Rektörlük seçimi arifesinde bu açıklama çok konuşulacak.KTÜ’de herkesin takdirini kazanan,şehir halkının da çok değer verdiği Prof.Dr.Mehmet Tosun rektörlük seçimleriyle ilgili ilk kez konuştu.Prof.Dr.Mehmet Tosun’un açıklamaları seçimin kaderini etkileyecek türden.

KTÜ’NÜN SEVİLEN YÜZÜ PROF.DR. MEHMET TOSUN’NUN DURUŞU NET: “PROF.DR. ORHAN AYDIN’LA BİRLİKTE YÜRÜYORUZ”

Merhaba Hocam. Sağlık sorununuz olduğunuzu öğrendik. Geçmiş olsun.

Çok sağ olun. Biraz ağrılarım var.

Hocam isminiz önemli. Prof.Dr. Mehmet Tosun’un adı bir ara Rektör adaylığında geçti. Üniversitede çok seviliyorsunuz.

Sağolsun arkadaşların teveccühü. Biz de onları çok seviyoruz.

Hocam 14 Haziran Perşembe günü Rektörlük seçimi yapılacak. Nasıl bir hava var üniversitede?

Biliyorsunuz üniversitelerimiz dört yılda bir bu heyecanı yaşıyor. Önemli olan bu süreçlerin kırmadan, dökmeden, nezaket içerisinde geçmesi. KTÜ’ye yakışır bir seçim olmalı.

Hocam, nasıl gidiyor seçim?

Aslında uzak kalsam da, içerisindeyim. Sağ olsun bizleri seven dostlarımız sürekli arıyor, ziyaretimize geliyor. Karşılıklı istişare içerisindeyiz. Dört aday var. İkisi öne çıkıyor: Biri Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Orhan Aydın, diğeri Diş Hekimliği Dekanı Prof.Dr. Süleyman Baykal. Bu demokratik bir yarış.

Seçimlerde  Rektör bey taraf. Sizin duruşunuz çok tartışılıyor. Merak konusu?

Sayın Rektörümüzle ile yaklaşık 20 yıllık çok yakın bir hukukumuz var. Bugün kişisel ilişkilerimizde bir sorun yok,  ancak kurumsal bakış açısı olarak artık aynı noktada maalesef değiliz. Bu süreçte benim arzum aynı ekipteki arkadaşların yarıştırılması değil, istişareye dayalı bir uzlaşma oluşturmak idi. Maalesef, bütün çaba ve önerilerime rağmen bu durum gerçekleşmedi. Dolayısıyla sürecin her aşamasında karşılıklı olarak görüşlerimizi paylaştığımız ve temel ilkelerde mutabık kaldığımız Rektör Adayı Prof. Dr. Orhan Aydın’la birlikte yola devam etme kararı aldık. Bu arada bazı öğretim üyesi arkadaşlarımızın, kasıtlı olarak öne sürüldüğünü varsaydığım “Hoca taraf mı değiştirdi?” şeklindeki sorularına muhatap olmaktayım. Kamuoyunu da bilgilendirmek amacıyla hayatım boyunca aldığım kararların her zaman arkasında durduğumu bu vesile ile vurgulamak isterim.

Seçim ortamının biraz gergin olduğu iddia ediliyor. Özellikle genç öğretim üyeleri üzerinde baskı ve tehditler olduğu kulağımıza geliyor.

Bu ve benzeri tasvip edilemeyecek nahoş duyumlar zaman zaman bana da geliyor. Özellikle de genç öğretim üyelerinin akademik gelecekleri ve bu seçimdeki tavırları konusunda tehdit ve baskıya maruz bırakılmasını son derece yakışıksız buluyorum ve üniversitem adına gerçekten çok üzülüyorum.  Öğretim üyesi arkadaşların bu tehdit ve baskılara boyun eğmeyerek; akıl ve vicdanları ile karar vereceklerine yürekten inanıyorum. Bu vesile ile seçimlerin üniversitemiz için hayırlı olmasını diliyorum.