Trabzon TÜRKAV Başkanı Kenan KURU, Trabzon Lozan Parkını ziyaret ederek açıklamada bulundu.

TARİH ŞUURU İLE LOZAN 94. YILINDA.

Başkan KURU yaptığı açıklamada: 24 Temmuz’ da imzalanan Lozan antlaşmasının 94. yılından bu güne milletçe kıyaslamalar yapmak gerekmektedir. Dedi.

KURU: Lozan’da toplanan heyette Türkiye adına, Türkiye Büyük Millet Meclisinden Millet iradesinin temsilinin sağlanarak, günümüze aktarılanlarla objektif analizini TÜRKAV, bu gün vesilesiyle paylaşmaktadır. Lozan’a giden Türkiye’nin şartları nelerdi?  Lozan’ın ortaya koyduğu dayatmalar nelerdi? Lozan antlaşmasının şartları nelerdir? Diye bakıldığında Lozan’ın anlamı daha iyi anlaşılmış olacaktır.  
TÜRKAV Başkanı Kenan KURU: Egemenliğin, kayıtsız ve şartsız millete ait olduğu anlayışı Türk milletine güç ve kuvvet vermiştir. Türkistan’dan çıkılan bu kutsal yolculuk milli varlığımızın olmazsa olmazıdır. Lozan heyeti Başkanı ve üyelerini Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün, milli ve bağımsızlık adına Türk milleti için verdikleri hizmetler, kahramanlıklarla dolu hayatı öneme haiz günlerinden 24 Temmuz’ uda Lozan’ı hatırlamak milli bir görevdir. TÜRKAV, bugünü tarih şuuru ile kamuoyu ile kısaca değerlendirmektedir.
Trabzon Lozan Parkında büstü bulunan Lozan’ dada delege olmuş eski Başbakan SAKA’ nin bulunduğu parkı Milletin hizmetinde olan Kamu Çalışılanlarının temsili TÜRKAV olarak ziyaret etmekteyiz.  Bakın, Osmanlı Meclis-i Mebusan’ı ile TBMM, 1920-1950 yılları arasında Trabzon Milletvekili olarak görev yapan, Lozan Konferansında da delege olarak bulunan Hasan SAKA, Ticaret, Maliye, Diş işleri Bakanlıkları ile 1947- 1949 yılları arasında Başbakanlık yapmıştır. Büstü Trabzon Lozan Parkında bulunmaktadır. TÜRKAV adına bu gün vesilesiyle Lozan Parkını ziyaret ederek 24 Temmuz’u Lozan’ı hatırlatmaktayız. TÜRKAV, tarih şuuru ile tarihi kahramanlıkları hatırlamanın mutluluğu içindedir. Lozan’dan bugüne gelinen ve bu gün bile güncelliğini koruyan kararları tekrar hatırlamayı TÜRKAV önemli görmektedir.
Türkiye bugünde ayni oyunlarla karşı karşıya değil midir? Lozan’da batılılar Türkiye’de üç durum tespiti yapmışlardı. Neydi bunlar? Azınlıklar diyerek, Türk birliğini parçalama yolunu seçmişlerdi. Ne diyorlardı? İrken, dinen ve lisan en azınlıklar. Bu gün durum nedir? Batılıların bu günde bu talepleri yok mudur? Trabzon TÜRKAV, bu gün vesilesiyle ifade etmektedir ki, Lozan’ı tekrar hatırlamamızın yanında dün bizden ne istedilerse bugünde neleri ortaya koyduklarını görmek mümkün olabilmekte değil midir?