanı Davut Çakıroğlu ise, “Mecliste bulanan bütün siyasi partiler olarak orada ki esnafımızın yanındadır. Ayşe hanım aslında altını çizdi bunun.. Proje sonuçlandırılmış. Bir çalışma yapılmış. Var olan mevcut duruma göre yapılmış. Gönül isterdi ki ilk önce İmar bölümümüz burayla ilgili yasal mevzuat ne öngörüyorsa ona göre yapılmış olsa. Şuan da yapılan orada ki kaçak olan, imara aykırı olan, bir çok durum üzerinden bir proje yapılmış. Bu da yarın bir daha yapılacak anlamına geliyor. Orada demek hiç kaçak bir şey yok demek” diye konuştu.  

İMARA AYKIRILIK GİDERİLMİYOR
Yeniden söz alan Ufuk Hoş ise, “Kemeraltı bölgesinde sokak sağlıklaştırma projesi. Yıkıp yeniden yapmıyoruz. Cephelerin düzenlenmesini sağlıyoruz. Burada ki imar hukuken aykırı, kaçak yapılar aynı şey değil. Orada mevcut tarihi bina bile sizin imar planına aykırı hale gelebilir revizyonda. Bu yüzden de meclise geliyor bize geliyor tadilatlar. Onları burada tadilatına izin veriyoruz. Ama imara aykırılığını gidermiyoruz. Bu da bir sokak sağlıklaştırılması. Esasında tadilat. Binayı imara uygun hale getirmiyoruz” dedi. 

İMKAN VARSA GİDERİLECEK
Başkan Genç ise, “Bununla karşılaştığımız zaman orada ki hukuka aykırılığı gidermek imkanı varsa gidereceğiz. Giderme imkanı yoksa proje o açıdan kadük kalacak. Biz hukuka aykırı olan yerde belediyenin parasını harcamamızı kimse beklemesin. Ama bizim aynı zamanda hukuka aykırılığı gidermek gerekirse gidereceğiz. Vatandaşı sık boğaz etmeyeceğiz. Ama mutlaka rastlanılır. Farklı bir imalat vardır. Bunları da vatandaşın lehine olacak şekilde iyileştirilebiliyorsa yapacağız. Ama biz hukuka aykırı şekilde gidip bir yere yatırım yapmaz…” ifadelerini kullandı. 

KUNDURACILAR’DAN GERİ DÖNÜYOR
Projenin yapılma amacını anlatan Başkan Genç, “Şehrimiz turizm potansiyeli artan şehir. Trabzon’a gelen turist, Sümela Atatürk köşkü ve Uzungöl ardından gidiyorlar. Bu turistleri şehrin içine sokmamız lazım. Bu merkezleri gün yüzüne çıkarmamız lazım. Bu bölgemiz bu haliyle beraber çok güzel bir görünüm arz etmiyor. Hem tarihi dokusuna uygun olarak hem de iyi görünümüne kavuşturmamız lazım. Orada ki esnafımız daha çok kazanacak. Kunduracılardan giren ziyaretçimiz, o aksı oluşturmamız lazım. Ama tabi ki teknik konu. Yapılmış ve tarihi özellik arz eden yerlere bu anlamda bile olsa müdahale etmek kolay değil. Yapıldığında orası çok güzel bir hal alacak. Orada bir keşmekeşlik var. Onlarda bundan yakınıyor. En iyi şekle getirelim. Hem onlara kazandıralım hem de turisti oraya sokalım. Trabzon’un, bakırı hepsi telkârisi orada hepsi gün yüzüne çıksın. Daha zengin ve güzel olsun. Kundarıcılar’dan gittikten sonra sadece oraya özgü giden insanlar Kemeraltına gidiyor. Yoksa Kunduracılardan geri dönüyor. Ama oralara girsin. Buraları zenginleştireceğiz inşallah bu projeyle beraber…” dedi. 

PROJENİN YÜZDE 75’İNİ BELEDİYE YÜZDE 25’İ VATANDAŞ KARŞILAYACAK
Batıda Mahmut Goloğlu - Kuzey’de Bedesten, Güney’de Terziler sokağının kapsayan projenin maliyetinin 75’i belediye tarafından, yüzde 25’i ise mülk sahipleri tarafından karşılanacak!. 

YÜZDE 25 ÇOK AZ İTİRAZI
Mülk sahiplerine verilen yüzde 25’lik pay hakkının az olduğuna dikkat çeken Seyfullah Kınalı, “Burada harcanacak paranın mülkiyetlerde çok düşük bir oranı vardır. Ama bir başka  bölgede yüksektir oran. Burada kiracılar söz konusu değil. Mülkiyet sahipleri söz konusu. Burada 350 bin insanın parasını yönetiyoruz. Buraya ödeyeceğimiz paradan sofrasında ekmeği olmayan, yolu olmayan insanlarında parası var. Burada yapacağımız projeyle bölgenin değeri artacak. Burada en büyük avantajı mülkiyet sahipleri sağlayacak. Burada imar rantının yanında yüzde 25 hiçbir şeyi yok. O rant yanında kiralar da yükselecek. Burada mülkiyete müthiş bir değer katıyoruz. Bu hakkaniyet değeri olması lazım. Bunun yüzde 25 olmasını adaletli bulmuyorum. Adalet kurallarına göre arttırılması lazım. Müthiş bir avantaj olacak. Kiracılara avantaj gelmiyor. Burada bu değerler arttı hadi kiraları bir daha konuşalım da diyebilirler” dedi.