61SAAT HABER SERVİSİ - ZÜBEYİR KARMİL

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde 2003 yılında kurulmuş olan Devlet Konservatuvarı, 2011 yılında Müzikoloji Bölümüne aldığı ilk öğrencilerle eğitim öğretime başlamış ve 2015 yılı itibariyle ilk mezunlarını vermiştir. Bu dönem içinde Trabzon' un kültür ve sanat hayatına katkıda bulunmak amacıyla hem bünyesinde barındırdığı öğretim elemanları ve öğrencilerin hem de ulusal ve uluslararası alanda isim yapmış müzisyen ve bilim insanlarının da katkılarıyla birçok etkinliğe imza atmıştır. Etkinliklerin bir kısmında Trabzon da yer alan müzik kurumlarıyla işbirliği yaparak Trabzon'un sanat eğitimindeki işbirliğini de geliştirmeyi amaçlayan Konservatuvar, Türk ve Batı müziğindeki farklı müzikal sunum ve icralarla da Trabzon' un sanat yaşamına katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Çoğunluğu Trabzon'da ilk defa gerçekleştirilen ve devamı da planlanmakta olan etkinliklerimizden biri de II. Uluslararası Müzik ve Dans Araştırmaları Sempozyumudur. Ana başlığı "Bellek ve Kültürel Miras" olan II. Uluslararası Müzik ve Dans Araştırmaları Sempozyumu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından 18 - 22 Ekim 2016 tarihleri arasında Trabzon'da KTÜ Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecektir. 


Sempozyum ile bilim insanları arasında fikir paylaşımını sağlayarak farklı disiplinlerden, geleneklerden veya farklı ülkelerden araştırmacılar arasında iletişim köprüsü oluşturmak ve disiplinler arası çalışmaları mümkün kılmak amaçlanmaktadır. 2012 yılında ilkini düzenlediğimiz "Müzik ve Kültürel Doku" başlıklı Müzik Araştırmaları Sempozyumu'na Türkiye'nin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinden müzik, sosyal bilimler ve ilgili disiplinlerden bilim insanları, akademisyenler ve müzisyenler katılım gösterdiler. Bu defa içeriği genişleterek sempozyumu müzik ve dans araştırmaları kapsamında ele almayı hedefliyoruz. 


Toplumların analizinde en etkili araçlardan olan müzik ve dans, kültürel kimliğin inşasında ve aktarımında önemli ifade biçimleri olarak karşımıza çıkar. Bu dil düşünceden hareketle KTÜ Devlet Konservatuarı II. Müzik ve Dans Araştırmaları Sempozyumu'nun başlığı "Bellek ve Kültürel Miras" olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda Sempozyumun ana konusu olan "Bellek ve Kültürel Miras’ın müzik ve dans ile ilişkisinin tüm toplumsal ve kültürel yapılar içinde, bilim insanları tarafından tartışılması ve değerlendirilmesi Sempozyumun temel hedefini oluşturmaktadır. Sempozyum süresince şehrimizde 9 farklı ülkeden 100 civarında akademisyen ve sanatçıyı ağırlayacağız. Çeşitli bilimsel oturumlar, atölye çalışmaları, paneller, konser ve dinletiler yoluyla burada oluşturulacak sinerjinin dışavurumunu ise Trabzon'da yaşamak ve geniş bir tabana yayarak Trabzon halkıyla paylaşmak istiyoruz. Bu hedef doğrultusunda Karadeniz Bölgesi müzik ve dans kültürünün katılacak akademisyenlere ve halkımıza sunulması için bir konser organize edilmiştir. Yaşayan Kültürel Mirasımızı halkımızın belleğinde yeniden canlandıracak ve gelecek kuşaklara ilham olacak usta sanatçı ve topluluklar konserde sahne alacakları Görele-Çepni kemençe ekolünün günümüzdeki yaşayan efsanesi Katip Şadi, horonumuzu ülkemizde ve dünyada tanıtan hocaların hocası Cavit Şentürk, Maçka yöremizin türkülerini dünyaya dinletmiş olan usta sanatçı Saffet Genç, günümüzde kemençeyi her açıdan ileriye taşıyan, belleğimizde uzun yıllardır yer etmiş olan Çaykara yöresi türkülerinin büyük yorumcusu Yusuf Cemal Keskin, kendine özgü yorumu la Tonya’ lı kadın kemençe sanatçısı İlknur Yakupoğlu ve Karadeniz Bağlaması modeliyle geçmişi günümüze taşıyan Cem Tarım sahne alacak olan sanatçılar olacaktır. GİFSAD Giresun Bunun yanı sıra Akçaabat Folklor Derneği geleneksel yöre oyunlarıyla, ili oyunlarıyla, İMECE Sürmene yöresi oyunlarıyla, Batum Belediyesi Gürcü Dans Topluluğu Acara bölgesi oyunlarıyla, Çukulit/Yeni Hayat Derneği Hemşin türkü ve oyunlarıyla, KUŞAK Horon Akademisi ise Çaykara, Akçaabat, Maçka ve Tonya horonlarından oluşturulmuş bir düzenlemeyle etkinliğe katkı vereceklerdir. 


