Balta, Trabzon'da 15-18 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek, "Türk Dünyası Mühendislik Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı"nın tanıtımının gerçekleştirildiği, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, dünyadaki teknolojik gelişmeler neticesinde ekonomik seviyenin de yükselmesiyle özelikle köylerden kentlere göçün arttığını belirtti.

Göç neticesinde Türkiye'de kentlerde yaşayan nüfusun yaklaşık yüzde 76'ya yükseldiğini ifade eden Balta, "Köylerden kentlere aşırı derecedeki göç, plansız, programsız, çarpık şehirleşme ve ekonomik seviyenin de düşük olması neticesinde, Türkiye'de çarpık bir kentleşme oluştu. 2003 yılına kadar yapılan yasal düzenlemelerde çok fazla başarılı olduğumuz söylenemez" dedi.

Balta, 2003 yılından sonra TOKİ tarafından yürütülen çalışmaların hem Türkiye'ye hem de dünyaya örnek olduğunu vurgulayarak, "Sayın Bakanımız Erdoğan Bayraktar'ın o dönemde başında olduğu TOKİ, 500 bin konut yapmıştır. Bu yapılar sadece konut değil, tarihimizin derinliklerinden gelen, ecdadımızın bizlere miras olarak bıraktığı Türk İslam kültürünü de yansıtan eserlerdir. Bu konutlar insanlarımızın hizmetine sunulmuştur" diye konuştu.

Türk ve İslam kültürüne uygun, ecdadın bıraktığı kişilikli ve kimlikli şehir oluşturmak için yapılan çalışmaların yeterli olmadığına dikkati çeken Balta, şunları kaydetti:

"Bu konuyla alakalı sadece Türkiye'de yapılan çalışmaları yeterli görmedik. Özelikle Türk dünyası açısından da bu birlikteliği oluşturmak için de bazı çalışmaları yapmak gerekti. Bu manada özellikle Türksoy ve Türk Dünyası Mühendis Mimarlar Birliği'nin ortaklaşa yaptığı çalışmalar neticesinde, Türk dünyasında kurultaylar düzenlendi. Kazakistan'da 4'üncüsü Cumhurbaşkanımız başkanlığında yapılan kurultayda, bir sonraki kurultayın Türkiye'de yapılmasına karar verildi. Bu karar doğrultusunda, Türk Dünyası Mühendislik Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı, 15-18 Ekim tarihleri arasında Trabzon'umuzda yapılacak. Bu kurultay kapsamında, ayrıca yeni Mimar Sinan'lar yetiştirelim düşüncesiyle, Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları da gerçekleştirilecek. Kurultayın Trabzon'da yapılacak olmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kurultay, kentimizin tanıtımı açısından büyük önem taşımaktadır."

-"Kurultayımızda Mimar Sinan'ın adını taşıyan olimpiyat gerçekleştireceğiz"-

Türk Dünyası Mühendis Mimarlar Birliği Genel Başkanı ve Türk Dünyası Mühendislik Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı Yürütme Kurulu Başkanı İlyas Demirci, 8 cumhurbaşkanının katılacağı kurultaya, 53 ülkeden katılım sağlanacağını söyledi.

Mühendislik ve mimarlığın da diğer sivil toplum kuruluşları gibi bir camia olduğunu ifade eden Demirci, şöyle devam etti:

"Mühendis ve mimarlar şehirlere hizmet ederler. Şehirler de insan odaklı olduğu için insanlığa hizmet eder. Biz bu anlamda projelerimizi insanlığa hizmet için yaparız. Bizi bir arada tutacak en önemli karakteristik değerlerimiz, beslendiğimiz Türk İslam dünyasının mayasıdır. Bu nedenle de manevi şahsiyetleri hatırlamayı görev görüyoruz. Kurultayımızda Mimar Sinan'ın adını taşıyan olimpiyat gerçekleştireceğiz."

Konuşmaların ardından, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy ve Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Balta ve Demirci'ye plaket sundu.