Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde rektörlük seçimleri sabah saat 08:30'da start aldı. Çoğunluğu sağlanması ile başlayan seçimlerde isimleri belli olan  Prof. Dr. Süleyman Baykal, Prof. Dr. Orhan Aydın, Prof. Dr. Hülya Kalaycıoğlu ve Prof. Dr. Fahri Özcan ile ismi sandıktan çıkacak diğer adaylar yarıştı.

Yapılan oylama sonrasında A sandığından Prof. Dr. Baykal 251 oy alırken, Aydın ise 142 oyda kaldı.  B sandığında yapılan yapılan oylamada ise Baykal 200 oy alırken, Aydın ise 215 oy alarak yarışa bir nevi ortak oldu.

A VE B SANDIĞI TOPLAM RAKAMLARI:

Prof. Dr. Orhan Aydın: 357
Prof. Dr. Süleyman Baykal: 451
Prof. Dr. Hülya Kalaycıoğlu: 6
Prof. Dr. Fahri Özcan: 9
Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu: 1
Prof. Dr. Harun Özdemir: 1
Prof. Dr. Miraç Akçay: 1
Ercan Köse: 1
Ekrem Yanmaz: 1
Prof. Dr. Sibel Kahvelioğlu: 1
GEÇERSİZ: 11
BOŞ: 9


Seçimlerin ardından aday sayısı 10'a çıkıncı 1 oy alan adaylar arasında kura çekimi yapıldı. Kura çekimine göre Prof. Dr. Sibel Velioğlu ve Prof. Dr. Miraç Akçay'ın ismi de; en fazla oy alan ilk 4 aday olan Prof. Dr. Süleyman Baykal, Prof. Dr. Orhan Aydın, Prof. Dr. Fahri Özcan, Prof. Dr. Hülya Kalaycıoğlu ile birlikte YÖK'e bildirilecek isimler arasına girdi.

İLK İKİ SIRADA ADAY SEÇİM SONRASI KONUŞTU
Yarışı ilk iki sırada bitiren Baykal ve Aydın bir birlerini tebrik ederken çarpıcı açıklamalarda bulundular.

BAYKAL KONUŞTU:
Seçimi kazanan Süleyman Baykal ilk açıklamasını 61saat.com'a yaptı. Kazandığım için memnunum. Çok adil bir seçim oldu. Sonuçta bu seçimin kararınını kimin rektör olacağını sayın Cumhurbaşkanımız belirleyecektir. Söz Cumhurbaşkanımızdadır" dedi.

AYDIN NELER DEDİ?
Prof. Dr. Orhan Aydın ise, "Kendisine oy veren ve vermeyen bütün öğretim üyelerine teşekkür ederim. Çok demokratik bir ortamda seçim gerçekleşti. Sonuçta nihai kararı YÖK ve Cumhurbaşkanı verecek. Kazanan her zaman KTÜ olacaktır" dedi.

Sayımın ardından Baykal oyların yüzde 53'ünü alırken, Aydın ise oyların yüzde 42'sini aldı.



İKİ ADAY SEÇİMİN ARDINDAN BÖYLE KUCAKLAŞTI



-KTÜ Rektörlük seçimlerinde şuanda oy kullanma işleminin sonuna gelindi. Oy verme işleminin sonunda oyunu kullanmayan kişilerin isimleri okundu. Bu sırada oyunu kullanmayanlar isimleri okunduktan sonra oyunu kullanırken, şimdi ikinci kez isim okunmasına gelindi.
Bu sürecin ardından verilen oylar sayılmaya başlanacak.

-14 A sandığından 8 kişinin de B sandığından oy kullanmadığı ifade eden Divan Başkanı Prof. Dr. Mustafa Altunboş, bu kişiler için kısa bir süre bekleyeceklerini ifade ederek, "Seçimin erken bittiği şeklinde duyumlar alıyoruz. O yüzden kısa bir süre bekleyeceğiz" dedi.

