Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklenen ve Türkiye Gençlik Birliği Derneği tarafından üniversite öğrenci toplulukları ve sivil toplum kuruluşları ortaklığıyla yürütülen “Gördüm Duydum Biliyorum” projesi kapsamında, üniversite toplulukları önderliğinde ODTÜ’den sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) üniversitenin “engel haritası” çıkartıldı.


“Engel Avı” etkinliği ile kampüs genelinde engelsiz bireyler tarafından fark edilmeyen ancak engelli öğrencilerin hayatını zorlaştıran merdiven, dik rampa ve diğer tüm engeller tespit edildi.


Üniversite Rektörlüğü ve Edebiyat Fakültesi Dekanlığı bilgisi dahilinde ve desteğiyle, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Topluluğu ve İşletme ve Ekonomi Topluluğu liderliğinde yürütülen bu etkinlik kapsamında, yaklaşık 30 “engel avcısı” öğrenci öncelikle engelli hakları ve erişilebilirlik konusunda Engelli Hakları Uzmanı Süleyman Akbulut’tan eğitim aldı. Eğitimin ardından KTÜ Kanuni Merkez Kampüsü’nde aralarında engelli öğrencilerin de bulunduğu gruplar engel taramasını başlattı, kampüsteki engellere özel olarak hazırlanmış etiketlerle dikkat çektiler. Avcı grupların birbirleriyle rekabet ettiği bir yarışma formatında gerçekleştirilen etkinlikte “engel avcı”ları, engellilik hakkında farkındalık yaratan bazı soruları da cevapladılar.

Etkinliğin son aşamasında, kampüste etiketlenen ve harita üzerinde işaretlenen bu engeller ile çözüm yöntemleri bir rapor haline dönüştürülecek. Rapor, üniversite yönetimi ve ilgili birimlere sunulacak ve üniversitenin yetkili birimleriyle bu engellerin kaldırılması için uzun soluklu bir işbirliği yapılacak.


Gördüm Duydum Biliyorum projesi koordinatörü C. Elif Serbest konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "5378 sayılı kanuna göre Temmuz 2012’ye kadar tüm kamu binalarının engelli erişimi için uygun hale getirilmesi gerekiyor. Bu konuda adım atmak için, üniversite erişimini gündemimize aldık. Düşündük ki engelli gençler, engeli olmayan akranları ile biraraya gelerek gençlik ortak paydasında erişim için haklarını arayabilir, bu konuda sorumlulara yapılması gerekenler konusunda yön gösterebilir.  Bu yaklaşımla diğer üniversitelerde de çok kolay uygulanabilecek ve tamamen üniversite toplulukları önderliğinde yürütülecek ‘Engel Avı’ etkinliğini tasarladık.“



Gördüm Duydum Biliyorum Projesi Hakkında
“Gördüm Duydum Biliyorum” projesi engelli olmayan gençlerin engelli çalışmalarına dahil edilmesini hedefliyor. Engellilerin toplumsal hayata katılımda pek çok sorunla karşı karşıya kaldığı Türkiye’de, engelli olanlarla olmayanlar arasındaki iletişimsizlik bu sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu iki grubun bir araya gelip, beraber çalışma kültürü geliştirmelerinin teşvik edilmesi ise engelli çalışmalarının yaygınlaşmasının ve engelli olan ile olmayanlar arasındaki eşitsizliklerin azaltılmasında etkin yollardan biri olarak görülüyor.


Bu yaklaşımla projenin temel hedef kitlesini üniversite öğrencileri oluşturuyor. Proje kapsamında Ankara ve Trabzon’da tıp, mühendislik, sanat ve eğitim alanında faaliyetler yürüten topluluklara üye 20 üniversite öğrencisinin katılımıyla gerçekleşen eğitimde “takım çalışması”, “engelsiz iletişim”, “hak temelli çalışma, “savunuculuk”,  “etkinlik geliştirme ve proje yönetimi”, “sosyal dışlanma ve içerme”, “gençlik ve engelli çalışmalarında sivil toplumun rolü” konuları işlendi. Eğitim sonrası, üniversite topluluk üyesi gençler, akranları engelli gençlerle birlikte kendi çalışma konularına uygun etkinlikler üretmeye başladılar. 


Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı Hakkında

Sabancı Vakfı, programlar stratejisi çerçevesinde "Kadınlar, gençler ve engellilere; eşit fırsatların yaratılmasını ve topluma aktif katılımlarını destekleyen ortamların geliştirilmesine katkıda bulunulmasını" amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, hibe programları ile kadın, genç ve engelli alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının geliştirdikleri projeler desteklenmektedir. İlk kez 2009 yılında açıklanan Toplumsal Gelişme Hibe Programı’na bugüne kadar 632 sivil toplum kuruluşu başvurmuştur. Başvurular arasından seçilen 20 proje toplam 4,4 Milyon TL hibe desteği ile 71 ilde uygulanmaktadır.


Türkiye Gençlik Birliği Derneği Hakkında

1997 yılında kurulan Türkiye Gençlik Birliği Derneği’nin hedef kitlesi gençlerdir. Dernek, bu hedef kitlesi için, gençlerin örgütlenmelerini, karar ve yönetim süreçlerinde eşitlik ve demokrasi anlayışı içinde yer almalarını sağlamak için faaliyetler yürütmektedir. Bu faaliyetler kapsamında dernek son yıllarda özellikle engelli gençlerin temel hedef grubu olduğu çalışmalar yürütmekte ve gençlik kuruluşlarına engelli perspektifi kazandırılmasına katkıda bulunmaktadır.