Ziyarete Trabzon Vali Vekili Adem Karahasanoğlu ,  Trabzon Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Kansız ve Trabzon Emniyet Müdürü Ertan Yavaş’ta katıldı.

Sağlıklı Kentler Birliği Toplantısına katıldığı için Manastır ziyaretini 20 dakika aksatan Bakan Günay yarım saatini Kızlar Manastırı’na ayırdı. Manastırın her köşesini adım adım gezen Günay, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun talebi üzerine Kültür Bakanlığı’na  5 yıllığına devredilen Kızlar Manastırı’nın restorasyon çalışmalarının başlaması talimatını verdi.





Bakan Günay Manastırı’nda tarihi dokunun tamamen yok olmadığını ve manastırı ziyaret edecek turistlerin gezebileceği alanların mevcut halde korunabileceğini belirterek, “Projedeki gibi burayı komple kapatıp, eski haline döndürmemiz imkansız. Çatı kapama işlerini şimdilik yapmayacağız. Fakat ilk aşamada buranın girişini güzel bir hale getirmeliyiz. Yani kademeli olarak Kızlar Manastırı’nı restore etmeye karar verdik. 3 ay içinde burada kazmayı vurup, çalışmaları başlatıyoruz. Gerekli ödenekler bakanlığımız tarafından sağlanacaktır. Kızlar Manastırı turistlerimizin geldiğinde rahatça, güvenli bir şekilde gezebileceği mekanlarımızın arasına katılacaktır. Sonrasında kademe kademe eski haline döndürmek adına çalışmalar yapabiliriz. Kültür Mirası olan bu yapıyı turistlerimizin gezip görebilmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.
Kilisenin ileride ibadete açılıp açılmayacağı ile ilgili ise Bakan Günay, “Kesinlik hayır. Yok öyle bir şey. Burayı ibadete açmayacağız,  Turistlerin bu tarihi yapıyı gelip görmesi için, kültür mirasının ayakta durması için biz bu çalışmayı yapıyoruz. İbadet açılması meselesi söz konusu değil” ifadelerini kullandı.   Bakan Günay projedeki ilginç fikirleri nedeniyle Evran Mühendislik Şirketi sahibini de tebrik etti.





TRABZON 2. FATİHİ
Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun azmine hayran kalan Bakan Ertuğrul Günay , bir ara manastırın tepelerine tırmanıp zirveden kendisine seslenen Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na yönelerek, “Hocam oraya da mı çıkacağız. Senin Maşallah’ın var. Bakın Orhan Hocama. Trabzon Fatihi. İkinci Fatih’i. Fatih Sultan Mehmet’ten sonra Trabzon’u, Trabzonluların gönlünü fetheden ikinci Fatih bu” dedi.


KÖŞK’ÜN PARASI BENDEN
Trabzon’daki Atatürk Köşkü’nüde ziyaret eden Bakan Ertuğrul Günay, Trabzon belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun “Köşk’te bazı onarımlar yapmamız gerekiyor” talebi üzerine, “söz konusu  Atatürk ise akan sular durur hocam. Atatürk Köşkü’nde yapacağınız tüm onarımları Bakanlığımız bütçesinden karşılayabiliriz” ifadelerini kullandı. Böylece Gümrükçüoğlgu Bakan Ertuğrul Günay’dan köşk’ün onarımı noktasında da ödeneği kapmış oldu.
Zağnos ve tabakhane vadilerindeki çalışmaları inceleyen ve çok beğendiğini ifade eden Bakan Günay Sürmene’deki Memişağa Konağı’na yaptığı ziyaret sonrası Rize’deki programlarına katılmak üzere Trabzon’da ayrıldı.