TTSO MECLİSİ MAYIS AYI TOPLANTISINI TAMAMLADI

Meclis Başkanı M.Şadan Eren Başkanlığında toplanan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi mayıs ayı toplantısını tamamladı. Meclis Başkanı Eren açılışı yaptıktan sonra Mayıs ayı faaliyet filmi izlendi. Ardından yönetim kurulu Başkanı M. Siat Hacısalihoğlu’nu aylık konuşması için kürsüye davet etti.

 ŞAMPİYONLUKLAR TRABZON’UN TANITIMINI YAPIYOR

1461 Trabzonspor’un birinci lige çıkmasını camia olarak kutladıklarını, Trabzon’un tanıtımına büyük bir katkı olarak gördüklerini kaydeden TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu Kulüp başkanı, yönetim kurulu, futbolcu ve çalışanlarını kutladıklarını söyledi.  Erdoğdu Lisesi’nin Dünya Liselerarası Şampiyonada ülkemize birincilik getirdiğini, tüm yöneticileri ve sporcuları kutladıklarını ifade etti. Hacısalihoğlu, “Bunlar şehrin tanıtılması adına güzel haberler. Ümit ediyorum ki bu tür haberleri bundan sonra da sıkça duyalım ve şehrimizin reklamını bol bol yapalım. ”dedi.

SİYASİ PARTİLERE TEŞEKKÜR

Seçimlerde son haftaya girildiğini kaydeden Başkan Hacısalihoğlu bizler için sevindirici olan tüm siyasetçilerin şehrimiz gelişmesi için vermiş oldukları güzel sözler olduğuna dikkat çekti. Hacısalihoğlu, “Bunlar şehrin ekonomisini ileri seviyeye çıkaracak olan konular. Ki projeler bildiğiniz gibi Trabzon Ticaret ve sanayi Odası olarak sizlerle birlikte çalıştaylar yaparak gündeme getirilen ve projelendirilen konulardır. Siyaset tarafından kabul görmüş ve bugün artık iktidarı ve muhalefeti ile hepsi Trabzon için bu çalışmaları gündeme alıp çalıştıklarını görüyoruz. Bize düşen hepsine teşekkür etmektir.. Dolayısıyla seçimlerden sonra siyasilerimiz ile yine bu konularda hep birlikte çalışmaktır.”

 KÖRFEZ ÜLKELERİ İLE TURİZM VE TİCARET BÜYÜYOR

Körfez ülkeleri ile Doğu Karadeniz bölgesi arasında gelişen ilişkiler doğrultusunda yapılan görüşmelerde bazı önerilerin gündeme getirildiğini ifade eden Hacısalihoğlu, özellikle güzel zamanlarını geçireceklere tesislerin olmasını arzu ettiklerini söyledi. Kendi ülkelerinin kültürlerini burada yaşayabilmek için o doğrultuda adımların atılması ve buna bağlı olarak bu bölgeye 2-3 haftalığına değil, 3-4 haftalığına gelip kalmak isteyen çok fazla insan olduğu dile getirildiğini aktardı. Bunlara dönük projeler geliştirilmesinin ifade edildiğini söyleyen Hacısalihoğlu, “ Bu konuları sizlerle daha detaylı konuşmamız gerekiyor. Önümüzdeki günlerde bir toplantı yapacağız. Bir çalıştay düzenleyerek yapılması gerekenlerle ilgili biraz daha geniş kapsamlı konulara bakmamız gerekiyor. Yine bölgemizde Körfez ülkelerine dönük üniversiteden tutunda sağlık merkezlerine kadar belirli yatırımların özellikle Körfez ülkeleri vatandaşlarına dönük yatırımların olması konusunda önerileri var. Yatırımları tabi kendileri yapmayı düşünüyorlar. Sadece bizlerden yer talepleri var. Bizlerde hazineye ait belirli yerleri tespit ettik. Belirli yerleri de tespit etmeye çalışıyoruz. Gördüğümüz kadarıyla çok geniş kapsamlı yatırım programları var. Önemli olan bu vatandaşların yatırımlarına destek olmamızdır.  Daha önce Dubai’de yapmış olduğumuz görüşmelere bağlı olarak önümüzdeki hafta bir başka yatırımcı gurubu şehrimizi ziyaret edecektir. Bir sonra ki hafta da bölgemize iki gurup daha gelecek.  Büyük gruplar bunlar. Bölgemizde yapılacak olan yatırımları görerek ve aynı zamanda kendileri de burada ailece kalabilecekleri, kendilerine ait yerlerin olabileceği düşüncesiyle ziyaretlerini gerçekleştirecekler. Bu tanıtımları geniş kapsamlı olarak kendi ülkelerinde yapmıştık. Önemli olan bundan sonra artık bizlerin hazırlıklı olmamızdır. Gittikçe şehrimize Körfez ülkelerinden gelen vatandaşların artmakta olduğunu görüyoruz. Bölgemize olan ilginin bütün Körfez ülkelerinde arttığını görmekteyiz.” şeklinde konuştu.