-Seçimde oy kullanmayanların isimleri yeniden okundu ve oy verme işlemi sonlandırıldı.
Şuanda sandıklar açıldı ve birazdan oylar sayılacak.

-Toplamda 850 kişi oy kullanırken, 19 kişi ise oy kullanmadı.

Seçimde oy kullanmayanların isimleri ise şu şekilde oldu:

A SANDIĞI:
Ahmet Akgün, Gülseren Çimşit, İslam Kaklıkkaya, Ercüment Ovalı, Emel Abdioğlu, Bekir Dizdaroğlu, Ahmet Ünal, Kemal Çiçek, Mehmet Tezcan, Duygu Belkıs Baş, Sena Feride Sezen

B SANDIĞI:
Nihan Engin, Aygün Erdoğan, Ayhan Karadayı, Meltem Düzbastılar, Kadir Türk, Güler Bahadır Özgür, Harun Terzi, Ali Alper Panpu

Sandıktan ilk oy A sandığında Süleyman Baykal'a çıktı


ADAYLAR NELER SÖYLEDİ.. KULİSLERDE NELER KONUŞULDU...



Bakalım bugün ipi kimler göğüsleyecek. İşin en önemlisi yanı YÖK’ün ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün gönüllerini kim fethedecek. Öğretim üyelerinin hür iradeleri tecellisiyle oluşan sonuç üst makamlar tarafından kabul görür de değiştirilmemesi bekleniyor.

REKTÖR ÖZEN, SEÇİMLERDEN SONRA NE YAPACAK?
KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen'de protekolden hiç ayrılmayarak seçimi an be an takip ediyor. Seçim sonucunun ne olursa olsun kazanan KTÜ olacak diyen Özen, rektörlüğü bıraktıktan sonra ne yapacağını da ilk defa 61saat.com'a açıkladı.
Özen, Trabzon'u terk etmeyeceğini belirterek bu şehri çok seviyorum, bu şelirde yaşamaya devam edeceğini belirterek, "Her hangi bir özel üniversiteye gitmeyeceğim. KTÜ'de öğretim üyeliği görevimi sürdüreceğim" dedi.

DİVANA BÜYÜK TEPKİ VAR!
Öte yandan seçimin başında oluşturulan Divan Kurulu'nu mevcut rektör İbrahim Özen'in diğer adaylardan hiç bir öneri almadan Prof. Dr. Mustafa Altunbaş, başkanlığında oluşturması tepkiye neden oldu. Adaylar bu tür seçimlerde seçime katılacak tüm adayların önerisi ile divanın oluşturulması gerektiğini belirterek, Özen'in bu tavrını hoş bulmadıklarını söylediler.



PROF. DR. KALAYCIOĞLU, 61SAAT'E KONUŞTU
Rektör adaylarından Prof. DR. Hülya Kalaycıoğlu, 61saat.com'üa yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu:
"Oy vermeler sürüyor. Seçimler gayet güzel gidiyor. Her ne kadar Divan Kurulu kurulurken  sorulmadıysa da böyle bir divan kurulmuş. Adaylara sorulsaydı iyi olurdu. Önemli değil. Divandakilerde bizim arkadaşımız. Bu bir tepki değil.
Seçim güzel gidiyor. İnsanlar bir birine saygılı. Gayet kibar ve iyi bir ortam yaratıldı. Katılım tam ve sorunsuz sürüyor. Seçimde oy vermeler kısa sürede bitecek. İçerdeki atmosferde güzel dışardaki de.
Sonuç tahmini hiç kimse yürütemez. Size tamam diyen orda başka birşey diyebilir. Size hayır diyen belki orda sizin için oy kullanabilir. Böyle bir şey söylemek istemiyorum doğru değil.
6 isimle birlikte YÖK'e gidecek. İçerisinden 3 isimle birlikte olmayı ümit ediyorum" dedi.



