61SAAT HABER-Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden olan Karadeniz Teknik Üniversitesi, Kanuni Kampüsü Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle 2012-2013 Akademik yılının açılışını yaptı.
KTÜ’nün bir tanıtımının yapıldığı slayt gösterisinin ardından tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile devam etti.

HAYALİNDEKİ ÜNİVERSİTEYİ AÇIKLADI
Törende ilk konuşmayı KTÜ Rektörü Süleyman Baykal, yaptı.
Baykal, hayalindeki üniversiteyi tanımlayarak “Hayalimdeki üniversite, evrensel değerlere bağlı, eleştirel düşüncenin üretildiği, yani düşünce özgürlüğünün egemen olduğu, insanlığa ve uygarlığa katkıda bulunan bir kurumdur. Öğrencilerini evrensel ölçütler ışığında eğitmesi yanında onların aynı zamanda daha olgun daha demokrat bireyler haline gelmesine ortam hazırlayan bir yerdir. KTÜ üniversitenin çizgisinden hiçbir zaman ayrılmayacağı anlayış budur” dedi.

TERÖR OLAYLARINA VURGU YAPTI

Son yıllarda Türkiye genelinde artan terör olaylarına vurgu yapan Rektör Baykal, öğrencilere seslenerek, “İçinde yaşadığımız süreçte iç ve dış düşmanlar geçen asrın başında olduğu gibi yeniden harekete geçmiştir. Şimdi şımaran, azgınlaşan bu çevreler, devletimize , Türk milletine ezeli öfkelerini göstermektedirler. Yaşadığı, devlet kurduğu tüm coğrafyalarda insanlığa adaleti, kardeşliği ve medeniyeti öğreten şerefli bir milletin mensubu olan sizler bunlara hak ettikleri cevabı bilim rehberliğinde vereceksiniz” diye konuştu.


ÜNİVERSİTEMİZİN HİZMETİNDEYİZ
Rektör Baykal’ın ardından konuşan Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, “Bu yuva bu kentin en önemli bilimsel merkezi ve lokomotifi. Biz bu anlayışla Trabzon Belediyesi olarak KTÜ’nün, Vakıf Üniversitemizin ve bölgedeki tüm diğer üniversitelerimizin de her zaman öncelikli olarak tüm isteklerinde hizmetindeyiz. Bugüne kadar öyle olmaya çalıştık bundan sonra da öyle olmayı sürdüreceğiz” dedi.

BELEDİYE OLARAK OTOBÜSLERİ ARTTIRACAĞIZ
Öğrencilerin ulaşımı için yeni düzenlemeler yaptıklarını ve bilet fiyatlarını en uygun seviyede tutmaya çalışacaklarını kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Yurtlarda kalan öğrencilerimizin üniversite içinde dolaşımı için rektörlüğün yanında olduğumuzu ve kentte ikamet etmekte olanlar için öğrenciler için Söğütlü ve Havaalanı mevkisine kadar ulaşımı en iyi şekilde sağlamak için otobüs ulaşımını arttırdık. Öğrenci taşıma fiyatlarını Türkiye’de ki en ucuz seviyede tutan belediyemiz, bundan sonra da bu anlayışı sürdüreceğiz. Öğrencilerimizin halk ile iletişimini sağlamak için düzenlediğimiz programlara devam edeceğiz” diye konuştu.


VALİ KIZILCIK: SADECE EĞİTİME VE ÖĞRETİME ODAKLANIN
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ise, “Yaklaşık 4 yıldır sizlerle Trabzon’umuzda şehir üniversite sanayi işbirliğini sağlayıp bu şekilde şehrimizin ve ülkemizin her alanda gelişimine katkı sağlamanın gayreti ve çabası içerisinde olduk. Sizlerin bu gayretli çalışmalarınız sayesinde hem şehrimiz gelişmekte hem de bu gelişmenin etkisi insanımıza ve insanlığa yansımakta” dedi.
Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu’nun, ulaşım konusunda öğrencilere yardım sözünü hatırlatan Vali Kızılcık,öğrencilerin Trabzon’da ki tesislerden yararlanmaları için belediye, üniversite ve kamu kurumlarının işbirliğinin arttırılacağını kaydetti.
Harçların kaldırılması konusuna da değinen Vali Kızılcık, “Devletimiz değerli öğrencilerimize eğitime öğretime verdiği önemin göstergesi olarak öğrenim haçlarını kaldırdı. Dolayısı ile öğrencilerimizin sadece ve sadece kendilerini eğitim ve öğretime odaklanması sosyal bir birey olarak sosyal bir insan olarak yetişmesini düşünmeleri dolayısı ile daha güçlü yarınlara bu şekilde ulaşmamızı hedefledi” diye konuştu.


Konuşmaların ardından tören sona ererken, akşam yapılacak olan KTÜ Akademik Yıl Açılış Kokteyli’nin son aylarda artan şehit haberlerinden dolayı iptal edildiği anons edildi.

KAYNAK: 61SAAT.COM


FOTOĞRAFLAR: FATİH TURAN