İlk defa geçen yıl düzenlediğimiz ve Trabzon'da yoğun ilgiyle karşılanan Doğu Karadeniz Bölgesi Geleneksel Müzik ve Dans Günleri'nin kadrosunu zenginleştirip sempozyumun içine dahil ettik. Böylece, bölgemizdeki farklı performans şekillerini, farklı ekol ve kuşaklardan müzisyenleri, Türkiye'deki çeşitli üniversitelerden, derneklerden, sivil toplum kuruluşlarından, resmi/özel müzik/dans eğitimi veren okullardan ilgilileri ve halkımızı bir araya getireceğiz. Karadeniz Bölgesi müzik kültürüne ilişkin tespitlerin yapılması, bölge müzik kültürünün korunması, yaşatılması ve geleceğe aktarılması konusundaki farklı görüşlerin ortaya çıkarılması açısından faydalı olacağına inandığı bu etkinliğe tüm Trabzon halkını davet ediyoruz. 


Kültür-Sanat şehri Trabzon'un nezih insanları! 

Ne yazık ki şehrimiz günümüzde bu özelliğini kaybetmiş bir görüntü içindedir. Kültür ve sanat yönümüzü güçlendirmek ve yeniden tüm Karadeniz coğrafyasının Kültürel Başkenti olmak bugün bizlerin sorumluluğundadır. Tüm aktivitelerini elindeki kısıtlı imkanlar çerçevesinde gerçekleştirmeye çalışan Konservatuarımızın şehir için ne denli önemli bir yapı olduğunun anlaşılması ve desteklenerek topluma kültür sanat hizmetini daha iyi bir biçimde verebilmesinin önü açılmalıdır. Top yekun kültürel bir kalkınmayı başarmak adına Konservatuvarımızın gelecekte yeniden yapılanma üzerine çalışmaları bulunmaktadır. Böylece Konservatuarda yeni bölümler açarak daha çok öğrenci yetiştirmek, daha çok ve etkin sanatsal ve bilimsel çalışmalar yapmak ve Trabzon'da ilk olarak gerçekleştirilen etkinliklerin devamını getirebilmek amaçlanmaktadır. Bu sebeple, şehrimizin temel ihtiyaçları giderilmiş olan bir Konservatuar binasına acilen ihtiyacı vardır. 
Bu minvalde bize her daim güç veren ve 18-22 Ekim 2016 tarihlerinde düzenleyeceğimiz sempozyum ve içerisinde yer alacak konserlerde de maddi-manevi desteklerini esirgemeyen başta Rektörlüğümüz ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Akçaabat Belediyesi, Arsin Belediyesi, Maçka Belediyesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasfna ve diğer tüm sponsorlarımıza teşekkürü borç biliyoruz. 

Bu organizasyona katılanlar arasında Almanya ve İngiltere' den de iki Profesör Doktor Katılım ve konuşmalarda bulunacak ayrıyeten KTÜ öğrencilerine ders niteliğinde söyleşi ve konuşmalarda da bulunacaklar.

- İngiliz Profesör Doktor Jim Samson
- Alman Profesör Doktor Lars Chrıstıan Koch

Royal Holloway Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jim Samson ise, sempozyumun ismi ve çalışma konuları çok yararlı bir şekilde tespit edildiğini belirterek, kültürel çeşitliliğin farkında olmak için kendi ülkemizi tanıma açısından sempozyumun son derece önemli olduğu söyledi.

Almanya’dan Lars Christian da, bu etkinliğin daha da ileri götürülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu çalışmaların üzerine gidilirse kendi kültürümüzü tanımamız açısından da doğru bir adım atılır” ifadelerini kullandı.

Katılımcılar; 

- Yardımcı Doç. Dr. Tuncel Önder
- Yardımcı Doç. Dr. Abdullah Akat - Konuçmacı
- Yardımcı Doç. Dr. Merve Eken Küçükaksoy
- Araştırma Görevlisi Emrah Ergene