KUVEYTTEN HAFTADA TRABZON’A ÜÇ SEFER

Trabzon’dan bir heyetin Kuveyt’e gittiğini aktaran Başkan Hacısalihoğlu Ramazan bayramından sonra Kuveyt’ten Trabzon’a direkt uçak seferlerinin başlayacağını, haftada üç sefer gerçekleşeceğini bildirdi. Bunun önemli bir haber olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu Kuveyt’in çok zengin bir ülke olduğunu, Doğu Karadeniz’e gelmeleri elbette turizm yanında elbette bahsetmiş olduğum yatarım projelerinin hayata geçmesi açısından onlarında dikkatini çeken bir bölge olduğunu kaydetti. Hacısalihoğlu şöyle devam etti. “Türkiye’de bildiğiniz gibi İstanbul, Bursa, Yalova gibi şehirler ön planda ama Trabzon’da bildiğimiz kadarıyla bu ilgide dördüncü sırada yaralıyor. Ama halen işin başında olduğumuzda hatırlatmakta yarar var. Bu bakımdan geliştirecek olduğumuz projelerde sizlerin ve onların fikirleri ile birleşmesi suretiyle önemli adımlar atabiliriz. Bütün korkumuz şudur ki,  Rusya Federasyonundan gelen vatandaşların şehrimize ekonomik yönden ne kadar katkı sağladıklarını hepimiz biliyoruz. Onlar gittikten sonra da çektiğimiz sıkıntıyı biliyoruz. Körfez ülkeleri ile olan turizm ve ticaret ilişkilerimizde aynı durumu yaşamayız.  Onlara sunacak olduğumuz sıcak bir ilgi, güleryüz, yardımcı olmak önemlidir. Kamu ile ortak hareket ederek şehrimizde belirli yerlerde Arapça hoş geldiniz ve bilgilendirme panolarının olması, diğer taraftan fiyat tarifelerinin özellikle işletmelerimizin kapılarının önünde olması turistlere bir güven verecektir. Her turist şehrimizin bir elçisi olarak kendi ülkesinde bölgemizi anlatması için herkesin duyarlı olması gerekiyor.”

 SABİT SABIR

Bundan 30 yıl önce Petrolün değer kazanmasından sonra Türkiye’ye çok sayıda Arap turist gelmeye başladığını anımsatan TTSO Meclis Üyesi Sabit Sabır İstanbul ve Ankara’da ve Trabzon’da Araplara kötü muamele yapıldığını ve hakir görüldüklerini vurguladı.

Yeniden Türkiye’nin eline bir fırsat geçtiğini ifade eden Meclis Üyesi Sabit Sabır Trabzon’unda diğer şehirlere göre daha şanslı olduğunu söyledi. Sabır, “Ümit ediyorum ki bu sefer bir hata yapmayız. Hatta başta iş adamları hiçbir zaman yabancı sermayeden korkmamalıyız. Her yabancı sermaye Türkiye’ye bir artıdır. Her birinin başarısı her birimizin servetine değerdir. Çünkü bir ülke ne kadar zenginleşirse onun halkı da o derece zenginleşir. ”şeklinde konuştu.