PROF. DR. ORHAN AYDIN'DAN ÇARPICI AÇIKLAMA
Prof. Dr. Orhan Aydın ise, yaptığı kısa açıklamada, "Allah hayırlı etsin, kazanan KTÜ olacak. Çok demokratik bir ortamda seçim ilerliyor. Katılım çok güzel. Sandıktan kim çıkarsa çıksın YÖK'e kim giderse gitsin, tek dileğim KTÜ'nün kazanmasıdır. Tüm adaylarımıza başarılar diliyorum" dedi.



PROF. DR. ÖZCAN: "KTÜ KİMSENİN BABASININ MÜLKÜ DEĞİL"
Prof. Dr. Fahri Özcan, ise seçim değerlendirmesini 61saat.com'a şu şekilde yaptı:
"Salondaki atmosfer, gayet iyi gayet olumlu. Çok medeni. Çok demokratik. Seçim kampanyasının sonuna geliyoruz. Burda kim kazanırsa kazansın bu birinci aşaması. İkinci üçüncü aşamaları var. Birinci aşamadan yüzümüzün akıyla çıkıp üniversitemize, bölgemize, ülkemize entegrasyonu olan vizyonu olan Türkiye'nin en eski 4. üniversitesini yerli yerine getirmeye çalışacağız. Seçildiğimiz takdirde bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Divanın oluşturulmasında rektör adaylarına her hangi bir görüş öneride bulunulmadı. Bunu da anlayabilmiş değilim. Ağır aksak giden bir seçim ortamı var. Bunu kamuoyunun takdirine sunuyorum.

Seçim iki adaylı olarak gösterildi. Onun da sebebinin öğretim üyelerinin sorgulaması lazım. 23 yıldır devam eden bir yönetimin devamı var... Bu yönetimle devam etmek istiyorlarsa yapacak oldukları şey odur.

Eğer seçilmezsek sonucund KTÜ bizim üniversetimiz. Kimsenin babasının mülkü değil. Tabiki devam edeceğiz. Hırsızlık yapmadık. Birşey yapmadık" dedi.

PROF. DR. BAYKAL: "SEÇİM SONRASINI BEKLİYOR"
Seçimin en güçlü adaylarından, Rektör Özen'in desteklediği Prof. Dr. Süleyman Baykal ise, "Seçimden önce her hangi bir açıklama yapmak istemiyorum. Seçimlerin herkese hayırlı olmasını diliyorum. Üst düzey katılımın olması beni mutlu etmiştir. Seçimden sonra gereken açıklamaları yapacağım" dedi.

KTÜ REKTÖRÜ PROF. DR. ÖZEN: İKİ YÜZLÜLÜK YAPMADIM
KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, "Seçimde kazanan kim olursa olsun, üniversitemizinde benimde rektörüm olacaktır. Ben tercihimi baştan Süleyman Baykal'dan yana açıkladım. Çünkü, gizli saklı şeyler yapmak, ikiyüzlülük benim mizacıma uygun değildir. Ben iki yüzlü davranmadım. Kendi mantık süzgecimden geçirerek adayları tarttım. Ben Süleyman Baykal isminde karar kıldım. Tüm adaylarımız benim için değerlidir. Hepsine başarılar diliyorum. Bu 3 aşamalı bir seçimdir. Sandıktan Rektör değil Rektör adayı çıkacaktır. Takdir önce YÖK'ün, sonra sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün dür. YÖK 2 Temmuz'da sandıktan çıkacak, isimler arasından 3'ünü Cumhurbaşkanımıza sunacaktır. Cumhurbaşkanımız da nihai kararını açıklayacaktır. Bu seçimin sonunda kazananın tek amacı devraldığı hizmet bayrağını en üst seviyelere taşımaktır. Biz kimsenin oyuna ambargo koymadık. Herkesin oyuna da saygılıyız" dedi.